Google, a jó kurva anyádat a ravatalon, tudod….

Gondoltam, finomítok egy adagot a címen, ennyire sikerült. Ha azt mondom, hogy felrobbanok, akkor még kifejezetten finom voltam.

A google gyakorlatilag kinyírta a képtárolást. Visszamenőlegesen is. Próbáld ki, bármelyik képre kattintasz a blogon (kivéve a vitorlázóst, mert az már Flickr), egy nagy büdos 404-est kapsz.

Oké, az lehetett tudni már májusban, hogy a Picasa rákerült a halállistára. De ez csak annyit jelentett, hogy már nem fejlesztik a kliensprogramot. Feltölteni még lehet belőle, az albumok, a képek elérhetősége megmarad, persze immár a Google Photos-on belül. Na, ez szűnt meg a mai nap során.

Ha a régi Picasa linken keresztül léptem be (kellett volna az embed kód), akkor azt kaptam, hogy van itt egy csomó learchivált album. Ha a google photos oldalon keresztül, akkor azt láttam, hogy van egy csomó élő albumom. De a konverziót teljesen elcseszték, vagy tíz albumot kettétörtek és elég soknál lecserélték a borítófotót. De az igazán vérlázító a konverzióval kapcsolatban az, hogy… hogy nem is értem. Az egyes beágyazott képeknél a thumbnail kép linkjét megőrizték, átkonvertálták, de a hozzá tartozó nagy kép linkjét már hagyták veszni. MIÉRT? Itt, a blogon körülbelül 8000 kép van beágyazva: ott van a thumbnail, az a bélyeg méretű, kicsi, figyelemfelhívó képecske, melyre kattintva bejön a nagy kép. Bejött. Mert mostantól nem jön be. Mondom, kábé 8000 kép lett mostantól elérhetetlen a blogról.

De nem csak a meglévő képek elérését nyírták ki, hanem gyakorlatilag ellehetetlenítették a photos oldalon lévő képek elérhetőségét is. Ezek eleve megosztott (shared) albumokban vannak. Ha ebből egy képet meg akarsz osztani (naívan embed kódot szerettem volna), akkor feljön a menü, miszerint Facebook, G+, Twitter. A blogod dögöljön meg. Illetve van egy olyan opció, hogy Get Url, de ekkor fogja a kijelölt fényképet, csinál egy üres shared albumot, átmásolja bele, és ennek a képnek az url-jét kapod meg. Az eredetiét nem. Embed kód nincs.
Nonszensz.
Gyakorlatilag ha nem akarsz birka módra bevonulni a Facebook-ra, akkor az egész google képtárolást felejtsd el, mert használhatatlan lett. És ez nem barokkos túlzás, hanem tény. (A Facebook-on meg nyilván a saját tárolást választod, G+-t meg csak a google alkalmazottak használnak, szóval nem is igazán értem, mit akartak ezzel az egésszel. Felbosszantani többmillió blogtulajdonost?)

Persze annak sem örültem, hogy megint elő kellett vennem a régi Flickr accountomat. Még emlékeztem rá, hogy valamikor innen is menekültem, meg ugye, tudjuk, most vásárolták fel a Yahoo konglomerátumot tokkal-vonóval, az új tulajdonos meg a fene tudja mit akar csinálni ezzel a legatyásodott csődhalmazzal. Nos, első ránézésre még működik minden, igaz, közben itt is elgurult a gyógyszer, a Flickr Uploadr például fizetős lett, anélkül meg nagyobb mennyiségű képet feltölteni elég munkás.

A google keresővel találtam is egy Wired cikket arról, hogy a Flickr gyakorlatilag kinyírta magát ezzel a lépéssel, hiszen milyen már az, hogy alapszolgáltatásért pénzt kér, de a cikket nem tudtam végigolvasni, mert tíz másodperc múlva átdobott egy oldalra, ahol figyelmeztettek arra, miszerint bekapcsolt AD blokkolóval nem vagyok jogosult a cikkre. Azaz az újság pénzt (figyelmet) kért egy alapszolgáltatásért, azaz cikkért, amelyben egy másik szolgáltatót ekéztek azért, hogy alapszolgáltatásért kér pénzt.

Nos, akkor most egy ideig Flickr, de eléggé el vagyok keseredve. Kicsit úgy érzem magamat, mint aki homokra építkezett és váratlanul kihúzták alóla a talajt. Csak éppen mindenütt homok van.

13 Comments

 1. A durva az, hogy gyakorlatilag nincs megoldás.
  Bárhova teszed, eltűnhet. Vagy ezért, vagy azért.
  Próbáltam saját blogot, egy idő után nem frissült a Wordoress, próbáltam youtube-ot, egyszercsak le lettem tiltva.
  Gyakorlatilag csak a teljesen saját megoldás működik, amit mondjum asp-ben írtál 2000-ben.
  De a classic ASP sem tudom meddig lesz támogatva az MS által.
  Ami azóta jött ki megoldás, már mind elavult. .net 1.1, aztán a 2.0-3.5 világ…
  Papírra kell kinyomtatni a fontos dolgokat.

 2. Abban igazad van, hogy ez az inkompatibilitás egy gonosz húzás volt tőlük, de ettől még nem biztos, hogy a leköltözés a legjobb ötlet, mert a Google Picasa / Photos API továbbra is működik. Igaz én a WordPressből többnyire valamilyen pluginen keresztül érem el, de azokban legalább olyan galéria és nézegető funkció van, ami illik az oldal saját témájához is.

  • Lehet, hogy a nézegetés működik, de a beágyazás és a linkelés az nem. Viszont igazad lehet, az app-ok között még nem néztem szét. (Az Endomondo-t is így sikerült, mert már ők is csak FB-re és Twitter-re engedik gyárilag a beágyazást.) Aztán persze meddig…

 3. En az osszes kepet feltolnam a blog ala, felraknek a WP-be valami galeria plugint, oszt csok. Esetleg megneznek egy ilyet: http://galleryproject.org/ vagy egy ilyent: https://www.juicebox.net/download/ (ez utobbi Flickr kompatibilis). Mindenkepp a sajat hostolt megoldas a tuti, mert ott meg az eredeti szoftver providere is megszunhet, akkor se mennek ki a kepek a blog alol.

  • Igen, töröm én is a fejemet. Egyelőre berendezkedtem – újra – a Flickr-en, aztán nézelődöm. (A blogon tárolni a képeket annyiból gáz, hogy valószínűleg átesnék egy magasabb hosting kategóriába, a belinkelt dolgok ötletelni jók, de most nem részletezendő okok miatt kiesnek.) Még meg fogom nézni, mit tud adni a Dropbox.

 4. mindenesetre legyen offline mentés…
  amit egy másik eszközzel online mentesz…
  (én most itt tartok a GPictures esetében, bár nem blogolok…

  • Ez két külön dolog. A Picasá-n csak a blog támogatása miatt tartottam képeket. (Ezért fájt, hogy így ölték meg.) Az offline képek természetesen többszörös redundanciában vannak meg.

 5. Nekem van egy online naplóm, amit 20 év múlva is biztosan akarok olvasni. Ott tényleg az lett, hogy minden egy helyen, csak az alap feature-okkal használva van. Még így is lehet, hogy valami alapvető technikai változás lesz, és megszűnik a PHP. De ezért választottam a WP-t, mert az eléggé elterjedt, hogy át lehessen majd konvertálni más formátumra.

  Viszont az, hogy minden fotó, és videó ugyan ott van, megemeli a hosting árat. Ezzel meg az a veszély jár, hogyha az unokák meggondolják magukat, és nem fizetik, akkor egyben repül az egész…

  • Én azért szorgalmasan archiválgatok. Egyfelől WordPress szinten, másfelől user szinten is. (Félévente, éjszaka, amikor kevesen olvassák, felveszem jó magasra az egy oldalon megjelenő írások számát, majd weboldalként elmentem.)

 6. egy budos retek az egesz google ugy ahogy van!

 7. Ezek ótvar g….k úgy ahogy van az egész Google! Pénzéhes profithajhász mocskok! Valahányszor hallok róla, hogy ennyi meg annyi miliárddal qrták őket szájba arra gondolok, hogy 10x anyit érdemelnének!
  Rohadjanak meg elevenen! :@

 8. Gàbriel, Michael arkangyal seregènek egyetlen túlèlöje

  2021. November 14. Sunday at 22:21

  Cenzùra. Itt pàr embert fel kell akasztani, hogy ne tudjanak minket rabszolgàsìtani. Minden àllìtòlagos vezetöt, minden szolgàt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *