Az exchange csapat vezetőt keres

Redmondban Exchange geek-et keresnek, bizonyos vezetői/koordinátori/trendérzékelési munkára. Érdemes átfutni az igényelt kvalifikációkat. Meglepően alacsony, már egy közepesnél műveltebb Exchange adminisztrátor is kipipálhatja a listát.
A csapda valószínűleg ebben a fél mondatban van:

Strong communication, critical thinking, documentation, and problem solving skills are required.

Nálunk ez az a mondat, amelyen a pályázók 101 százaléka átsiklik. Persze, hogy megvan. Naná.
Papír nem kell róla, a háer meg úgyse méri.
Tartok tőle, hogy ennél a pályázatnál betűnként fogják letesztelni a jelölt igényelt képességeit.

BTW, érdekes, hogy mennyire mások a felvételizési elképzelések. Joelnek volt egy cikke a gerilla interjúztatásról – szép, érdekes cikk, de a hazai viszonyok között teljesen használhatatlan.
Eddigi négy munkahelyemből kettőre utcáról kerültem be, végigcsinálva közel száz interjút – bátran mondhatom, hogy nálunk sokkal fontosabb, hogy pontosan passzoljál abba a kockába, amelyikbe elképzelték az embert: nyaljál – lehetőleg nagyot – a motivációs levélben, formailag legyenek meg a papírjaid, a beszélgetésen hangozzanak el a kulcsszavak, legyél képes elengedett kézzel végigmondani 10 mondatot angolul a hobbidról (mást úgyse kérdeznek), a cipőd legyen frissen pucolt és igyekezz kibírni azt az egy órát böfögés nélkül. (A korrektség kedvéért megjegyzem, hogy volt ellenkező előjelű tapasztalatom is. Kettő.)
Kíváncsi lennék, mit mondana nálunk egy háer cica, ha megkapna egy flash-ben összedobott szines-zenés önéletrajzot, a fahangú jelölt énekprodukciójával? A Microsoftnál mindenesetre felvették a hapit. Az Office részlegre. :-)
Emlékszem, amikor 2002-ben sorstársakkal beszélgettem, volt akinek visszadobták a pdf-ben beadott cv-jét, hogy küldje újra wordben…

2 Comments

  1. Háttárpád, én szeptemberben mentem végig legutóbb ezen a felvételizgetős dolgon és úgy vettem észre, hogy mind2 helyen, ahol megjelentem interjúra, gyakorlatilag a CV-m alapján felvettek. Innentől már csak arról ment a társalgás, hogy mit nyújt a cég, milyen munkakörökből lehet választani és mennyiért…

    Ez ugye Joel szerint hiba. Joel azt mondja, a CV alapján azt kell eldönteni, behívod-e az embert. Onnantól nem számít. Meg hogy csak a legjobb embert vedd fel, onnantól viszont a pénz nem számít.

    Előző melóhelyemen bárkit felvettek, aki kellően olcsó volt.

  2. Kettőnk cv-je között volt egy ‘apró’ különbség: neked be volt írva, hogy mcse – és a hr libust abszolút nem érdekelték a részletek. Nekem meg az akkori korábbi cégem igen rossz szemmel nézte a vizsgázást – saját zsebből meg nem volt hozzá kedvem – így meg kellett volna győznöm a felvételiztetőket az interjún, hogy rendelkezek a megfelelő tudással. De az esetek 90 százalékában erre esélyt sem kaptam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading