Civilek

Leírom megint, mert ahogy elnézem a közéletet, még szükség van rá.

  • A gazdasági szereplők, azaz a cégek érdeke a profit.
  • A média érdeke a hiszti, az eladott példányszám.
  • A politika érdeke a hatalom.

Senkinek e három közül nem érdeke, hogy te jólétben, boldogságban élj. Sőt, céljaik elérésében leginkább az segíti őket, hogy nyomorban, tudatlanságban, dezinformáltságban és egymás elleni harcban tartsanak.
A saját érdekedet te tudod képviselni velük szemben, méghozzá civil szervezetek – gazdaságtól, médiától és politikától független civil szervezetek – révén. Mivel itt érdekütközés van, a fenti három szereplő mindent elkövet, hogy ilyen szerveződések ne alakulhassanak ki. Az ellenségképzés, a polgárháborús feszültség folyamatos fenntartása pont azt segíti elő, hogy soha ne is foghass össze másokkal a saját érdekeitekért. Ezért írják 90%-ban bérkommentelők az Index és úgy általában a webkettő politikai fórumait, ezért nincs tisztességes tényfeltáró írás a médiában, és ezért szarja le a politika – pont rád hivatkozva – a fejedet.

3 Comments

  1. Aztán meg a civil szféra is 3-féle, mint az átkosban a művészet. A támogatott az millió médiahelyet kap, meg állami pénzeket orrba-szájba. A nagyja meg van tűrve. A tiltott ellen meg jobban harcolnak, mint bármi harcolandó ellen.

  2. A “bérkommentelő” jelenség valóban lézetik? Lehet, hogy naív vagyok, de nem bírom elképzelni.

  3. Kedves Szindbad!
    Csakugyan egy picit(!) naiv lehetsz (mint vagyunk mindannyian, hiszen ha nem lennénk azok, már rég öngyilkosságba menekültünk volna) – nézd csak meg, egyes emberek (sokan!) milyen tömegű hozzászólást gyártanak – gyakorlatilag minden témakörben. Ennyi időt dolgozó ember nem engedhet meg magának – hiszen a családját és önmagát is el kell tartania – hacsak nem éppen EZ a munkája, mármint a bérkommentelés. Sajnos, jól tudjuk kutatásokból, hogy valami azáltal válik igazsággá, hogy az emberek mennyire hajlandók elfogadni annak. És az emberek azt hajlandók elfogadni, amit sokszor és sokaktól hallanak – ezért nap-mint-nap sulykolni kell beléjük a “kívánatos igazságot”, “orientálni” (értsd:manipulálni) őket. Hát ezért léteznek – többek között – a bérkommentelők, minden szinten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *