Mert már nagyon unatkoztam.

Úgy kezdődött, hogy megjelent a listában a fenti patch. Éppen volt egy szabad délutánom, gondoltam, felrakom most, ne akkor akadjon keresztbe, amikor nagyon dolgozok. Rákattintottam, letöltődött, elindult a telepítés. Aztán 61%-on megállt. Néztem, nézegettem… aztán hagytam. A foltozás nem a kapkodó idegbetegek sportja.
Másnap reggel ugyanúgy 61%-on állt. Ez már azért gyanús. Újraindítottam a gépet. A patch telepítése lenullázódott, kezdhettem újra.
61%-nál megint behalt.
Jó. Google. Találtam is egy szálat a Redditen, ahol azt írták, hogy ez egy ismert bug, a Conexant audio driver okozza. Le kell szedni, majd a folt telepítése után visszarakni. Oké. Ez jó hír, meg lehet javítani. Hol van az a driver? Sehol. Na!
Tovább olvasva a fórumot, írták, hogy vigyázzunk, mert több cég is telepíti ezt a drivert, csak átcimkézik, mintha a sajátjuk lenne. Konkrétan említik is a Sennheiser, illetve a Turtle Beach cuccok drivereit. Na, Sennheiser viszont van.
Akkor szedjük le. Gondolta Móricka. Módszeresen elkezdtem leszedni mindent, ami Sennheiser, végül már csak a driver maradt. De az keményen. Az Installshield elkezdte leszedni, kiírta, hogy ‘Preparing’, húzta a csíkot, el is húzta a végéig, majd ottragadt. Rádugtam az USB dongle-t, hátha hiányzik neki. Nem segített. Újraindítgattam a Windowst. Nem segített. Safe Mode boot. Nem segített. Otthagytam egy éjszakára. Nem segített. Ez egy leszedhetetlen driver. Hibaüzenet nincs, csak éppen elakad a preparing fázisban.
Azért ez nem kicsit groteszk. Egy feature pack több nagyságrenddel komplikáltabb dolog, mint egy vacak audio driver, aztán úgy néz ki, mégis ellehetetleníti a telepítést. Meg milyen már az, hogy nem lehet leszedni egy drivert?
Aztán újabb ötlet. Ha nem lehet leszedni, akkor telepítsük fel. Előszedtem a cuccot a Driver könyvtárból, ráküldtem újra. Sikeresen feltelepítette. :) Restart, majd rögtön utána uninstall. És végre túlment a prepare fázison, sőt, el is tűnt. Restart.
Az újraindítás után persze a Windows Update felrakott két Sennheiser drivert, de ezeket már el lehetett távolítani a Device Managerből. És jöhetett végre a Feature Update. Nem is néztem, kimentem a szobából. Amikor visszajöttem, már 83%-on állt, igaz, jó sokáig. De látszott, hogy megy a folyamat. Végül befejezte. Néhány újraindítás, a WU közben feltette a Sennheiser drivereket, de itt már nem zavartak be. Utána, ahogy minden FP után, még újra fel kellett rakni a megpatkolt Cisco VPN klienst, de ez már rutinmunka.

Egy délután helyett három nap. Jó kis szakma.