Rétes réteg

Olvastam valahol valami várostervezőnél, hogy egy városnak rétegei vannak. Ugyanazt a földrajzi egységet más útvonalakkal járják be az autósok, máshogy a kerékpárosok és máshogy a tömegközlekedők. Mintha más-más átlátszó fóliára rajzolt térképeket raknánk egymásra, ugyanazon nagyváros esetén.
Én lassan hozzá tudnám tenni ezekhez a specializált térképekhez a város mákosrétes térképét.
Be kell vallanom, teljesen furcsa jelenségeket észlelek magamon. Amikor vizsgázni jártam, az volt az egyik mantrám, hogy mindegy, mi lesz az eredmény, de utána úgyis beugrok a Lehel-úton lévő rétespékségbe. Amikor a Dataplexbe kell mennem, akkor nem mulasztom el, hogy az Árpád hídnál beugorjak egy rétesért. Ha fodrászhoz megyek, akkor mindig belépek az Oktogontól nem messze lévő rétesboltba. És bárhová megyek, állandóan jár jobbra-balra a tekintetem, hol látok ismeretlen rétesboltot.
Pontosan tudom, hogy az Újpest központ aluljáróban lévő rétesbolt túl édesre csinálja a tölteléket – és egyébként sincs soha tiszta mákos rétesük. (Mindig csak a gusztustalan meggyes-mákos meg almás-mákos.) Tudom, hogy a Határ úti aluljáróban lévő üzletben finom tiroli típusú van, de pofátlanul apró darabokban mérik ki. Nemrég fedeztem fel, hogy nyílt egy burek üzlet Pesten. De rögzülni ez is úgy rögzült a térképemen, hogy van mákos rétesük is.
Valamikor beszéltük a családban, hogy nem lenne hülyeség pár évig külföldön dolgozni. Én favorizáltam volna Finnországot, de Nej közölte, hogy a hideg kizáró tényező. Én most kezdek abba az állapotba jutni, hogy a mákosrétes hiánya miatt a volt Osztrák-Magyar Monarchia területén kívül semmi külföld nem jöhet szóba.
Nem tudom… elképzelhető, hogy ez már függőség?

13 Comments

 1. Már csak azért is van egy korlát, mert mákot termelni az únióban nem olyan egyszerű. Nem véletlen, hogy a legnagyobb mákfelhasználó és termelő éppen Magyarország. Itt van az ICN Alkaloida, ahol a mák szárából(!) csinálják a különböző fájdalomcsillapítókat (kábszereket) Kabai János szabadalma alapján. Azonban így a mák gubója – benne a mákkal – megmarad. Mi az ördögöt lehetne belőle csinálni, ha nem mákos rétest? Egyébként a Csömöri úton van egy rétesbolt, ahol egyéb töltő anyag nélküli mákosrétest is lehet kapni, jó nagy adagot. Ezen kívül a Thököly úton a Róna utcánál is van egy, ahol jó réteseket csinálnak.
  Egyébként az ICN egy amerikai cég, főbb tulajdonosai amerikaiak, szerbek, oroszok és magyarok. Elnöke is magyar.

 2. Azt tudtam, hogy mák nagyhatalom vagyunk, Ausztriával vállvetve. Valahol Fehér Kláránál olvastam, hogy külföldi rokonnak akart vinni egy kiló mákot és a határon kis híján lecsapdázták – a célország egy éves fogyasztása volt a táskájában.
  A rétesbolt infókat köszönöm, felkerültek a térképre.:)

 3. 1000 kossz a burek-boltos linkert!
  Hol is van (kicsit pontosabban) az oktogonhoz kozeli reteses?

 4. Nekem nemrég a Normafánál mutattak be két mákos és egy meggyes rétest. Az egység a 21-es végállomásánál lévő kanyar előtt van. Bár talán ez kissé kiesik a napi útvonalból…

 5. Oktogon közeli rétesbolt:
  Elindulsz a Nyugati felé, azon az oldalon, ahol a Vajas péksütik boltja van. Kb. 100-150 méterre lesz egy rétesbolt – de könnyű elhibázni, mert csak ajtó és egy keskeny üzlet.

 6. Normafa:
  Minden infót köszönök.:) Soha nem lehet tudni, mikor fogom meglátogatni a kölyköt szolgálat közben.

 7. A Normafánál lévő rétesbolt tényleg nagyon jó, ezt csak meg tudom erősíteni. Viszont a Lehel útiban egyszer átbasztak (nem figyeltem és kevesebbet rakott bele, mint kértem), többet nem megyek oda. :I

  Szenzációsan jó rétest lehet továbbá Biatorbágyon kapni, az Andrész cukrászdában. :) A vasútállomástól a tó felé menő főutcán van, ha így mész, akkor a bal oldalon.

 8. Igy mar megvan! (Asszem) :)

 9. Adi:
  Ez a Biatorbágy kicsit merésznek tűnik, de feljegyeztem.:)

 10. Valószínű, hogy a jövő-menő emberek (ld Szegénylegények) gyorsan kifejlesztenek magukban egy sajátos önvédelmi képességet az evés területén is. A 80-as években gyakran jártam autón az országot, ezért sokszor megfordultam különböző helyeken (kocsma, étterem, csárda, műintézet). A hely tesztelésére sohasem a konyhafőnök ajánlatát volt célszerű választani, hanem valamilyen bab ételt, mivel a babot nem lehet elrontani. Ha viszont finom, akkor jöhet a többi. Mák ügyben a 4-es út melletti Rétes csárda volt a nyerő Monorierdőnél. Tágíthatnánk a jó rétes lelőhelyek térképét, de friss információk kellenének, mert 20 év távlatából már csak a szépre, jóra emlékszem, a helyek mai tulajdonságait nem ismerem.

 11. Hát akkor tágítok a térképen egy nagyot: Pécsett, a Belvárosban, a Citrom utcában van egy igen kellemes cukrászda, de a nevét sajnos elfelejtettem. Nekik van még nagyon jóféle rétesük, bátran merem mindenkinek ajánlani a próbát! :)

 12. Gödöllő, Monarchia Rétesház a piactéren és a Királyi várónál. Apropó cirka 7 év után nekem miért nem jött le, hogy rétesfüggő vagy? Talány…

 13. Valószínűleg keveset réteseztünk együtt duhaj, forrófejű éjszakákon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *