Hello World 04

Az Északnyugati Átjáró

Az Északnyugati Átjárót 500 éven keresztül keresték. Nagyon fontos út lett volna, hiszen Amerika északról történő megkerülésével egyből Oroszországba, illetve Kínába, Japánba juthattak volna Amerika keleti partjáról mind a kereskedők, mind a hadihajók. A keresést megnehezítette a barokkosan csipkézett partvonal, illetve a rendszerint roppant kemény tél. Sir John Franklin expedícióját váratlanul is érte a korai tél, befagytak, mindenki éhen halt. Az őket felkutató expedíciók fedeztek fel egyre többet a szigetekből. Végül Amundsennek sikerült 1906-ban végighajóznia először a Jeges-tengeren, Kanada északi partjainál.
Azóta a műholdfelvételek szerint – a globális felmelegedés miatt – az átjáró egész évben jégmentes.

Ez a mostani kirándulás zömében vitorlázás lesz.

Négy részből áll:

 • Csavargás Alaszkában
 • Hajózás északon
 • Csavargás Izlandon
 • Hajózás vissza a civilizációba.

1. szakasz

A hajó Kodiakban dokkol, oda kell Seattle-ből eljutnunk.
– El lehet-e jutni autóval Seattle-ből Kodiakba?

Alaszkában szeretnénk megnézni a Tanana-völgyet, Fairbanks-t, Anchorage-t.

 • Rajzold be térképen az útvonalat. Milyen hosszú lesz?
 • Ha akarnánk, el tudnánk-e jutni autóval rövidebb úton a Jeges-tenger északi partjáig? Ha igen, van-e ott valamilyen település?

2. szakasz

Kodiakban vagyunk, vár minket a jól felpakolt hajó. A következő útvonalat szeretnénk bejárni:

 • Toksook bay, Stebbins, Bering Land Bridge nemzeti park, Deadhorse.
 • Utána menjünk végig az Északnyugati átjárón, úgy, hogy Moose Factory-ban tartunk egy hosszabb pihenőt. Itt töltjük fel a hajót élelmiszerrel. Hogy hívják az öblöt?
 • Feltételezve, hogy nyár van, látogassuk meg a világ legészakibb települését, Alertet, a Quittinirpaaq nemzeti park mellett. Körülbelül milyen messze van ettől légvonalban az Északi-sark?
 • Alertből kerüljük meg Grönlandot és hajózzunk el Izlandig. Hanyadik legnagyobb sziget a világon Grönland?

3. szakasz

Izland fővárosában kikötjük a hajót, autót bérlünk és körbebejárjuk a szigetet az 1-es főúton. Mi a neve az útnak és körülbelül milyen hosszú? Rajzold be a térképre. Jelöld be az éppen működő vulkánt is.

4. szakasz

Visszaszállunk a hajóba. Újfundlandon kikötünk, kipihenni az embertelen időjárást, ami arrafelé rendszeres. Innen a Szent-Lőrinc folyón elhajózunk először Kanada fővárosába, majd Kanada legnagyobb városába. Melyek ezek?
Tartunk egy nagy pihenőt Duluth-ban.

Amint kipihentük magunkat, végigjárjuk ugyanazt az utat, melyet Robert Pirsig is megtett.

Robert M. Pirsig író első nagy sikerű könyvének (A Zen és a motorkerékpárápolás művészete) bevételéből vitorláshajót vásárolt és elindult becsavarogni Észak-Amerika északi részét. (Nem mellékesen ezen a hajóúton írta meg második könyvét, a Lila címűt.)

Az útvonal úgy nézett ki, hogy a Felső-tótól indult, elhajózott az Erie-tóig, onnan egy csatornán keresztül átvitorlázott a Hudson folyóra, majd azon egészen lement a torkolatig.

 • Hogy hívják a Nagy-tavakat a Hudson folyóval összekötő csatornát?
 • Hogy hívják a Hudson folyó torkolatánál elterülő várost?

Feladatok:

 • Rajzold be térképen a hajóútvonalat.
 • Körülbelül számold ki, hány kilométert is utaztunk a hajóval.
 • Sorold fel, milyen földrajzi egységeken (hegyek, tengerek, öblök, folyók) mentünk keresztül. (Kérem az államokat is, mind Amerikában, mind Kanadában.)

Segítség:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Map_Canada_political-geo.png

5 Comments

 1. Nekem bejönnek ezek a kérdések. Kicsit több idő kéne, hogy végig nézem a helyeket, de lassan nem fogok tudni ellenállni…

 2. pontositanek: kanadanak tartomanyai (es teruletei) vannak, nem allamai. a kerdes ettol fuggetlenul ertheto, a feladatok pedig nagyon otletesek, gratula

 3. Ez jó játék, de mennyiben segít majd az érettségiben?

 4. Sokat. És múlt idő – segített. Nem akarom magam ismételni, olvasd vissza a korábbi írást. (http://mivanvelem.hu/2010/05/16/foci/)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *