Neverending 08

Azt hiszed, vége?

Ádehogy. De ezek már mondhatni a hétköznapok. Csak azért kerültek bele a sorozatba, mert aközben történtek, miközben az új laptoppal küzdöttem.

Kezdődött azzal, hogy Barna lejött, majd zavartan közölte, hogy nem tud nyomtatni a gépéről. Gyorsan végiggondoltam, bántottam-e a szervert az utóbbi időben, de nem.
– Windowsupdate be van kapcsolva? Automatikus? – kérdeztem rá.
– Aha.
Na, megette a fene. Biztosan nála is lecserélte a drivert. Felmentem, megnéztem: nem. A biztonság kedvéért leszedtem a nyomtatót, kipucoltam a drivert, telepítettem volna újra az egészet, de már a szervert sem látta. Próbáltam RDP-vel elérni a szervert, de ez sem ment. Hoppá. Lementem, bekapcsoltam a tévét (az a szerver monitora), minden rendben. Nyomtatás a saját laptopomról: rendben. Akkor mi a franc van?
Visszamentem az emeletre. Barna ott pironkodott a szobában.
– Bocs – nyögte ki.
– Mi van?
– Nem vettem észre, hogy a 2-es AP-n vagyok.
– Ó, hogy az a…!

Írtam itt régen a hálózatunkról, az ábrán azóta annyi változott, hogy bekerült egy Microtic router, leválasztva a saját hálózatunkat az IPTV hálózatáról. Azaz a Cisco egységen lévő wifi AP-ból guest wifi AP lett: aki erre csatlakozik, az eléri a netet, de nem éri el a belső hálót. Na, erre kapcsolódott rá automatikusan Barna gépe, ezért nem látta a belső hálón lévő nyomtatót.
Innen már csak a romokat kellett eltakarítani: befejeztem a nyomtatótelepítést, meg beállítottam, hogy a 2-es AP-re ne kapcsolódjon automatikusan.

Időközben megérkezett az új szkenner. Kicsomagoltam. A szokásos kétpontos betűkkel szedett lepedőnyi garanciális védekezések mellett egyedül ukrán nyelvű manuál volt benne. Vicces. Éljen a magyar piac.

Itt jegyzem meg, hogy amikor a laptopnál a szériaszám alapján utánanéztem, hogy hol és mikor aktiválták, akkor Kazahsztánt dobta ki a gép. Miután felmostam magam, nyomoztam egy sort és kiderült, hogy a UPS-nek, aki Kínából szállítja a vasat, Kazahsztánban van egy nagy logisztikai raktára, ott aktiválták, még tavaly ősszel. Hogy ebből hogyan lesz nekem, a márciusi vásárlással 3 év garancia, azt nem tudom, de ettől már főjjön a kereskedő, illetve a CHS feje.

Oké, a szkennert összedugdostam, majd rákötöttem a számítógépre. A bekapcsolással volt egy kis gond, hiába nyomogattam a főkapcsolót(1), nem reagált rá.

(1) Ezt is megértem. Külső periférián kapcsológomb. Nem volt ez mindig így.

Aztán megemeltem a tetejét és valahogy sikerült úgy rányomnom a gombra, hogy bekapcsolt. A pnp egyből rá is harapott, aztán egy idő után közölte, hogy égen-földön nincs hozzá driver. Nem is baj, a dobozban volt driver cédé, hajrá. Fel is pakolt mindent: drivereket, segédprogramot, HP update-t és OCR-t. Szuper. Szkenneljünk. Közölte, hogy valami nem frankó, hiányzik egy exe állomány. Hogy melyik, azt nem árulta el.
Á, nem voltam ideges. Néztem bambán a képernyőre, aztán eszembe jutott, hogy a telepítés során volt egy üzenet, miszerint most kapcsolhatom be a szkennert. Jó. Összes driver és program uninstall, szkenner kikapcsol. Kikapcsolna. Megint nem működött a kapcsológomb. Velem nem szórakozol, kihúztam a konnektorból. Restart. Minden újratelepít. Amikor azt mondta, hogy bekapcsolhatom, visszadugtam. Persze a bekapcsolás megint nem ment, de most nagyon. Mind a tizenkétezer módon, ahogy csak egy gombot megnyomni lehet, megnyomtam a főkapcsolót, de semmi. Pedig közben nyitottam-csuktam a tetejét.
Ekkor jelent meg a Pokol Poloskája. A tavalyi hosszú és enyhe ősz során az összes résbe mezei poloskák fészkelték be magukat. Ezek átvészelték a telet, mostanra pedig kikelt az új generáció. Hihetetlen, milyen invázió van. (A pár hónappal ezelőtti váratlan tavaszban már ízelítőt kaptunk.) Mostanra pontosan tudom, mekkorát kell rájuk ütni, hogy bekrepáljanak, de ne fröccsenjenek szét. Akkor ugyanis pokoli büdösek. Nej próbált utánaolvasni, de azt írták, hogy kiirtani ugyan nem lehet őket, de ártalmatlan lények, nem zavarnak sok vizet.
Nos, a ma esti vendég nem ebbe a kategóriába tartozott. Valószínűleg ennek éjszakai molylepke nevelőszülője lehetett, mert nem bírt megülni a seggén, összevissza repkedett, nagy sebességgel, idegbeteg módon. A hálószobában viszont nincs erős fényű lámpa, csak néhány spot, így képtelen voltam rátalálni, amikor éppen megült. Többször viszaültem szkennert faragni, de ekkor mindig begerjedt a poloska és repkedett, nem ritkán a fejemnek ütközve. Egyszer azt is eljátszotta, hogy a hátamon pihent meg. Nyilván ekkor sem láttam – csak akkor kaptam frászt, amikor hirtelen a pofámba berregett. Aztán végre elkövette azt a végzetes hibát, hogy a világos asztalra szállt rá. Úgy nekiálltam csapkodni Nej polárfelsőjével (naná, majd a sajátommal), mintha fát vágnék, de az a dög fel sem vette. Csak mászkált tovább. Végül én fáradtam el hamarabb, lekaptam a papucsot és fejbesomtam. Dehogyis vacakoltam a jól kimért ütéssel. De ezt is túlélte. Ekkor elkezdtem a papuccsal sorozni és csak akkor hagytam abba, amikor már csak egy lapos – és roppant büdös – tócsa maradt belőle. Tuti, hogy a Pokol Poloskája volt.
Aztán lavór, szivacs és tisztára sikáltam az asztalt.
Képzelheted, mennyire nyugodtan ültem vissza a szkenner mellé.
Ott jártam, hogy a bekapcsoló gomb csak nem akart bekapcsolni, én pedig már azon meditáltam, hogy szerencsére óvatosan bontottam ki a csomagot, így adott esetben könnyű lesz visszavinni a cuccot a kereskedőhöz. Aztán végül jobbra-balra megmozgattam a fedelet az aljával összekötő vezetéket és ettől hirtelen megjavult a kapcsoló.
Mehettünk tovább. A bekapcsolásra megint ráharapott a pnp, de most már fent volt a driver, így tudta telepíteni is. És igen, innentől szépen működött. (Valószínűleg a metódus le volt írva a gépkönyvben. Ukránul.) Még összelőttem az Adobe Acr. Prof-fal, aztán hurrá. Lehet szkennelni.

És akkor szombat. Elméletileg már túl voltam mindenen. A laptopon még várt rám legalább egy napnyi finomhangolás, de ez már nem veszélyes. Közöltem a családdal, hogy erre a hétvégére a feltett célom az, hogy nikotinmérgezést kapok a teraszon, miközben összeírom, miket kinlódtam az utóbbi napokban. (Jó dolog ez, egyfajta telepítési napló, amíg emlékszem a részletekre. Még az se kizárt, hogy másoknak is segítek vele.) A csajok nekiálltak filmet nézni a szerverről. Aztán egyszer csak szóltak, hogy gubanc van, lefagyott a kép. Nézzem már meg.
Utólag már sajnálom, de ez volt az utolsó csepp a pohárban. Ordítottam. Toporzékoltam. Engem vigyen fel a padlásra. Lányom fel is menekült az emeletre, Nej tartott csak ki makacsul mellettem, igaz, ő is gyanúsan szótlanul.
A szerver természetesen lefagyott. Semmire nem reagált, a hálózaton keresztül sem lehetett elérni. Jobb híján kikapcsoltam, majd be… és közben vadul imádkoztam magamban. Elindult. Hogy hogyan állnak rajta a virtuális szerverek, azt azóta sem mertem megnézni.
Mindenesetre ez előrevetíti, hogy hiába sikerült bravúrosan a decemberi helyreállítás, ez a szerver nem kerek. Lehet, megérné újratelepíteni, de akkor már Windows 2012-vel.
Mert soha nem hátrálunk meg, ha tapasztalatszerzésről van szó.

Nem, egészen biztos, hogy sosem lesz vége.

ps.
A tesztrendszeremet másfél nap alatt sikerült rendberaknom. Nem, nem a restart ölte meg a rendszert, hanem a múltkori hálózati átalakítás. Hiába, egy IP tartományváltás nem egyszerű játék.
De erről már nem akarok beszélni.

8 Comments

 1. Hali!

  Mikrotik, csak a pontosság kedvéért.

  Igazán irigyellek a kitartásért, meg a türelmedért.

  Szurkolok, hogy a szerver telepítés sima ügy legyen.

  Proxy5

 2. Egyik oldalról lehet azt mondani, h óriási szívás az egész és mindig besegít a technika ördöge. Másik oldalról viszont igen jó tapasztalatszerzési lehetőség és még otthonról sem kell elmenni :D

  Kitartás!

 3. JoeP, szerintem az összes eddigi Exch szívás-írásod nem közelíti meg ezeket :D Pedig azok kicsit rázósabbak voltak, beleértve az öt földrészen 100 ezer user levelezése stb :D

 4. Jó ég, milyen szkennert vettél? Csak nem HP-t?! (A HP “bottal sem piszkáljuk” kategória már évek óta.) Canonnan vannak olyan kicsi, könnyű, tök egyszerűen használható, de teljesen jó minőségű szkennerei, amihez 1 db USB kábel van, nincs bekapcsoló gomb, nincs külső táp, mert azt is USB-ről kapja, nem kell hozzá külön driver (ha jól emlékszem), rádugod a gépre, és működik. Pölö:

  http://www.canon.hu/For_Home/Product_Finder/Scanners/Flatbed/canoscan_lide_210/

  Tudom, már késő bánat, de esetleg másoknak még jó lehet. Nekem is ajánlották anno, amikor bánatos arccal szkenner után nézelődtem, azóta két ismerősömnél is bevált.

  Más. Mai kiadású, 13.4-es Catalystról szóló cikkben olvasom: “Fontos adalék, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is.” (prohardver)

  A jövő(d)re nézve nem túl biztató. :( Öcsém akar mostanában notebookot venni, mindjárt felhívom, hogy a Toshiba, Sony és Panasonic cégeket villámsebesen felejtse el. (Ezeket a sorokat egy olyan Toshiba notebookon írom, amihez az Inteltől letöltött grafkártya driver még tökéletesen jó volt.)

 5. Amíg várok a moderálásra az előzővel, még egy a “Nagyokos”-sorozatból (bocs): USB-s eszközt úgy telepítünk, hogy ELŐBB felrakjuk a drivert, AZTÁN dugjuk rá az eszközt a gépre. Normálisabb cégek driverei szólnak is a telepítés elején, hogy ha már rádugtad, húzd ki az eszközt, majd szól, ha újra rádughatod (speciel ezt egy 4 éves HP-nyomtató drivere is tudta még).

 6. @Proxy5: Bocs, fejből írtam. :)

 7. @Lotus: AZért azok rizikósabbak voltak. Ha nem megy az itthoni gépem, akkor legfeljebb én érzem magam vacakul. De ha nem megy egy nagyobb cég levelezése, akkor sokkal többen.

 8. @Payskin: Felhívnám a figyelmedet az előző szkennerre: 3970. Jó tízéves vas és végig nagyon jó minőségben dolgozott. Sőt, előtte Canon volt és az meg sem közelítette ezt. (Akkoriban elég sokat rajzoltam, szineztem pasztellel, vízfestékkel, és egyedül a HP szkennerek olvasták be ezeket a rajzokat elfogadhatóan.) Ergo nekem evidens volt, hogy ennek a szkennernek az utódját fogom beszerezni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *