Nekem ez a plugin gyanús

Elég régóta használom ezt az All-in-One WP Migration plugint. Jelentősen leegyszerűsíti a blog költöztetését. Néhányszor szükségem is volt rá. (Egyszer kíváncsiságból még az Azure alá is feltettem a blogot.)
Az árazása a szokásos: fapad funkció ingyen, az extrák fizetősek. Nekem bőven elég lenne az alapfunkció is, pakoljon össze mindent egy fájlba, azt már én ftp-n leszedem a tárhelyemről és elteszem. Az extra – többek között – azt jelenti, hogy ezt a bizonyos fájlt nem a blog tárhelyére teszi, hanem egy megadott helyre. (Széles a skála, gyakorlatilag az összes felhős tárhelyszolgáltatóval tud kommunikálni.)

Szóval használtam, használgattam. Az utóbbi időben inkább nem, volt elég bajom mással is. Aztán tegnap elindítottam. Félóra után kiakadt. Azt mondta, hogy elfogyott a tárhely.
Itt azért felszaladt a szemöldököm.

Ha megnézed a blog vezérlőpanelét, láthatod, hogy a fájlok + az SQL adatbázis együttes mennyisége sem éri el a 2 GB-t, miközben 10 GB tárhelyet bérelek. A plugin összecsomagol mindent egy fájlba, logikusan az lehet olyan 2-3 GB körül. Bőven el kellene férnie.
Mi történik itt?
Az első tippem az volt, hogy hülyén van megírva a program. Azaz legyártja valami ideiglenes helyre a fájlt, aztán átmásolja máshová és csak a másolás után törli az ideiglenes állományt. De még ennek is bele kellene férnie.

Elindítottam újra, majd ftp-n belépve figyeltem, mi történik a diszken. A tipp jó volt, tényleg egy ideiglenes helyen kezdte létrehozni a fájlt. Pakolta… pakolta… én meg csak néztem meredten… aztán 8 GB után közölte, hogy elfogyott a diszk. 8 GB! Miből? Hogyan? Az egész blog szőröstől-bőröstől nincs 2 GB.

Újabb kísérlet. Pakolja át a Megára a fájlt. Persze ez elég necces, mivel nem tudom, hogyan is csinálja: ha először legyártja a fájlt és csak utána tölti fel, akkor ugyanott vagyok. Rákattintottam. Közölte, hogy ez az opció 100$. Sejtettem, hogy ezért már fizetni kell, de az összeg mellbevágott. Sok. Miközben nem tudom, hogy segít-e. (A pontosítás kedvéért: a 100$ site-onként értendő. Ha nem csak a Megára akarok pakolni, hanem a Dropboxra is, akkor még egyszer száz dodó. Illetve van multisite opció, az 199$.)

Agyaljunk tovább. A pluginban vannak finomítási lehetőségek. Például meg lehet adni, hogy a media foldert ne vegye bele. (Nálam gyakorlatilag ez foglalja el a teljes tárterületet.) És igen, a fájl ekkor 200 MB méretű lett. Amit őszintén szólva megint nem értek. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az 1,9 GB méretű – gyakorlatilag jpg fájlokat tartalmazó – media könyvtárból lesz a mentésben 8 GB-t is meghaladó méretű fájl.

Megpróbálhatom azt is, hogy nem kérem menteni a media foldert, hanem azt leszedem sima ftp-vel. Működik? Ha igen, akkor a plugin miért nem így csinálja? Vagy… paranoia rulz… lehet, hogy direkt pumpálja fel ilyen nagyra a fájlt? Hogy használjam az extra szolgáltatásokat? Hiszen – jobban megnézve – van egy import korlát is, az 500 MB-nél nagyobb backup fájl visszatöltése még 69$.
Nehéz eset. A legegyszerűbb lenne ezt a mostani, két részből álló mentést visszatölteni valahová és megnézni, hogy működik-e. Ha lenne rá ennyi időm. Meg persze szét lehetne nézni, hogy milyen másik termék van még a piacon. (Csak éppen azoknak a megbízhatóságát nem ismerem, ez meg már bizonyított.) Megtehetném persze, hogy nem foglalkozok vele, de egy blognál mindig készen kell állni arra, hogy akármikor költözésre kerülhet sor.

Tényleg nem tudom. Egyelőre fogalmam sincs, honnan kerítek időt arra, hogy komolyabban foglalkozzak a témával.

PS.
Egy kicsit belenéztem a visszajelzésekbe. Hmm. Nem túl bíztató. Viszont ajánlottak egy másik, hasonló plugint, ha lesz időm, megnézem. A Pro verziója mindenesetre barátságos árú.

3 Comments

  1. Ha van hozzáférésed a tárhelyen minimális konzolhoz, pár perc alatt lementhető egy wp oldal. Ahogy látom egy linux alapú szerver, apache+mysql háttérrel. Nagyjából 2 konzolparanccsal megoldható.
    – az adatbázist mysqldump paranccsal (-R kapcsoló) dumpolod
    – a fájlokat és a db-t egy tar.gz állományba összetekered, az szinte mindenhol van
    – mindezt ftp-n leszeded, új helyen kicsomagol+beimportál

    Konzol nélkül már neccesebb a dolog, de úgy sincs minden veszve.
    Ütemezett mentésre ezt szoktam használni: https://wordpress.org/plugins/updraftplus/ – emailben elküldi a fájlokat és az adatbázist is egy email fiókba. Oké, ekkora méret esetén ez már lehet problémás, de lehet vele részlegesen is menteni, valamint a pro verzió ebben is tud egyéb helyre feltölteni

    • Eljátszottam ezzel a pluginnel. Mentés oldalon teljesen rendben van. Beállítottam, hogy dolgozzon a gdrive-ra (jogi okokból úgysem használom semmire az ottani tárterületet), mentsen hetente, tartson meg kettőt, remek.
      Ami elsőre furcsa, hogy csinál egy db mentést (gz file), majd fájlszinten bepakol mindent tar.gz fájlokba. Oké, ezt írtad te is, hogy ennyi elég.
      De mi történik, ha átköltözök máshová? Felrakom a plugint és azt mondom, hogy restore? És ott lesz minden?
      (Tudom, teszteljem ki. Ki is fogom, de idén biztosan nem lesz rá időm.)

  2. Szuper, akkor működik a a cucc. A fájlokat tartalmazó tar.gz-ben nézd meg, hogy benne van-e minden fájl, a teljes oldal struktúrája – többféle beállítás lehetséges, nem lenne jó, ha csak a tartalmakat őrizné meg.
    A visszaállítás funkciót még nem próbáltam ki, arról csak akkor tudok nyilatkozni, ha letesztelem. Igazából maga a plugin azt spórolja meg, ami a melós szervereken scriptelve naponta megfut, de egy külső tárhelyszolgáltató nem biztos, hogy enged cron-ból műveleteket végezni.
    Szakmai ártalom, hogy ennek kézzel, konzolból szoktam nekimenni:
    – ftp-n felmásolom a tar.gz-t és fent bontom ki (tar -xvf files.tar.gz), vagy helyi gépen a kibontottat másolom fel, de az a sok apró fájl miatt eltart egy darabig
    – konzolból importálom be a db-t: (/usr/bin/mysql -u [mysql_admin_user] -p [wp_db_name] < db.sql )
    Ha nem lehetséges a konzol:
    – a phpmyadminban létre lehet hozni a db-t
    – beállítani egy hozzáférést az oldalnak, admin jogok nélkül
    – leellenőrizni, nem futott-e hibába, mert a phpmyadmin néha elrontja
    – a wp.config fájlba beleírni az adatbázis kapcsolati adatokat. Utána újragenerálni azt a néhány konstanst, amit ott kommentekben is emleget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *