18 Comments

 1. Már bocs de a szerző hülye. Tudom, nem szereted az ilyen megállapításokat, de a szerző nem kiváncsi semmire, nem végzett felméréseket, csak leírta a véleményét. 16:9-es LCD-vel rendelkezem és rengeteg tv adást nézek 4:3-ban. Hogy miért is vásároltam? Mert a dvd-k bizony 16:9-ben vannak hála az égnek és a HD adások, filmek is. Több dvd-t nézek, mint TV-t. Egyszerű a dolog, a DVD legyen jobb minőségű, ne a tv adás. Az majd egyszer reméljük tényleg 16:9 lesz, hiszen az emberi szemhez ez közelebb áll. A dvd forumon – ahol elég sokat fordulok meg – szintén ezért vásárolt szinte mindenki. Többen elindultak már a blue ray felé is. Az igazi mozi otthon a 16:9-es nagy tv és a házimozi. Moziba nem járok. Nem szeretem a bunkó embereket és zavarnak film nézés közben. Néha egy-egy esetben persze elmegyek mert vannak filmek amik moziban azért többet adnak, mint az otthoni rendszer. Szóval érdekes egy cikk és nagyon furcsának tartom a véleményt.

 2. Méghogy én nem szeretek lehülyézni másokat…? :-)

  Nyilván a szerző nem technikai szakember, ő csak fogyasztóként próbált továbbgondolni dolgokat. Én a magam részéről nem zárnám ki a gondolatmenetét, még akkor sem, ha vannak, akik tényleg technikai szempontből vesznek 16:9-es tévét.

 3. A szerző szerintem is hülye. Pár évvel ezelőtt valóban gyakori látvány volt a szánalmasan széthúzott, torz kép a boltokban. De azóta fejlődött a todomány :) A készülékek trükköznek. Alapból alul-felül vágnak egy kicsit a képből, ezzel az máris félig szélesvásznú. A második körben pedig a kép széleit nyújtják meg egy kicsit, azt a részt, ahol az a legkevésbé feltűnő; a képernyő közepén, az képarányok sértetlenek. – A dolog meglepően jól működik, ha nem külön ezt nézed, észre sem veszed. – Nyilván vannak persze olyan helyzetek, amikor a kép/téma jellege miatt a csalás mégis feltűnő és zavaró, de ez nem túl gyakori.

 4. joerzesu ember nem nez filmet monitoron, a 16:9 -es monitor meg masra nemjo. tv-t meg 10 eve nem nezek.
  ja es happy sysadmin day !

 5. de hova tunt a ?

 6. vazze. hogy kell ide kacsacsor koze irni barmit is ?

 7. vazze. hogy kell ide kacsacsor koze irni barmit is ?

  A gt / lt nem működik?

 8. ja es happy sysadmin day !

  Viszont kívánom! :-)

 9. [quote]A gt / lt nem működik?[/quote]

  biztos. valahogy az egeszdelutanos flipper + sok sor + mezespalesz + unicum utan eszembe sem jutott kiprobalni :D)
  // ha belenezel, a “H.U.K.K” karaktersor tunt el. nemveletlenul :D)

 10. ah nemmegy ez nekem.

 11. JoeP

  “A szerző informatikus “.

  Szerintem csak hülye. Ha már ez nem gond. :)
  A nagy többség szerintem a dvd miatt, egy kis réteg pedig a HD kiadások – mondjuk már csak a blueray maradt – miatt veszi. Elkezdett néhány adó HD-ben jönni, stb. Mondjuk hozzátenném, hogy a nagy felbontású LCD-n egy rossz minőségű sportesemény a vicc kategóriában van és nézhetetlen, de ez a közvetítőkön múlik. Az EB meccseknél nem kicsit örültem az LCD-nek, nagyon jó képet adtak, sosem láttam még ennyire részletesen focimeccset.

 12. al,

  Ha tudnád, milyen emberek mondják magukról, hogy ‘informatikus’…

 13. ahh. mar megint ittam valami paleszt :D) marad az ”

  “Ha tudnád, milyen emberek mondják magukról, hogy ‘informatikus’…”

  hat ja. en mar kb. 10 eve nem sorolom magam az elcsapathoz, de neha magam is elborzadok.
  alapdolgokkal nincsenek koszonoviszonyban. 1000*1000 szamoljak a MegaByte-t. megtanultak egy webszerkesztot. stb. bocs,hogy ilyet mondok; de sztem ez 75%-ban az MS marketing bune.

 14. “A gt / lt nem működik?”

  oops. GT mukodik. most lattam a legujabb bejegyzeshet kommentelt :DDD)

 15. bocs,hogy ilyet mondok; de sztem ez 75%-ban az MS marketing bune.

  Nem kell elnézést kérned, a tények tények… én pedig – attól még, hogy MS technológiákkal foglalkozom – nem vagyok se fia, se lánya az MS-nek, nem kell mindenáron védenem.

  A helyzet az, hogy az MS tényleg becélozta az ún. egyszerű embereket, mint meghódítandó célcsoportot. (Minden íróasztalon legyen számítógép!) Ez még nem is lenne gond. Az igazi gond az, hogy nem felhúzta őket magához, hanem lement az ő szintjükre. Kiszolgálta az igényüket, legyen az bármilyen is. Nincs annyi agyad, hogy értsd, mi is az a DNS? Sebaj, a varázsló majd elintéz mindent, nem bonyolult ám ez. (Emiatt szimpatikus, amit az MSHU csinál: megpróbálja ezeket az imaginárius rendszergazdákat felvilágosítani, lásd Informatika Tisztán sorozat, meg úgy általában az MVP-k tevékenységei.)

  Persze az előzőekre rájött még sok más is, például a sokat dícsért ITIL is gyakorlatilag a hadseregben elsajátított elvekre hajaz.
  – Fesd be az eget!
  – Parancs, értettem! Milyen színűre?
  Ismerős vicc. Az ITIL ezt csak azzal toldja meg, hogy az SLA-ban azért gondoskodj arról, hogy az ilyen hülyeségekért extra pénzt szedhess.

  A linux ilyen téren előnyös helyzetben van: desktop szinten nem annyira elterjedt, hogy az idióták is belepenetrálódjanak. Nem kell velük foglalkozni.

  BTW… kezdő fejlesztőként ez volt a kedvenc jelmondatom: tervezz olyan UI-t, melyet idióták is tudnak használni – és csak az idióták fogják használni.

 16. “A linux ilyen téren előnyös helyzetben van: desktop szinten nem annyira elterjedt, hogy az idióták is belepenetrálódjanak. Nem kell velük foglalkozni”

  azert ez az ‘elony’ mostanaban kezd eltunni. egyre kevesebb jatek van windows ala, aki jatszani akar vesz konzolt.
  a szoftverkalozkodas elleni fellepesnek koszonhetoen is ujabban tobb gepre kernek linuxot. ( sokan vannak, akik sikitofraszt kapnak a vistatol, de nem akarnak mar szoftverre kolteni peldaul )
  skypeolni, icqzni, levelezni, webet borzolni ezeket siman lehet kde/gnome alatt is.
  ha elterjednek a szabvanyositott dokumentumformatumok, akkor mar az otthoni office sem nagyon lesz kerdes. ( sokat segit az atallashoz office 2k7 uj felulete is… attol is sikitani birnak ) es raadasul egy ubuntu vagy fedora telepitot mar most is eleg next-next-finish mod felpakolni.
  most kezelheto a helyzet, mert az r=1 Pisti még nem jott ra, hogy linuxos problemaja megoldasara nem feltetlen a pcforum.hu a legcelszerubb hely…

  ami erdekesseg, hogy foleg a noknek lehet eladni a csilivili kde feluletet, mert ok nem akarnak fotosoppolni meg daemon tools-t telepiteni belenyulkalni, csak hasznalni. eccer belovod gmplayerrel ; xmms-el hasonlokkal, es boldogok.

 17. “Nincs annyi agyad, hogy értsd, mi is az a DNS? Sebaj, a varázsló majd elintéz mindent,”…

  Nekem is pont ezzel van a bajom. Rengeteg embert ismerek, aki “szomszed Pistikeje”, egyszer latott mar router-konfigot kozelrol, s ugy gondolja, hogy most o mar halozati szakerto. Egyszeru, nem? DHCP-re allitod (barmi legyen az), oszt jon a net….

 18. Az elhülyítéshez. Persze nagyrészt MS. De a magam részéről ide sorolnám az összes óriást. Ha nincsenek helyettesek, akkor ma nincs Oracle DBA tanfolyam. Abból ugye nincs lóvé. De ha a DB magát hangolja és a hangoló cuccért licence díjat lehet szedni… Kiváncsi leszek mi lesz 10 év múlva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *