Navigare necesse est

A görög helyzettel kapcsolatban olvastam egy jó hasonlatot. Eszerint minden állam gazdasága/politikája olyan, mint egy óceánjáró hajó: lomha, lassú reagálású. Ha feltűnik a radaron egy szikla, akkor időben el kell kezdeni a kikerülési manővert, mert egy idő után késő lesz. (Tudtad, hogy az óceánjáró konténerszállító hajók már a kikötés előtti napon elkezdenek fékezni?)

Nos, a görög hajónál elcseszték (hogy a görögök, vagy az EU, ebbe ne menjünk bele), a kormánykerék rángatása már nem segít, a szikla itt van pár méterre, ennek neki fognak menni.

Az idegesítő az, hogy a mi hajónkkal is ugyanez a helyzet. A radarunkon már feltűnt a szikla, nagyjából azon a határon vagyunk, amikor még el lehetne kezdeni a szükséges manővereket (mondatja ezt az optimizmusom), de a kapitány, ahelyett, hogy kiadná az irányváltásra a parancsot, inkább a gépházat teszi tönkre, hülyíti az utasokat és szétlopja a hajó készleteit a haverok segítségével. Az előrelátóbb utas meg mit tehet? Sikoltozik.

10 Comments

 1. Talán annyit tehet, hogy megtanul úszni és ha sikerül, kerít egy mentőcsónakot.

 2. Ha nem birja mar tovabb, uljon at egy masik hajoba. Udvozlettel: BELUGYMIN.

 3. Hát, itt most nem értek egyet veled. Mi magyarok 2008 után, amikor a válság kezdődött, megpróbáltuk az IMF-es lélegeztetőt (emlékezz, mikor kb. 2 nap választott el az államcsődtől, akkor kaptunk egy brutális IMF-hitelt), de szerencsére jött egy kormányváltás, és az új (fidesz) kormány egyik első döntése volt, hogy beintett az IMF-nek, és az általuk ajánlott megszorításos megoldásoknak.

  Szerintem ez, és az, hogy nekünk még nem volt Eurónk, segített hozzá, hogy jelenleg mi újra a befektetésre ajánlott kategória előszobájában vagyunk, míg az akkor velünk együtt válságba került Görögország ma csődben.

 4. “”A legrosszabb forgatókönyv, amelytől napokon keresztül féltünk, hogy elindul a forint zuhanása és nem áll meg mondjuk 350-400 forintig az euróhoz viszonyítva. Ebből pillanatok alatt 20-30 százalékos infláció tud kialakulni, és ez azt jelenti, hogy az emberek elveszítik a jövedelmüknek a negyedét, harmadát anélkül, hogy bárki bármit csinált volna” – ezzel az apokaliptikus vízióval magyarázta a miniszterelnök a Vasárnapi Híreknek adott hét végi interjújában, miért fordult közel egy évtized után ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) a kormány. ”
  http://magyarnarancs.hu/belpol/az_imf-hitel_tortenete_es_kovetkezmenyei_-_nehez_napok_ejszakai-70117

 5. Az a baj(?) hogy valójában senki sem tudja mi volna a helyes irány. Csak rángatják a kormánykereket az összes hajón, hátha.

  Persze lehet, hogy nincs is kikötő.

 6. Szerintem nincs “ultimate” helyes irány, viszont van egyértelműen rossz irány. Mit jelent/jelentett a megszorítás a görögöknél? Érdekes régi olvasmányok:

  http://www.portfolio.hu/gazdasag/megdobbento_juttatasok_18_havi_ber_es_extra_premiumok_a_gorogoknel.151679.html

  http://www.origo.hu/nagyvilag/20110711-gorog-gazdasagi-valsag-okai-egy-gorog-kamionos-szerint.html

 7. @Meister Igen, csak az eloszoba meg nem a klub maga. Ahhoz, hogy erdemes legyen befektetni, ahhoz olyan intezkedesek kellenenek,, amik egyreszt novelik a vallalkozokedvet, masreszt tavolrol es bal szemmel megszoritasokra hasonlitanak. Peldaul rendbe kellene rakni az egeszsegugyet, visszavezetni a vizitdijat, megszuntetni az egykulcsos adorendszert, lejjebb vinni a munkavallalokat terhelo adok/jarulekok merteket, kialakitani egy fenntarthatobb nyugdijrendszert, novelni a jog- es kozbiztonsagot – ezek kozul minden masodikhoz kulonfele megszoritasok kellenek.

  Az IMF-ben nem hulye perverz emberek ulnek, akik arra elveznek, ha egy orszag megszoritasokat vezet be, hanem realisan latjak, hogy egy orszag mennyire mozog fenntarthato palyan. Magyarorszag a maga kis unortodox demokraciajaval nem azon mozog.

  A masik klasszikus felreertes, hogy az IMF mindenkepp megszoritasokat akar, de ez igy ebben a formaban nem igaz. Az IMF hianycelokat es gazdasagi mutatok allasat koveteli meg, az, hogy egy orszag hogyan tesz ezeknek eleget, az egyeni maganproblema, az IMF legfeljebb ajanlasokat adhat erre nezve. Az Orban kormany pontosan ezert vezette be az ideiglenesnek szant telekomadot, bankadot, ilyen-olyan adot, mert hiaba intett be szoban az IMF-nek, azert azt meg o is belatta, hogy a piacrol nem fog hitelt szerezni (legalabbis olyan feltetelek mellett, mint amit az IMF kinal), o pedig korantsem akkora csodatevo magus, hogy a gazdasag jelenlegi allapotabol egy prosperalo orszagot csinaljon. Azota gyakorlatilag minden ev arrol szol, hogy teljesiteni _kell_ a hianycelokat, nehogy az IMF vagy az EU elzarja a penzcsapot, mert akkor nem tul surun lesz mit ellopni.

  Szoval attol, mert ezeket a dolgokat nem nevezzuk megszorito intezkedeseknek, meg nem lesznek kevesbe azok. Ha az Orban-kormanyon mulna, nem novekedne se a nyugdijak, se a szocialis ellatasok osszege, csak hat akkor parasztlazadas torne ki, mert egy eloregedo orszagban bizony-bizony a szavazok jelentos hanyadat a nyugdijasok adjak.

 8. @Meister
  “beintett az IMF-nek, és az általuk ajánlott megszorításos megoldásoknak. ”
  Aha, vicces.
  Akkor nem is volt semmi megszorítás, győzött az adócsökkentések kormánya.
  Érdekes, ez valahogy a legtöbbünknek nem tűnt fel…
  http://tenytar.hu/elemzes/tiz_ev_csomagjai_ki_mennyit_szoritott_meg
  Lehet persze arra hivatkozni, hogy “a szektoriális adókkal a szemét multiktól szerezték vissza a pénzt”, csak ez faszság ugyebár, mert azok meg áthárították a zemberekre, de cserébe legalább a beruházások is a béka segge alá estek vissza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading