Mesterséges intelligencia

Jelenleg a vízcsapból is ez folyik, nem is szándékozok túl sokat írni róluk.
Csak egy apróságról.

Itt volt a Google meglehetősen sok pénzbe került lebőgése a Bard nevű MI-vel. Miért is volt ez ennyire durva? Azért, mert Bard tényt hibázott el. A tény pedig, tudjuk, az bizony tény. Nem kell hozzá intelligencia: vagy jól tudjuk, vagy sehogy.

Most ne menjünk bele abba, hogy a jelenlegi post-truth világban a tény lényegtelen, egyedül a narratíva számít, a tényeket kizárólag aszerint értelmezzük, mennyire felel meg a narratívánknak, azaz a tény önmagában egyáltalán nem egyértelmű.

Nos, a helyzet az, hogy a tény ténységének megállapításához igenis kell intelligencia. Vegyük például a macskát. (Ha már itt lustálkodik a kanapén.) Egy házimacska hossza 30-60 centi. Ez egy tény. Persze van kölyökcica és létezhet mesékben, fantasy könyvekben akár kétméteres, ember formájú macska is. (Pl. Khajiit.) Ha rákeresünk arra, hogy a macska mérete, akkor kapunk mindenféle adatot. Nyilván nekünk kell validálnunk, azaz összehasonlítani a tapasztalatainkkal és kiszűrni a valótlan adatokat. Ehhez intelligencia kell, nem is kevés. (Nézd meg, mennyien dőlnek be hamis híreknek.) Itt még van mit dolgozniuk a programozóknak. A Google prezentációját valójában nem is ők cseszték el és nem is az volt a fő gond, hogy Bard ostoba (hiszen ezen még dolgoznak), hanem az, hogy előtte nem tesztelték a kérdéseket. Nem olyan válaszokkal virított az MI, melyek a reményteli jövőt mutatták volna meg, hanem olyannal, mely a még meglévő nehézségeket illusztrálta.

Elmesélem, hogyan találkoztam először ChatGPT-vel. Éppen reggeliztem és azon törtem a fejemet, hogy át kellene variálnom a túrareggeliket. Eddig kolbász volt kenyérrel és sörrel, de talán van egészségesebb megoldás is. Mi lenne például a péksütemény, tej kombinációval? Egyáltalán nem szoktam tejet inni, nem is volt meg fejből a kalóriája. Rákereshettem volna, de pont ott volt előttem ChatGPT, így őt kérdeztem meg. Nagyon kulturáltan válaszolt magyarul, még fel is sóhajtottam, hogy huh, de jó lenne, ha a természetes intelligencia akár csak fele ilyen választékosan kommunikálna. Aztán közölte, hogy a tej kalóriatartalma 150 kalória decinként, amitől egyből jojózni kezdett a szemem. Ebből egy liter 1500 kalória, jelenleg ekörül van a napi adagom. Nyilván rákerestem a guglival is, az kiadta, hogy zsírtartalomtól függően 40-60 kalória. Ezt megmondtam ChatGPT-nek is, irult-pirult és nem győzött elnézést kérni. Két héttel később ismét megkérdeztem tőle, ekkor már jól válaszolt.

Arról is lehetett olvasgatni, hogy mennyien trollkodják ezt a szerencsétlen MI-t, és tény, lehet. Pont azért, mert csórikámnak egyelőre nincsenek valós tapasztalatai arról, hogy mi a normális. Azaz az a fajta normális, melyet tényleg ez emberiség többsége képvisel, azzal a normalitással szemben, mely az emberiség kisebb, de mondjuk hangosabb részére jellemző és hol van az a határ, ahonnan már semmiképpen sem normális. Nehéz? Persze. Még nekünk is. De ez látszik abból is, hogy inkább mesterséges intelligenciát próbálunk teremteni, mint hogy a természetest javítgatnánk.

[PS1]

Azért jól elbeszélgettünk a túrareggelivel kapcsolatban. Egyet ugyan nem értettünk, de vegyél észre olyan apró finomságokat, hogy szándékosan nem kérdeztem egyértelműen, mégis értette a kérdést és képben volt, azaz értette, hogy a lazán fogalmazott kérdések a korábbi kérdésekhez kapcsolódnak, annak folytatásai.

Mit érdemes reggelizni egész napos kerékpártúra előtt?

 • Egy egész napos kerékpártúra előtt érdemes olyan reggelit fogyasztani, amelynek magas a szénhidrát- és fehérjetartalma, és amely jól emészthető, hogy megfelelő energia- és tápanyagbevitelt biztosítson az edzéshez. Néhány jó választás lehet:
  Teljes kiőrlésű pirítós banánnal és mandulavajjal
  Tojásrántotta teljes kiőrlésű kenyérrel és friss zöldségekkel, mint például paradicsom, paprika, avokádó
  Zabpehely gabonapehellyel, joghurttal és friss gyümölcsökkel, mint például banán, bogyós gyümölcsök, almák.
  Ezek a reggelik könnyen emészthetők, és biztosítják az edzéshez szükséges energiát és tápanyagokat, például a szénhidrátokat és fehérjéket. Fontos, hogy ne fogyassz túl nehéz vagy zsíros ételeket, amelyek nehezen emészthetők, és nehézkessé tehetik az edzést. Emellett, javasolt az edzés előtt legalább 1-2 órával reggelizni, hogy az emésztőrendszered készen álljon a mozgásra.
 • Mi a helyzet a péksüteményekkel?

 • A péksütemények általában magasabb kalóriatartalmúak és magasabb zsírtartalmúak, és alacsonyabb tápértékkel rendelkeznek, mint az egészségesebb reggelik. Ezért, ha rendszeresen fogyasztod őket, akkor az hozzájárulhat az egészségtelen étrendhez, amely hosszú távon káros lehet az egészségre. Azonban, ha időnként fogyasztasz ilyen ételeket, az nem feltétlenül probléma. Ha reggeli péksütemény mellett döntesz, érdemes választani a teljes kiőrlésű változatot, amely magasabb rosttartalommal rendelkezik, és lassabban emésztődik, így hosszabb ideig biztosítja a teltségérzetet. Emellett, ha valamilyen fehérje forrást is fogyasztasz hozzá, például tojást, akkor az segíthet az étkezés egyensúlyának fenntartásában. Az egészséges reggelikre való áttérésben a változatosság és a mértékletesség kulcsfontosságú, így ha péksüteményt fogyasztasz, érdemes időnként más reggelikkel is váltogatni, amelyek magasabb tápértékkel rendelkeznek.
 • Sör reggelire?

 • Sör reggelire nem ajánlott, mivel az alkoholnak nagyon magas a kalóriatartalma, ugyanakkor alacsony a tápértéke. Az alkoholfogyasztás reggelente nem csak az egészségtelen étkezési szokásokra utal, hanem az egész napos teljesítményt is csökkentheti. Az alkoholfogyasztás rövid távon okozhat dehidratációt és émelygést, valamint az alkohol hatása alatt nehéz lehet teljesíteni az edzést vagy aznapra tervezett teendőket. Az alkoholfogyasztás hosszú távú hatásai közé tartozik az egészségügyi problémák, mint például a magas vérnyomás, a májbetegség, a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázata. Érdemes inkább egészséges reggelit választani, amely megfelelő energiát és tápanyagokat biztosít az egész napra, és segít abban, hogy energikus és produktív legyél.
 • [PS2]

  A végére egy vélemény a szkeptikusoktól.

  4 Comments

  1. Erdekes eloben latni ahogy a prompt engineering kifejlodik a semmibol.
   IT support emberek nagy resze el abbol hogy rendesen megformazzon egy google query-t es kiszurje az irrelevans/bullshit talalatokat.
   Most csodalkoznak hogy a dzsinn “elrontja” a kivansagot, amikor nem specifikaljak rendesen.
   Elkepesztoen sokoldalu, csak tudni kell hasznalni.
   Indito promptok: https://github.com/f/awesome-chatgpt-prompts
   (a prompt DeepL forditasa utan magyarul is jol valaszol… az esetek tobbsegeben…)

  2. Na basszus.
   “A friss számok alapján azokban a projektben, ahol felhasználják a Copilotot, átlagosan az MI-eszköz felel az előállított kód 40 százalékáért.”
   https://www.hwsw.hu/hirek/65855/openai-copilot-github-programozas-kodolas-startup-produktivitas.html

  3. Ezt még ideteszem, mert érdekes.
   https://tinyurl.com/34kru73x

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *