Mi van a fasírtban?

Általában főzök magamra, de biztonsági tartalékként szokott itthon lenni valami gyorsan elkészíthető cucc is. Ma kész őrület volt, egész napos futás, így előkaptam a hűtőből valami félkész Kométa magyaros fasírtot. Azt mondja, hogy előmelegített sütő, 15 perc és készen van. Annyi még belefér, úgy meg, hogy nem kell mellette állnom, úgy meg pláne.

Vigyük be a Myfitnesspal-be. Nem ismerte fel vonalkódról. Jó, akkor nézzük meg a címkét. Azt mondja, hogy 100 grammban van 336 kcal, ez pedig abból jön össze, hogy 30 gramm zsír, 1 gramm szénhidrát és 14 gramm protein. Ennyi.
Azért itt… megjelent a fejem felett a kérdőjelem. Izé. Nem jön ki a matek. Ez annyi, mint 45 gramm. Miből áll a maradék 55 gramm? Számoljunk tovább. A zsír 900-as, a fehérje és a szénhidrát 400-as, azaz (30*900+15*400)/100=330 kcal. Meg is kaptuk a cucc összesített energiamennyiségét.
Szóval itt van ez az izé, melynek több, mint a feléről nem tudjuk, micsoda, azt viszont tudjuk erről a ballasztanyagról, hogy a kalóriatartalma nulla. Vajon mi lehet? Darált csont? Darált sóder? Emulgeátorral fixált víz? Tényleg érdekel. Kíváncsi vagyok, hol jár már az élelmiszervegyészet.

2 Comments

  1. Pont a linkelt videó jutott eszembe a témáról. Talán némi vízzel is számolnak, de a töltőanyag olyan, aminek a kalóriatartalmát nem kell feltüntetni. Esetleg hungarocel…

  2. “Gyorsan elkészíthető cucc” esetén inkább tojássütés, mint egy ilyen bolti vacak. És az ötletszerűen dúsítható bármivel :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading