Roppant idegesítő, de rendszeresen elkövetem. Valaki kérdez valami egészen elvadult dolgot, én pedig véletlenül tudom és rávágom a választ. Majd a csodálkozó tekintetre reagálva megvonom a vállam és flegmán hozzáteszem, hogy ez az általános műveltség része. Nagyon rossz szokás, igyekszem is levetkőzni.

De most nem erről akarok írni. Szerinted a fenti válasz mennyivel lenne korrektebb, ha nem azt mondanám, hogy ‘általános műveltség’, hanem azt, hogy ‘alapműveltség’? Egyáltalán, érezni valami különbséget?

Pedig van. Az egyik objektív, a másik szubjektív. Méghozzá bármennyire furcsa is, de – a neve ellenére – az általános műveltség a szubjektív. Ez ugyanis arról szól, hogy _én_ mit tekintek általános műveltségnek. Ez ugyanis magasabb szint. Gondolhatom úgy, hogy ebbe bele kell férnie mondjuk Karinthytól az Így Irtok Ti könyvnek, bele kell férnie legalább az atommag ismeretének, része kell legyen az ‘aki/ami/amely’ névmások helyes használata. Ez mind személyes elvárás. Egy adott társaságban még feljebb rakhatom a lécet, elvárhatom mondjuk a tranzakció alapú pszichoanalízis vagy a reverse proxy ismeretét. Mely az adott társaságban lehet az általános műveltség része. Fontos, hogy ha valakinél ez nincs meg, attól az még nem lesz kiközösített pária.

Az alapműveltség más. Az egy minimumszint. Egy olyan minimumszint, melyben egy nagyobb közösség – akár egy egész társadalom – hallgatólagosan megegyezett. Nyilván ez nem olyan magas. De itt nem is arról van szó, hogy valaki mennyire művelt, itt arról van szó, hogy egy alap műveltségi szintet megugrik-e vagy sem. Azaz ez objektív, embertől, társaságtól független. Mondhatni, társadalmi szinten dől el valakiről, hogy bunkónak műveletlennek tekintjük, vagy sem.