Tiszta

Akárki akármit is mond, a tiszta állapot nagyon feldobja az ember kedélyét.

Megrendeltünk egy takarítást. Mert próbálkoztunk, próbálkozgattunk, de meló mellett egyszerűen nem megy, nincs rá sem idő, sem energia. Úgy egyébként nem egy nagy dolog, elég sok ismerősöm él már ilyesmivel.
De azért valahol groteszk. Hogy jön a takarítóember és nem akarsz előtte beégni.
Azaz előtakarítasz.
Meg megcsinálsz egy csomó dolgot, melyek eddig valahol hátul kullogtak a prioritási sorrendben. Mit tudom én, kicserélni a kiégett izzókat, újra cserélni a törött vécéülőkét, elpakolászni a szanaszét hagyott dolgokat, meg ilyesmik. Mert oké, hogy takarítóember, de mégiscsak valaki, aki bejön a lakásodba és hogy néz már az ki, hogy így néz ki a lakás.

Egyébként már csak ezért is megérné.

Na mindegy, takarítóember jött, takarított, ahogy kell.

Közben meg, tekintve, hogy a héten ez volt az egyetlen garantáltan esőmentes nap, nekiálltam rendberakni a kertet. Ugyan az ügyfélkörömben égett néhány ház, de adtam nekik munkát, meg hát igazán megérthetnék, hogy ez az egyedüli nap, amikor foglalkozni tudok a kertemmel. Azzal a kerttel, amelyben az egész eddigi tavasz során semmit nem tudtam csinálni és már nem is csak sikoltozott, hanem őrjöngött.
A kert – ahogy mondani szokták – nem vár.

Ez egyébként egy üzenet is azoknak, akik kertes házról álmodoznak. Ha nem akarsz elvadult kertet, akkor a kerttel foglalkoznod kell. Nem akkor, amikor ráérsz. Hanem akkor, amikor a kert megkívánja. Ilyenkor ez az egyes számú prioritás. Ha ezt nem tudod kezelni, akkor maradj a panellakásban. Hidd el, jobban fogsz járni.

És miközben a takarítóember – Nej felügyeletével – módszeresen tisztára nyalta a lakás összes helyiségét, én odakint ugyanilyen módszeresen végigmentem a kerten és a végtelennek látszó listámról minden egyes bejegyzést kipipálva elvégeztem az összes tavaszi munkát.

Ne tudd meg, mekkora kielégülést tud egy ilyen nap okozni. Akárhová megyek a lakásban, mindenhol rend, tisztaság. Utána kiülök a teraszra – laptoppal, szivarral, borral, de ez most mellékes – és akármerre nézek a kertben, minden rendben van. Gyom sehol, aminek nőnie kell, az szemmel láthatóan nő, minden növény, amely megmaradt, határozottan egészséges és ez csak javulni fog.
A melót meg majd holnap, a vacak esős időben behúzom.
Az élet szép.

2 Comments

  1. Na de képek meg nincsenek róla? Mi is szeretnénk akármerre nézni :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *