Gyáva népnek

Feltehetően mindenki találkozott már az alábbi idézetekkel, még ha a szerzőket rendszerint rosszul is adják meg.

“Gyáva népnek nincs hazája –
Világ népe mind megveti,
Még az ég is kineveti –”
Sajó Sándor: A vén bolond

Meg ez.

“Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.”
Surányi Miklós: Egyedül vagyunk

Ezekkel az idézetekkel rendszeresen lehet találkozni az ún. ellenzéki csatornákon. Engem ezek az idézetek kifejezetten bosszantanak. Egyfelől vegyük már észre, hogy ezek – az adott kontextusban – nem mások, mint nemzet szintjére emelt önvádaskodások. (Amelyek annyiban különböznek az egyén önvádaskodásától, hogy amikor az illető a nemzetre gondol, az mindig a másik embert jelenti, soha nem az idézet felemlegetőjét.) Az önvádaskodások jelentős része hamis: valami nem sikerült és a szenvedő fél keresi a bűnöst. Önbizalomtól duzzadók általában külső körülményekben találják meg, az önbizalomhiányosak viszont magukban, függetlenül attól, hogy valójában mi ment félre.

De nem is ez a legnagyobb baj, ez tulajdonképpen csak mellékszál. A gond az, hogy ezek az idézetek mára érvényüket vesztették. Sajó Sándor 1923-ban írta a versét. Surányi Miklós 1936-ban írta meg a könyvet. Mindketten csak gyáva, vagy dicső nemzetben tudtak gondolkodni, meg sem fordult a fejükben, hogy létezhet félrevezetett nemzet is. El sem tudták képzelni azt, hogy mire képes végtelen mennyiségű erőforrás (pénz, média, akarat), hogy létezhetnek olyan ördögi személyek, mint Göring, vagy Finkelstein, hogy korlátlan mennyiségű és erősségű propagandával mi mindent lehet elérni egy erre kellően fel nem készült néppel. És hasonlóan ahhoz, ahogy a göringi propaganda nácit csinált az addig átlagos erkölcsi szinten élő német népből, pontosan ugyanúgy csinált gyűlölködő segglyukat a magyar népből az orbán/rogán propaganda.

Nos, ha már annyit idézgettem, akkor tessék elolvasni (de tényleg, nagyon meggyőző) ezt a nyúlfarknyi Karinthy karcolatot.
Gyönyörűen levezeti, mi is az, hogy “időszerű”.

1 Comment

  1. Hát igen. Modern háborúban nincs helye a hősöknek. Modern demokráciában nincs helye a választópolgároknak. A rendszer logikájából fakad, hogy a tömegeket kell manipulálni, aki máshogy csinálja, az veszít.
    Nem működik a rendszer, és ez csak rosszabb lesz, mikor kinövi magát a deep fake meg a hasonló technológiák.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *