Fura véletlen

Nemrég volt szerencsém meghallgatni a Rocky Horror Picture Show-ból a roppant népszerű Time Warp nóta karaoke verzióját. Hallgattam, hallgattam… majd ráébredtem, hogy én már hallottam ezt a zenét máshol. Be is ugrott. El is kezdtem énekelni rá: “Előgurult hát az istállóból egy motor és benne a sok lóerő…”. (Szerencsére egyedül voltam a kocsiban.)

A félreértések elkerülése végett, a magam részéről biztos vagyok benne, hogy szó sincs lopásról. Mind a ritmus, mind a dallam egy nem túl bonyolult rockandroll képlet – ami viszont tényleg fura véletlen, az a hangszerelés hasonlósága.

Össze is vágtam egy apró részletet, itt meghallgathatod. Először az RHPC jön, aztán a 100 lóerő.

3 Comments

  1. Isten hozott a rock and roll és a blues csodálatos világába, ahol tulajdonképp mindegyik szám tökugyanolyan.
    Ugyanúgy, ahogy az összes gengszterrap ugyanolyan, nem is beszélve szívem csücskéről, a magyarnótáról, akarom mondani az autentikus hangszeres magyar népzenéről.

    Komolyabbra fordítva az első négy (hangnemben is megegyező, ezért a “hát ez ugyanaz” érzés) ütem után azért picit eltérő lesz a két szám harmóniaváza.
    RHCP: A A B B G D A A
    100LE: A A B B E E F# G#

  2. Ja, ha te szakértelem birtokában érvelsz… ;)

    ps.
    Nem is tudtam, hogy a Red Hot Chili Peppers is játszotta a dalt. :)

  3. Ööö, ezt a szakértelemdolgot inkább hagyjuk.

    Affene. Hagytam magam bevinni az erdőbe, mert te RHPC-t írtál, azt akartam újra begépelni, csak -hát, már meg nem mondom, hogy simán elrontottam, vagy tudat alatt előjött a Red Hot C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading