Horatio, merre vagy? Mondani akarok valamit.

Több dolgok vannak földön és égen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes.
– Hamlet –

Határidős meló, a határidő csütörtök este. Gyakorlatilag végeztem is, már csak egy pdf fájlt kell elküldenem. Új levél, nyúlfarknyi szöveg, csatolás, 25 KB-s fájl becsatol, bitkolbász araszol… aztán hibaüzenet. Csatolás nem sikerült. Gyors pillantás a tálcára, ikon, nincs net. Fulladj meg. Nyomorult tplink access point. Bementem, reset. Nem jött vissza a net. Hmm. Nyomorult Dell laptop. Restart. Net továbbra sincs. Kezd érdekes lenni. Mi is az IP címem? 169.254…. a francba. Nincs DHCP. Fix IP beállít. Lépjünk rá a Microtik routerre. Homokóra. Nincs Mikrotik router. Nocsak. Létra, padlás. Mikrotik restart. Létra, nappali. Továbbra sincs Mikrotik. Hjaj. Meghalt a szentem. Hoppá, van egy guest AP a legkülső Cisco routeren, hátha. Igen, működik. Másik fix IP. Juhé, van net. Gyorsan elküldtem a fájlt. Innentől nem sürget az idő, jöhet a szórakozás. Létra. Padlás. Egy eldugott dobozban találtam egy kidobásra ítélt Linksys routert. Táp nélkül. Aztán egy kidobásra ítélt zsákban megtaláltam a tápját. A 70 fokos padláson. Létra, nappali. Vajon mi lehetett az IP címe? És az admin jelszava? Sebaj, erre találták ki a reset gombot. Bekonfigoltam. Létra. Padlás. Lehúztam a Mikrotik-et, feldugtam a Linksys-t, rácsatlakoztam az egyik switch portjára, juhé, van net. Szegény Mikrotik. Lehúztam magamat, rácsatlakoztam a központi switch-re. Nincs net. Emmegmi? Switch restart. Van net. Akkor lehet, hogy nem is a Mikrotik ment tönkre? Linksys oldalt el, Microtik visszadug. Van net. Gurrá. Akkor végülis egy switch restarttal megúsztam. Létra, nappali. Laptop. Nincs net. Nincs Mikrotik. Nanemár. A központi switchen van net, az alatta lévőkön meg nincs? Ez valami fertőzés? Összes switch restart. Van néhány. Eszméletlen helyekre kellett bemásznom. Továbbra sincs Mikrotik. Lehet, hogy közben elromlott? Létra. Padlás. 70 fok. Központi switch. Van net. Kezdek csúnya szavakat használni.
Ha a virtuális környezetet nem számolom, a lakásban van 3 router (egy csak úgy lóg, használaton kívül), azaz három subnet. Van öt tplink gigás switch (plusz két integrált) és van négy Access Point. Hogy még az udvaron is legyen mindenhol wifi. És van egy felfoghatatlanul rejtélyes hibám. A Microtik jó, a központi switch jó, de a mögötte lévő összes switch nem kapcsol. Egyformán. Gyors teszt, legalább az itthoni szervereket látom-e, de nem. Azaz vagy egyszerre meghülyült négy switch (két vonalon), vagy én vagyok a helikopter. Töltöttem egy pohár bort, kerestem egy kisebb szivart és kimentem a lugasba berregni. Céltalanul tologattam az egeret, amikor feltűnt, hogy nem látom a 3-as AP-t. Ez a fiam szobájában van (az udvar észak-keleti oldalát fedi le). Felmentem. Be volt kapcsolva. Hmm. Reset. Lépcső. Nappali. Gyors pillantás a tévére. (Erre van kötve a médiacenter.) Hoppá. Van net. Lépcső. Felnőtt dolgozószoba. Nej. Éppen a monitort bámulja. Van net? Van.
– Remek – lelkendezett Nej – Újra van net! Akkor most elmegyek konditerembe. Te mit fogsz csinálni?
– Inni.

De most komolyan.

From Segédlet

Nagyjából ez a helyzet.

 • Szerinted hogyan lehet, hogy az AP3 hibája levágja a központi switch (SW1) alatti összes switchet, úgy, hogy utána sem a routert, sem egymást nem látják? Még a fix IP-s gépek sem.
 • Hogyan lehet, hogy az AP újraindítása után varázsütésre (egy percen belül értem le a nappaliba és az ikon már jelezte, hogy van net) megjavult minden? De tényleg minden.

Felfoghatatlan.

10 Comments

 1. Mondom én mindig, hogy a “számítógépes hálózatok” a második leggonoszabb ága az infomatikának.
  Az első helyen a nyomtatók vannak.

 2. Persze. Mert a nyomtatók már robotok, melyek át akarják venni a világuralmat. :)

 3. Mobil stick bedug, email elküld. Vagy mobil hotspot telefonról.

  “az udvar észak-keleti oldalát fedi le”
  Ezen szétröhögtem magam…
  Fel kell venned a network planing, operation és SQ mérnököket :D :D :D

 4. Azért egy otthoni hálózat + a szerverek megvalósításához nem egyszerű rendszer van itt :) Tudom, van benne sok minden, de azért a hibalehetőségek számát is megnöveli. A 70 fok a padláson nem tesz be a dolgoknak? Ilyen időt semmi nem szeret.

 5. @CsaZ: A mobil stick sim kártyája már a tabletben figyel, ennyit meg nem akartam szerelni, mivel volt egyszerűbb megoldás is.

 6. @PhoeniX: Nekem ez a munkahelyem. :) A padláson csak routerek és switchek vannak, azoknak bírniuk kell. (Ott jön be a vonal, nem tudom máshol szétosztani. Legalábbis semmi kedvem sincs felforgatni emiatt a házat.)

 7. Az az igazsag, hogy nekem sincs otletem. Atgondoltam parszor azt, amit itt leirtal, de ennek egy esetben lenne ertelme, ha valahol lenne par igazi cisco eszkoz (nem az, amit linksysnek arulnak), mert azokban van mindenfele portvedelem meg spanning tree azok rendesen meg tudjak kavarni a halozatot, ha az ember egy kicsit is ovatlan. De ezek SOHO cuccok, ezek hirbol sem hallottak ilyesmirol.

 8. @Joep, a tablet internetjét is meg lehet osztani Hotspotnak :)
  Vagy az okostelefon internetjét.
  Amúgy nincs jó megoldás, az ügy nélküli igaz ember eléri a Nirvánát, akinek sok kacatja van, az meg szívni fog. :)
  Nekem van itthon vezetékes net, IPTV, wifi router, de ezek a sorok is mobil internetről jönnek, mert sokkal megbízhatóbb az LTE, mint az ócska ADSL.
  NAS nincs, mentek felhőbe és külső diszkre.
  Médialejátszót nem használok, filmet letorrentezem és pendrive-on bedugom a TV-be.
  Egybites megoldások, de nem fognak soha összeakadni mással…
  Imádnék routerekkel játszani, de nincs rá idő :)

 9. Szinte szégyellem magam, hogy a cégünknél a vendég WiFi egyetlen nyeszlett TPLink router-rel van megoldva. 1-2 napig bírja aztán lefagy, kikapcs-bekapcs és megy tovább. Most lesz egy nagyobb upgrade, amelytől ugrásszerűen javulni fog a megbízhatóság: elérakok egy időzítős konnektort, hogy minden reggel újra legyen indítva :)

 10. Hát, a reggeli rutin nálam is így néz ki: gyógyszer, macskaetetés, kávé felrak, tplink AP restart. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *