Pénzügyi tanácsadó leszek

Végülis, mi kell hozzá? Szorgalom, pszichológia, számérzék. Ezek mind megvannak, számérzékből még több is, mint kell.
Mindent említettem? Nem, egyvalami kimaradt: a szerencse. Na, az nincs.

Az első történet régi, írtam is már róla, ezért csak röviden. Nej választhatott, hogy az éves prémiumát készpénzben kéri, vagy a cég részvényeiben. Ez utóbbi közel duplája volt az előbbinek, így némi vacillálás, tőzsdei kikupálódás után a részvény mellett döntöttünk. Ugyan volt egy nehezítés, a részvényeket félévig nem lehett eladni, de békés időszak volt, nem izgultunk. Ez egyébként akkor volt, amikor végre lakhatóvá szerettük volna alakítani a szobáinkat. (A felköltözés után jó helyen lévő, de nagyon lepukkant lakást vásároltunk.) Kellett a pénz nagyon a felújításra. Letelt a félév, elméletileg el is adhattuk volna a részvényeket, de éppen nyaraltunk. A nyaralás után viszont nem csak mi érkeztünk Budapestre, hanem az orosz válság is. Jeges folyóként tartolta le a tőzsdét, a részvényeink rövid időn belül elvesztették értékük felét. Csak pislogtunk. Meg csikorgattuk a fogunkat. Meg őszültünk. 4-5 hónap után visszajött a részvények értéke valamennyire, mi pedig gyorsan eladtuk. Még akkor is, ha tudtuk, hogy a válság után jó lesz ez a részvény. Nekünk akkor kellett a pénz, így is el kellett halasztanunk a lakásfelújítást egy félévvel. Szóval életemben először, nem is egészen a magam akaratából, besétáltam szétnézni a tőzsdére és rögtön akkora pofont kaptam, hogy a shortot is longnak néztem.

A másik történet teljesen friss. Tavaly év végére kiegyenesedtek a dolgaink. Nem mondom, hogy teljesen pozitívan, de végeredményben eltünt egy csomó bizonytalanság az életünkből. Elkezdhettünk gondolkodni a megtakarításainkról. Mennyit, mennyire mobilizálható formában tartsunk? Rövidtáv, középtáv, hosszútáv. Végül a hét elején bementem az Államkincstárhoz, nyitottam egy értékpapír-számlát és mellé egy TBSz-t is. Aztán vadul elkezdtem művelni magam, hogyan is működik ez az egész. Kijegyzeteltem, hogy PMÁK 2021/I, ez lesz a középtávú komponens. Csütörtökön léptem be a személyes netbankomba, hogy feltörjem a korábbi lekötéseinket, melyekből majd megveszem a prémium államkötvényeket. Nos, végül nem tettem meg. A legnagyobb lekötésünk hétfőn jár le, nekem meg nem volt kedvem kidobni tízezer forintot az ablakon. Felírtam a naptárba, hogy hétfőn akció.

Aztán mi történt csütörtök délután? Ez: Hirtelen eltünt a prémium állampapír.

“Három napja még 50 milliárd forintos rábocsátásról (újabb kibocsátásról) adott ki hirdetményt az Államkincstár, tegnap délután azonban már nem volt szabad az ügyintézőknek prémium állampapírt eladni.
Így mint derült égből villámcsapás, megszüntették az egyik legjobb magyar befektetési lehetőséget a kockázat-költség-hozam tekintetében.”

Aztán ma, pénteken már ki is jött a módosított változat: Itt az új prémium állampapír.

Megszületett az új Prémium állampapír, amint sejtettük, sokkal rosszabb lett. Az infláció feletti felára az ötévesnek 2,25% (eddig 3,25% volt), de mivel a decemberi inflációt nézik, ami 1,8% volt éves alapon, így jövő nyárig a kamata 4,05%.

Azaz ez a kétnapos tétovázás (azért ez egy négyéves befektetés, mely már nagyon régóta müködik, szóval a két nap gyk elhanyagolható mennyiség) rögtön négyszázezer forintnyi buktát jelentett. Mert nem akartam elbukni tízezer forintot. Azaz megint csak bedugtam a fejemet és megint egyből pofán vágtak.

Jogos a kérdés, hogy akkor ezt most hogyan? Milyen pénzügyi tanácsadó lenne így belőlem?
Elmondom, hogyan képzelem. Eljön az ügyfél tanácsot kérni. Én pedig elmesélem neki, hogy éppen milyen befektetésben gondolkozom. Az ügyfél pedig pánikszerüen kimenekül abból a befektetésből, álszakállt vesz, nevet változtat, felrobbantja a bankfiókot és a helyét beszántja sóval. Mert az a befektetési forma abban a pillanatban megkapta a halálos ítéletét, amint elkezdtem gondolkodni rajta.

PS.
Ja, csak szólok, van ingatlanunk is.

5 Comments

  1. Ezzel a módszerrel nagyhatalmakat is meg tudnál dönteni :D

  2. Szerencse az tényleg kell.
    Nem kérted, tehát leírom a véleményem. :)
    – Ha már ingatlanban áll pénzed (remélem ki van adva, ha benne laksz az nem számít), akkor pont elégé el vagy kötelezve kishazánk irányába – magyar állampapírt már nem vennék, mert:
    a) Úgyis el fogják inflálni a francba, tuti bukó. Kiszámoló mellett olvasd ki Zsiday-t is (http://zsiday.hu/blog/), legalább az utolsó 3 évet. Vakmajom is ajánlott Facebook-on (vagy vakmajom.hu).
    b) az ingatlannal már vállaltál pont elég országkockázatot, ha itt baj lesz mert pl, elapadnak az EU pénzek, akkor az is esni fog
    – Magyar részvényt se vennék, egyrészt komolytalan a tőzsde másrészt megint b) pont fent
    – (pl. KBC-nél nyitott) TBSZ értékpapír számlára külföldre befektető konzervatívabb bef alapokat vennék + külföldi részvényt, ETF-et vagy certifikátot pl. a Frankfurti tőzsdén. Vagy USA. Valami épkézláb tőzsde legyen, (ez persze kockázatos, de tanulható). Plusz a világ boldogabb felén ha van egy jövőképed, akkor azt le tudod fordítani tőzsdére. Hiszel a zöld energia jövőjében? Vegyél Vestas részvényt (10x növekedés az elmúlt 5 évben). Eszetlen tárolókapacitás kell majd a cloud megoldásoknak? Seagate, WD, stb. Erre az itthoni “tőzsdén” esélyed sincs.
    – ha van az itthoni TBSZ számlán 10+ millió (persze már rég euróban vagy dollárban), akkor a további pénzek jó részéből svájci értékpapírszámlát nyitni és ott ugyanezt mint az előző pontban. (sajnos svájcban nem lesz TBSZ, de a biztonság ennyit meg kell hogy érjen).
    Emberek azt hiszik, hogy diverzivikálnak, de nézd meg Görögországot, Ukrajnát. Államcsőd esetén kb. kitörölheted a “portfólióddal”.

    • Zsiday blogját elég régóta olvasom, és tényleg hasznos, de úgy vélem, hogy nem nekem szól. Azt azért látni kell, hogy a teljes összeg, melyet szét kell osztanom, jócskán 10M alatt van, azaz ha leveszem belőle a gyorsan mozgósítható részt, akkor gyakorlatilag csak az marad, hogy mennyiből vegyek prémium államkötvényt és mennyiből kincstárjegyet.
      Az ingatlan… az még a jövő megoldandó problémája.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *