Haj

Csak úgy, Cirmoscica nélkül.

Belegondoltál már, mennyire fontos szerepet játszik életünkben a haj? Pedig csak a fejünk tetején lévő szőr. Mégis, emberek milliói költenek nem kis összegeket arra, hogy divatos, vagy egyszerűen csak előnyös frizurájuk legyen. Más emberek kisebb vagyonokat áldoznak hajbeültetésre. Csalók vasalnak ki balekokból komoly pénzeket hajnövesztő szerekért, évszázadok óta. És akkor még nem beszéltem a parókabizniszről.

Mit tud a haj, amit a többi szőrzet nem?

Nos, az esztétikai szerepét nem lehet elhanyagolni. Általában véve a szimetrikus arcokat tartjuk szépnek, melyhez hozzátartozik a szabályos fejforma is. Ha ez éppen nincs meg, hajjal még mindig lehetőségünk van korrigálni. Vagy éppen egy excentrikus, de jópofa frizurával elvonni a figyelmet a szabálytalan formáról.

Oké. De ezt tudja a szakáll is. (Nőknél korlátozottabban.)

Van egy másik trükkje. A korral egyszerűen eltűnik. Ezért extra értékes, amíg van. Nézd meg a szakállt. Ha van, akkor életünk végéig van. Nyilván lehet vele bűvészkedni, de azért kevés férfinak áll jól a kopasz fej, marcona szakáll kombináció. (Akinek igen, annak viszont nagyon, de ehhez már kell a kigyúrt alak is.)

Szóval, a korral eltűnik. Azaz a haj hiánya bizony öregít. Különösen akkor, ha a delikvens nem adja fel és küzd.

Nézd meg. A kopasz gyerek megszokott látvány, a természetes kopaszodással küzdő viszont már kényelmetlen, némileg idegesítő. Valahogy nem áll össze. Gyerek nem küzdhet kopaszodással. Az már egy korhoz kötődik. Egy idősebb korhoz. És tulajdonképpen ebből jön egy csomó minden. Ha egy idős embernek dús ősz lobonca van, rögtön jön, hogy de jól tartja magát. Ha egy középkorú férfinak a fenti képen láthatóhoz hasonló a haja, akkor azt mondjuk, hogy szegény csóró, hogy megöregedett. Nyilván nem kell egyetérteni ezzel a spekulációval, én mindenesetre a magam részéről úgy gondolom, hogy ez a rejtett fiatalodási szándék van minden hajnövesztő, hajdúsító, hajbeültető praktika mögött.

Az egész írás egyébként abból jött, hogy olvastam egy cikket, miszerint nagyon közel állunk ahhoz, hogy megtaláljuk a hajhullás ellenszerét. Ekkor kezdtem elgondolkodni azon, mi is következik majd ebből. Például az, hogy elértéktelenedik a haj szerepe. Ha mindenkinek annyi lesz, amennyit akar, akkor nem lesz jelentősége. Hiszen ekkor már nem ez fogja jelenteni a fiatalságot, hanem valami más, a ráncmentes élő bőr, a harmadik fül, vagy mittudomén.

2 Comments

  1. Mondjuk engem már jó ideje nem érdekel ;) de olyan szempontból mégis, hogy mi lehet az oka? Mert az látszik, hogy egyrészt van genetikai gyökere, vannak népcsoportok, ahol jellemző, máshol szinte egyáltalán nincs (főleg az ázsiai típusnál).

  2. Én azt várom, mikor lesz a robot haj. Az, amikor benézek a tükörbe, majd a gondolattal lehet irányítani, hogy merre álljon, milyen hosszú és színű legyen.
    Az a mellett is érdekes lenne, mert ha ideges leszek, valóban égnek fog állni a hajam, mint a rajzfilmekben! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *