3 Comments

  1. Ez így még mindig gáz… Pedig igazán nem kéne sok hozzá, hogy egyszer egy jó videót is csinálj már.
    – életlen snittek kiszórása
    – erősebb szelekció (az érdektelenebb snittek elhagyása)
    – kevesebb pano! és ha mégis, sokkal nyugodtabb forgás
    – sokkal kevesebb kameramozgás!!! (minek a kamerának mozogni, ha a képen úgyis minden mozog)
    – rázkódás csillapítása (pl. egy monopod)
    Ne kérdd, hogy csináljak én jobbat. Nem kell zenésznek lenni, hogy halljam, ha hamis. És azt se mondd, hogy ha nem tetszik, ne nézzem — mert érdekel, merre jársz, és mert az írásaidat szeretem.
    Maradok továbbra is olvasód
    Gábor

  2. Sok területen nyitott kapukat döngetsz. Firenzében durván másfél évvel ezelőtt voltunk, ebből a nyersanyagból kellett dolgoznom.
    – Két életlen snitt van benne, az egyik a St Croce, a másik a dóm, egyikről sem készült másik felvétel. Szívtam a fogamat, de végül betettem.
    – Ez már szelektált. :) Itt az van, hogy ezek nekem emlékek. Lehet, hogy neked nem mond semmit, de nekem igen. Ha viszont nem vágom bele, akkor soha meg nem nézzük a nyersanyagok között. (A súlyozás már más probléma. Ez elsősorban a grúz videónál jön elő, a szőkőkút pl. túl hosszú, ahhoz képest, amennyire érdekes. Ezt a problémát észleltem, igyekszem kezelni.)
    – A panorámákkal lassan annyit küzdök, mint a súlyommal. :) Érzem én is, hogy sok, de aztán nem figyelek oda és már megint forgok. Az meg már a vágásnál derül ki, hogy az anyag 80%-a panoráma. Most, hogy hirtelen összevágtam egy csomó tavalyi anyagot, már látom én is, hogy sokkal tudatosabban kell kameráznom.
    – A hardver adott, annak előnyeivel és hátrányaival. Normális videókamerám nincs, és amennyibe egy jó minőségű kerül, annyit már nem adnék érte. Így is egy kisebb vagyon a Nikon dslr az objektívekkel, meg a gopro. A Nikonnak szép a képe és egyszerre lehet fényképezni és videózni vele… de ezzel el is mondtam az összes előnyét. Nincs zoom, a fókuszmotor folyamatosan belekerreg a felvételbe (emiatt kell mindenhová zenét tennem) és nincs benne képstabilizáló. Ahhoz, hogy ez rezgésmentes legyen, több kilós súlyt kellene ráakasztanom. (A grúz videóban az esküvői jelenetnél egy fotós pont ilyen kamerával nyomta, remekül látszik, hogy a zoom hiányában állandóan belepofátlankodik a jelenetbe, és egy jó nagy súly lóg a kamerából.) Monopod van itthon, az ötlet már nekem is eszembe jutott, de nem jött be. Egyszerűen nem tudom hová rakni. (Amikor egy városban nekiindulunk, akkor reggeltől estig megyünk. Egy válltáska még oké, de a fényképész hátizsák már erős.) Tudom, kompromisszum, de én inkább azt választottam, hogy rázkódik a kép. (Ne felejtsük el, ezek a videók nem önálló alkotások, hanem az írások illusztrációi, illetve emlékezős házivideók.)

  3. Köszi, érthető és szimpatikus válasz :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading