Karikaturistának lenni

Ne nevess ki, ezelőtt tíz évvel komolyan gondolkodtam azon, hogy rajzolásból fogok megélni. Magyarországon ez reménytelen lett volna, nálam ezerszer tehetségesebb versenyzők is csak kinlódtak: nincs hazai piac. Viszont van net és itt van a nagyvilág. Miért ragadnék bele egy ilyen reménytelen közegbe, mint a hazai? Ráadásul akkoriban meglehetősen tájékozott voltam a karikatúravilág dolgaiban. Láttam, milyen a színvonal: megugorható. Voltak is tűzközeli ismerőseim, akikkel meglehetős rendszerességgel levelezgettem. Szóval nem volt ez annyira reménytelen, mint ahogy most visszagondolok rá.
Nagy szerencsémre mégis az informatika mellett döntöttem. Ebből biztosabban meg lehet élni, a karikatúra meg megy hobbinak. Most gondold el, fordítva milyen hülyén nézne ki.

A hosszú bevezető után lássuk, hogyan is jött elő ez a téma. A drawn belinkelt egy oldalt, melyet én most továbblinkelek: James Sturm kimerítően ecseteli a vívódásait, hogyan szedte össze a bátorságát, hogy karikatúrát adjon be a New Yorkerhez, egyáltalán, milyen motivációból rajzolt előtte hónapokon keresztül napi egy newyorker stílusú rajzot, hogyan került be a szentélybe, hogyan mérettetett meg és mi lett a végső döntése. Tanulságos.

3 Comments

 1. Fessél Kormányablakot. Szeptember 15-ig még van idő.

  http://valtozatosmegyeink.kormany.hu/download/7/83/10000/M%C3%93DOS%C3%8DT%C3%81S%20Valtozatos_megyeink_az_Europai_Unioban.pdf

  Szerintem néhány Ceausescu, vagy Rákosi korából való, dús színekkel festett propagandaplakát ideális modellül szolgálhatna hozzá, csak arra kell figyelni, hogy az ügyintézők kezébe traktor helyett klaviatúrát, az ügyfelek kezébe meg kapa helyett nyomtatványokat fessél. Esetleg némi terepszemlét hasznos lehet megejteni előtte a négy pesti kormányablak egyikében a hatékonyság növelése végett.

  750k az első dij megyénként (szóval hívhatod a vidéki haverokat is)! Ha kész vagy, be is adhatod ott helyben a governmental windowban.

  Ha megnyered, 200k ide, a többi a tied, kk? :)

 2. Ja igaz, most látom, a korhatárból már kicsúsztál :(
  Diszkriminácijó! :P

 3. Morbid aktualizálódás a Charli Hebdo tragédia.
  RIP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *