Ezt most hogyan?

Adalék a tegnap megírt kajakjavítós sztorihoz.

Elég régóta már csak AndroidOne mobiltelcsiket veszek. Ezeken ugyanis nincs fent semmilyen gyári bloatware vacak. Csak a tiszta Android. Többek között nincs fent rajta Facebook kliens. Soha nem is volt.

A kajakjavítással kapcsolatban kétszer beszéltem Kabai Bencével telefonon.

Aztán beléptem a desktop gépemen a Facebookra. (Hetente egyszer szoktam, de éppen leszokóban vagyok, szóval lassan kéthetente lesz.) Na, kit adott fel javasolt kontaktnak? Kabai Bencét.
Hogyan????
Mint írtam, semmilyen Facebook komponens nincs fent a mobiltelcsin. Semmilyen.
A másik lehetőség még durvább. Mert az azt jelentené, hogy a Facebook át tud nézni a böngésző egy másik ablakába. Ahol a gmail van és az inboxban éppen ott figyelt egy levél Bencétől. De az meg lehetetlen. A böngészőknél alapvető architekturális szabály, hogy nem láthatnak át másik ablakba, másik fülbe. Csak kukik vannak, azokon meg szigorú jogosultságok.

Akkor? Hogyan?

8 Comments

 1. Lehet hogy Bence oldalan kapcsolta ossze?

 2. Miért, az hogy van, hogy böngészőben keresek napelemre, és amikor utána belépek a face-ra, akkor eláraszt napelem reklámokkal???
  Kurva élet hogy nem face-n néztem napelemeket.
  Szerintem a google átadja a face-nak, vagy mitomén.

  • Ahogy lentebb Péter is írja, vannak itt cifra dolgok. Például van egy blog, vagy egy sajtótermék, ahol a kommentek a Facbookon vannak. Vagy csak van egy Facebook like gomb minden oldalon. Ezek akkor is dolgoznak, ha csak ott vannak. És mivel session-on belül vannak, azon belül mindenhez hozzáférnek és mindent továbbíthatnak. (Ezért is lett meszüntetve évekkel ezelőtt ezen a blogon mind a Facebook like gomb, mind a Facebookra történő keresztpublikálás.)

 3. Ami azt illeti, a gmail oldalán is vannak olyan fb sütik, amikkel infót gyűjt, másrészt ők kereskednek egymásközt a profilozható adatokkal. Azt sem szabad elfelejtetni, hogy amíg te akár fel sem teszed a mobilodra a fb appot, más igen és az elég agresszívan szereti lekérni az ő telefonkönyvét, amiben a te telefonszámodtól kezdve sok minden lehet.
  Azt az apróságot pedig ne felejtsük el, hogy már legalább mindenkinek van egy saját, vagy ismerős sztorija, hogy valamiről csak szóban beszélt, egy mobil hallótávolságában és utána arról kapott hirdetést. Meglepően jól értelmezi már a magyar beszédet is és ez valahol a szerződések 879-ik oldalán el is lett fogadva általunk :)
  Folyamatos adatgyűjtés zajlik, eszméletlen feldolgozó kapacitással, ez nem paranoia, hanem a mindennapok. Ha láttál már valamikor egy fb hirdetés beállító oldalt, akkor ott olyan adatokba, szűrési feltételekbe is belefuthatsz, amit az illetők közvetlenül nem adnak meg – összerakják róla :)

 4. Siman lehet, hogy a másik oldalról kapcsolt össze, de tedd félre egy kicsit a konspirációs elméleteket, és gondold át logikusan:

  – Mindketten kajakszerető emberek vagytok
  – Nagy valószínűséggel mindketten posztoltatok már különböző kajakos túrákról random felületeken, amiket a FB belát
  – Simán lehettetek hasonló helyeken is

  És kész is a javaslati lehetőség. Nem mágia, egyszerűen hasonló érdeklődésű embereket ajánl fel neked, többek közt Bencét.

  • A logika jelen esetben nem valószerű.
   – Száz körüli kajakos cimborám van, nem szokta őket feldobálni a szoftver.
   – Bencével minimális a kapcsolatom, ő gyártó, én meg felhasználó vagyok. Ehhez képest, ahogy elvitte a kajakomat, másnap már beajánlotta a Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *