Túrazokni vs. meleg zokni

Pedig valamikor tudtam, de öregszem, hülyülök.

Leírom, hátha valakinek még újdonság.

Mindenféle sportboltokban lehet venni túrazoknikat. Masszív, drága, vastag zoknik, ezerrel sugallják, hogy örök életre szólnak és melegek.
Nos, nem.

Mondom, tudtam, mégis belefutottam a pofonba.

Valamikor nagyon régen írtam, hogy a mostani kajakomban tizedmillimétereken múlik, hogy egy óra után elzsibbad a lábam, vagy bírom órákig. Ha bármilyen cipő – értsd, akár 3-4 milliméter vastag neoprén cipő – is van a lábamon, armageddon. Ha mezitláb vagyok, akkor meg mindenki boldog, galambok ülnek verebekhez.
Oké. De mi van, ha hideg az idő? Ha kifejezetten hideg?

Zokni. Megfelelő zokni. Használva a legmodernebb technológiát.

Nos, itt nem mindegy, melyik technológiáról van szó.

Az első márciusi evezéshez spéci vastag túrazoknit vettem fel. Nem mondom, túléltem, de hazafelé nagyon óvatosan lépkedtem a lakás felé, ne törjön ezer jégkristályra a lábam. A túrazokni ugyanis, a vastagsága és az anyagminősége dacára, nem meleg. Az a trükkje, hogy elvezeti az izzadtságot a lábtól, ki a bakancs széléhez, ahonnan a goretex viszi tovább. Azaz nem izzadunk bele a cipóbe.
Na most a kajakban se cipő, se izzadás nem volt. Dermesztő hideg viszont annál inkább.

A második márciusi evezéshez teljesen spéci zoknit húztam. Még az izlandi túrán történt, hogy a darabra kiszámolt zoknijaim közül az egyik idő előtt átázott, kénytelen voltam egy benzinkútnál új zoknit venni. Horribilis áron. Na, ez a zokni megmutatta, mi az, hogy meleg lábbeli. Felvettem és egész testből izzadtam. A kajakban is. Pedig hideg volt a víz, vacak, szeles volt az idő. Én meg belógattam a lábamat egy búbos kemencébe.
Biztos vagyok benne, hogy ez a zokni túrázáskor kényelmetlen lenne. Beleizzadnék, aztán tocsognék benne. De erre esély sincs… innentől ez lesz a téli kajakozós zokni.

2 Comments

  1. Miben különbözik a spéci vastag túrazokniktól, és van-e magyar megfelelője?

    • Lehet, hogy van, de még nem találkoztam itthon hasonlóval. Az a tippem – és ez csak tipp – hogy gyapjú és valami műszál kombináció, nagyon sűrű gépi szövéssel.
      Pont ez a trükk, hogy a túrazokniktól nem nagyon különbözik. Kicsit érdesebb, szálkásabb, de ennyi.
      Majd egyszer megmutatom, ha nem felejtem el addig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading