Krisztoforo

Kolumbusz Kristóf Genovában született. Kitanulta a tengerészmesterséget. Meggyőződése volt, hogy nyugat felé hajózva is el lehet jutni Indiába – de bizonyítani nem tudta, mivel nem volt pénze ahhoz, hogy expedíciót indítson. Mai szóval élve, szponzort keresett magának. Évekig járkált különböző királyok nyakára, végül a spanyol párnál (Ferdinand, Izabella) járt sikerrel. Három hajót kapott: Santa Maria, Nina, Pinta.

Első expedíció:

A Saltes-szigettől indultak, (Az Odiel és a Tinto folyók torkolatánál.)
Hat nap alatt értek el a Kanári-szigetekig: nagyjavítás, feltöltés.
Egy hét utazás után a Sargasso-tengerig jutottak. Itt Kolumbusz úgy döntött, hogy irányt változtatnak.
Elérték a Canaveral-fokot, pár nappal később a Bahama szigeteket.

  • Melyik ország része ma a Canaveral-fok (Cape Canaveral)? Miről ismert?
  • Mettől meddig terjed a Bahama szigetcsoport? Rajzolj köréjük egy krumplit.
  • Hogy hívják azt a háromszöget, melynek része a Sargasso-tenger? Miről híres?

Elhajóztak Rum Cay, Long Island és Crooked szigetek mellett.
Elérték Kubát. Utána továbbhajóztak és elértek egy szigetet, melyet Hispaniolának neveztek el.

  • Melyik két ország található ma ez utóbbi szigeten?

Hispaniola mellett a Santa Maria zátonyra futott és elsüllyedt. A Pinta már korábban elszökött, így az egy szem hajóra nem fértek fel a tengerészek. 40 embert kiraktak a szigeten, hogy majd visszajönnek értük.
Útközben újból összetalálkoztak a Pintával. Hazafelé az Azori-szigeteknél nagy viharba kerültek, Kolumbusznak fogalma sem volt, hová vitte őket a vihar. A Santa Maria szigeteknél néhány tengerészt elfogott a helyi kormányzó, de Kolumbusz kiszabadította őket. Végül sok kavarodás után érik el a Roca-foknál Európát, ahonnan visszahajóznak Palos de la Fronterába.

Második expedíció:

Ez az expedíció Cadizból indul, 17 hajóval. (Visznek telepeseket, hozni pedig aranyat, ezüstöt akarnak.)
Vasárnap érnek el egy szigetet, ezt a napról Dominikának nevezik el. (Az itteni bennszülötteket nevezi el Kolumbusz kannibáloknak.)
Egy másiknak a Tizenegyezer Szűz nevet adják, ez később megkopik, marad a Virgin-szigetek elnevezés.
Elérnek egy nagy szigetet. Ennek a San Juan Batista nevet adják, ez később a főváros neve lesz (San Juan), a sziget neve pedig Puerto Rico-ra változik.
Hamarosan visszaérnek Hispaniolára, itt is abba az öbölbe, ahol a társaikat hagyták. (Akkor Novidad-öbölnek hívták, ma Cabarete település található ott.) Az otthagyottak közül senki nem maradt életben: először egymással balhéztak össze az aranyért, később a helyiekkel a nőkért, végül az indiánok megöltek mindenkit.
Továbbhajóznak, majd La Isabela néven települést alapítanak. Kolumbusz ha akarta volna, sem találhatott volna rosszabb helyet: a közelben egészségtelen mocsár volt, ihatatlan víz, maláriaszúnyogok. Az egész társaság betegségtől szenvedett, maga Kolumbusz is. Expedíciót szerveznek, átkelnek az Északi Kordillerákon, elérik a hegyek közötti (Észak Kordillerák és Közép-Kordillerák közötti) síkságot. La Caya körül építenek egy erődöt.
Közben Kolumbusz tovább akar utazni: az erődöt felszámolják, Isabelában otthagyják a telepeseket, ők pedig továbbutaznak.
Egy újabb nagy szigetbe botlanak: ez Kuba. (Kolumbusz Kínának hiszi.) Találnak egy hatalmas öblöt, ezt Guantanamo-nak nevezik el. Tetszik nekik a környék. A helybéliek barátságosak.
Egy újabb nagy öböl, Santiago del Cuba következett. Itt délnek fordulva elérték Jamaikát – de fegyveres konfliktusba kerültek a bennszülöttekkel, így inkább visszahajóztak Kubába.
Mentek végig a part mellett. Belebotlottak egy gyönyörű szigetbe. Ma ezt a Fiatalság Szigetének hívják (Isla de la Juventud), de nevezték valamikor Papagájok szigetének, illetve Kincses Szigetnek is. (Igen, itt játszódnak a híres karib-tengeri kalóztörténetek – meg nyilván a Peter Pan mesék is.)

  • Mely országok veszik körbe a Karib-tengert?
  • Mely országok tartoznak ma a Nagy-Antillák szigetcsoporthoz?

Innen visszatérnek Kubába. Még benéznek a batabanoi öbölbe, majd visszafordulnak. A hajók már gyalázatos állapotban voltak, az emberek pedig fáradtak. Persze nem Kolumbusz lett volna, ha nem akar egy kicsit még csavarogni, így Jamaikát is és Hispaniolát is délről kerülik meg, úgy mennek vissza Isabelába. A településnek nyoma sincs.
Nem sokkal később Hispaniola déli részén aranyat találnak, így itt újabb várost alapítanak Santo Domingo néven – mely később az ország fővárosa lesz.

  • Melyiké is?

Innen Kolumbusz hazaindul Spanyolországba, Cadizban kötnek ki.

Harmadik expedíció

Hat hajóval indul el Sevillából. Most nem a Kanári szigeteknél tankolnak fel, hanem a Zöld-foki szigeteknél. Ennek következtében délebben is érkezik meg. a Kis-Antillákat találja el.

  • Térképen jelöld be a Kis-Antillák csoportot.

Egy nagyobb szigetnél kötnek ki, melynek a Szentháromságról a Trinidad nevet adják. Mögötte felfedezik a Paria-öblöt, melynek bejáratát Boca del Sierpe-nek (Kígyó Szája), a kijáratát pedig Boca del Dragon-nak (Sárkány Szája) nevezik. Meglepődnek, hogy a hatalmas öböl víze édesvíz – mert nem tudják, hogy négy hatalmas folyó folyik bele az öbölbe.

  • Melyek ezek a folyók?

Áthajóznak az öböl túloldalára – és ekkor lép először európai ember Dél-Amerika területére.

  • Melyik országnál?

Majd kihajóznak az öbölből a Sárkány Szájánál. A közeli szigeten rengeteg igazgyöngyöt találnak, ezért el is nevezik Margarita szigetnek. Innen már nem tökölnek sokat, felhajóznak Hispaniolának. Santo Domingoban kötnek ki.
Erre az útra azért küldték Kolumbuszt, hogy tegyen rendet a településen, mert a lakók fellázadtak. A rendcsinálás nem sikerül neki, sőt, a végén ő maga is gyanúba keveredik. Amikor az Izabella által küldött katonaság megérkezik, Kolumbuszt elfogják és vasra verve szállítják haza Spanyolországba.

Negyedik expedíció

Az indulás Cadiz, az első tankolás a Kanári szigetek. A Martinique-szigetnél érik el a Kis-Antillákat. Onnan Jamaikát délnek megkerülve kötöttek ki a Fiatalság Szigetén. Pihentek, majd délnek indulva érték el a Bahia-szigeteket (Bay Islands). Innen part mellett hajóznak nagyon sokáig. Az Almirante-öbölben hatalmas, kilencnapos viharba keverednek. Védett helyre húzódnak.

  • Sorold fel, mely országok partjain hajóztak végig.
  • Jelöld be térképen a Panama csatornát. Mitől kiemelkedően fontos ez a csatorna? Kolumbusz be tudott volna hajózni a csatornába, ha akart volna? Ha igen, meddig tudott vona menni benne?

Kolumbusz alapít egy újabb települést is, de az nem marad fenn. Itt elég sokáig tartózkodnak, mert aranyat találtak. Viszont a hajóik sorra mennek tönkre. Végül csak eggyel tudnak továbbmenni, de az is csak Jamaikáig bírja. (Közben útbaejtik a Kajmán-szigeteket is.) A Szent Anna öbölben (St Ann’s Bay) rekednek, hajó nélkül. Az egyik hajó kapitánya és két matróz kenuval áteveznek Hispaniolába, majd elgyalogolnak Santo Domingoba, hajót szerezni. Ezzel mennek vissza Jamaikára és szedik össze Kolumbuszékat.
Kolumbusz ekkor már ágyhoz kötött, beteg ember (köszvény), több útra már nem futja az erejéből.

A feladat:

  • Válaszolni a közbeszúrt kérdésekre.
  • Térképekre berajzolni Kolumbusz utazásait, lehetőleg úgy, hogy a felsorolt földrajzi neveket érintse.