Márvány

Kedvenc Tüzépemen éppen elfogyott a zsákos murva, a héten kicsit szétnéztem a környéken, hátha máshol van. Láttam is valami hasonlót, de közelebb érve derült ki, hogy ez inkább egy kőbolt. Mindenfelé díszburkolatoknak való kövek hevertek. Még körbe sem tudtam nézni, máris rám vetődött egy idősebb hapsi, ránézésre a tulajdonos.
– Tudok segíteni valamiben?
– Izé, még nem tudom – néztem körbe bizonytalanul – Valószínűleg nem.
Na, ezt nem kellett volna mondanom. A faszi teljesen besértődött és elkezdett veszekedve vezetni az udvaron. Hogy neki milyen kövei vannak. Valahogy kinyögtem, hogy murva, erre elvitt az egyik sarokba, ahol kismillió fajta murva volt. Csak éppen a nekem kellő primitív, olcsó murva nem. Viszont innentől végig kellett hallgatnom a hapsi áradozását, hogy neki mennyi fajta köve van és hogy ő minden igényt ki tud elégíteni. Sorolta is: alpesi, zöld, barna, dunai, sóder, murva, márvány, fehérített, matt, ilyen méret, olyan méret. Láttam már bőven, hogy nem ez lesz az én üzletem, de a hapsi annyira belelovalta magát abba, hogy neki mennyi fajta köve van, hogy nem bírtam elszakadni tőle. Aztán intett, hogy menjek vele. Ahogy közeledtünk a tárolóhoz, meglassultak a léptei, az arca kisimult. Érezni lehetett, hogy amiket eddig mutatott, az mind semmi, ez, ami itt lesz, ez a fő attrakció, a többi a fasorban sincs.
– Thasszoszi márvány – suttogta áhitattal.
Nem tehetek róla, harsányan felröhögtem.

From Thassos 2011

Szemmel láthatóan rosszul esett neki.
– Úgy nézzen rá, hogy ilyen kő nincs a természetben.
– Nincs – bólogattam vigyorogva.
– Thasszoszban kifejtik a márványt, apróra törik, majd egy gépben gömbölyűre csiszolják.
– Nyilván.
– Ilyesmit nem lát mindennap az ember.

Aztán valahogy elszakadtam tőle és hazafelé menet nem tudtam letörölni a vigyort az arcomról. Tudom, az ilyesminek elég kicsi a valószínűsége, nem tudhatta, hogy amikor körbekajakoztuk Thasszoszt, az első táborhelyünk pont egy márvány kőfejtőben volt, és bizony ezzel az aprókavicsos márvánnyal volt borítva a part. Amelyről már tudjuk, hogy nem található a természetben.

From Thassos 2011

2 Comments

  1. milyen egyszerúen el lehetne intézni egy like-kal :-)

  2. Az tényleg túl egyszerű lenne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *