Happy End

A Hős meghallotta, hogy Bergengóciában egy félelmetes sárkány garázdálkodik. Megöli a férfiakat, megerőszakolja a nőket, néha fordítva, aztán megeszi a teheneket és fosztogatja a főurak aranykészleteit.
– Ez pont nekem való feladat! – gondolta a Hős – Egy sárkány mindig kihívás és a jutalom sem marad el, ott van az a hatalmas kincs a barlangjában.

Elment. Megtalálta a barlangot. Bement. Sárkány. Megölte.

– Huh! – nézett körbe elégedetten – Ezzel megvolnánk! Teljes siker.

Aztán elkezdett ráncolódni a homloka. Fejvakarás. Végül leült egy sziklára.

– Oké – dünnyögte – És most?

  • Ha most hazamegy, hogy visszatérjen egy csomó hordárral, meg egy kisebb őrzővédő csapattal, nos, amikorra visszatér, a helyiek elhordják ezerfelé a kincset.
  • Valahogy le kellene zárni a barlangot. Mondjuk elégörgetni egy hatalmas sziklát. Oké. Mekkorát? Ha akkora kerül elé, amekkorát a visszatérő csapat el tud görgetni, azt a helyiek is el fogják tudni. Ha akkorát, amekkorát a helyiek már nem tudnak, akkorát a kis csapat sem fog.
  • De még ha valamilyen trükkös módon sikerül is megoldania a kincs védelmét, a fene tudja, hogy a szállító/védő csapatból kiknek veszi majd el az eszét a hatalmas kincs és gyilkolásszák le a többieket.
  • Tulajdonképpen nincs is szüksége egy barlangnyi kincsre. Jó erős lova van, meg lehet rendesen pakolni. Ennyivel is fejedelmien gazdag lesz. Feltéve, ha biztonságba tudja helyezni. Hiszen neki is aludni kell valamikor. Az esetnek meg híre megy, rablók fognak vadászni rá. Kerítsen társat? És ha ő fogja kirabolni?
  • Hagyja itt a kincset? Amelyért annyit küzdött? Amelyért az életét kockáztatta? A francokat. Majd csak lesz valahogy.

Végül az lett, ami a mesék vége szokott lenni. Boldogan élt, amíg meg nem halt.
Csak most ez nem tartott sokáig.

[PS.]
A Hős ugyan bátor volt és erős, de a stratégiai gondolkodás nem volt az erőssége. A problémának ugyanis létezik elfogadható megoldása.

3 Comments

  1. Amikor a mese találkozik a racionalitással, ezeket mindig szeretem :D

  2. ÚÚúúú, áruld el mester a megoldást!

    • Sok kicsi sokra megy. Azaz a Hős megpakolja a lovát, elkocog kábé egy órányit, majd alaposan elrejti/elássa a cuccot. Visszamegy, újból megpakolja a lovát és megint elrejti valahol a kincset, nyilván máshol. Ezt egészen addig csinálja, amíg a helyiek észre nem veszik, hogy már nem él a sárkány. Ekkor sürgősen lelép és vagy öt évig a hely közelébe sem néz. Itt ugyanis eleinte a helyiek fogják legyilkolni egymást a kincsért, később pedig a főurak vetik be a hadseregeiket, hogy visszaszerezzék az egykori vagyonukat. Miután az élet visszatért a normális körforgásba, a Hős időnként visszatér, magához vesz némi aranyat és már megy is tovább. Nyilván ehhez nagyon biztos rejtekhely kell és erős odafigyelés, de így lesz/lehet egyedül pénze is és élete is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading