Langyos?

Egy élet tanulsága: valamely bonyolult rendszer képtelen úgy tartósan működni, hogy bármelyik részfolyamatának az optimuma a szélső értékénél van.
Azaz az arany középút dícsérete: tévúton jársz, ha csak növényeket eszel, de akkor is, ha csak húst. A mindenevő szervezet optimuma nem lehet a szélső érték. Az más, hogy az optimum egyénenként különböző – de abszolút szélen nem lehet. Tévúton jársz, ha semmi sót nem eszel a vérnyomásod miatt, de tévút az is, ha kétpofára eszed a kiszáradás ellen védekezve. Ha egy cég úgy tudja csak teljesíteni a megrendeléseit, hogy az alkalmazottak jó része folyamatosan 120%-on pörög, az minden, csak nem optimális, mint ahogy a 20% sem. Egy társadalom számára mind a túlzott bürokrácia, mind az anarchia halálos lehet. És még sorolhatnám a végtelenségig. A lényeg, hogy ha bármilyen tanácsot kapsz, bármilyen gyakorlatot látsz, gyanakodjál erősen, ha az tartósan szélső értéket jelent.

4 Comments

 1. Nehéz ezzel nem egyetérteni. Különösen a vega-húsevő és az alkalmazottas példa könnyen megfogható. Jómagam is számtalan konkrét példát tudnék ezekre mondani.

  Amúgy – persze csak ha nem titok vagy magánügy – mi ihlette a bejegyzést?

 2. Hát abszolute van benne valami.
  Kiegészíteném (saját tapasztalat) azzal, hogy az se jó ha ‘hozod’ az átlagot. Szóval x ideig egyik véglet 100%-on, aztán x ideig másik szintén 100%-on.

  Mert az nagyon igénybeveszi a te szervezetedet, meg a körülötted/veled élők idegrendszerét is :-D

 3. @S.E.: Ennél az írásnál pont volt közvetlen kiváltó ok. (Úgy értem, az elvet már évtizedek óta vallom, maga az esemény csak a megírást váltotta ki.)
  Szóval, a napokban a körúton sétáltam és a Blahán van valamilyen alternatív orvosnak egy üzlete, ahol a könyveit és a videóit árulja. Az utóbbiak mentek is a kirakatba rakott tévén. Vagy tíz percig nézegettem, és egészen addig bólogattam, amíg azt magyarázta, hogy nem szabad az alrendszereket egymástól függetlenül se vizsgálni, se kezelni… de amikor előjött azzal, hogy a konyhasó mennyire univerzális anyag és nyugodtan együk kétpofára, akkor azért elhúztam a számat. Ez nálam már ugyanaz a szélsőérték, mint az ‘egyáltalán ne együnk sót’-elv.

 4. @Antal István: Csak kihozod belőlem a mérnököt. :)
  Hivatalosan a rendszermérnöki és folyamatszabályozási ágazaton végeztem, a diplomám is a folyamatszabályozásról, pontosabban annak számítógépes szimulálásáról szólt. Rengeteget játszottam azzal, hogy mindenféle elemeket kötöttem sorba, illetve variálgattam az egységek paramétereit, majd vizsgáltam, hogy különböző zavarokat hogyan kezelnek le, mennyi idő alatt, illetve milyen durva rángatásokkal állítják vissza a korábbi optimális értéket. Amit bizton mondhatok, az az, hogy ha a beavatkozószervnek csak +1/-1 értéke volt, akkor megette a fene, abból minden lett, csak optimumra beállás nem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *