White elephant

[Fehér elefánt]

Gondolom, ismerős:
Miért fehér az elefánt talpa?
Hogy ne látszódjon, ha háton úszik a tejben.
Láttál már elefántot tejben úszni?
Na látod!

Öreg vicc, és nem is teljesen korrekt. Viszont aranyos.

De mi a helyzet a tetőtől talpig fehér elefánttal? Olyat látott már valaki?
(Most tekintsünk el a tejben úszástól.)

Feltehetően a milliók között, akik olvassák majd ezt a könyvet, akad egy-két ember, aki látott már ilyen ritkaságot.
Ugyanis létezik fehér elefánt és kifejezetten nagy értékkel bír, pont ritkasága folytán.

Csakhogy. A nominális érték és a használhatóság kevés dolognál mutat akkora nagy eltérést, mint amekkora egy fehér elefánt esetében áll fent.

Megint pillantsunk vissza az időben. Thaiföldön és úgy általában Ázsiában az ősi időkben szent állatként tisztelték a fehér elefántokat. Mint szent állat, kötelezően járt neki minden földi jó. Természetes volt, hogy nem eshetett semmilyen bántódása, dacára annak, hogy raritása folytán rendszeresen tömegek akarták megtekinteni.
Ez a hülye helyzet odáig fajult, hogy ha a thai király tönkre akart tenni valamilyen kiskirályt, akkor küldött neki egy fehér elefántot és elvárta, hogy szentségének megfelelően kezeljék. Kész. Ennyi elég is volt.

Feltehetően ez a történet jutott Mark Twain fülébe és írta meg a fehér elefánt kalandjait az USÁ-ban. És feltehetően ez a humoreszk is hozzájárult ahhoz, hogy a fehér elefánt pusztán ritkasága következtében a különösen nagy értékű, de egyébként használhatatlan, sőt kifejezetten drágán üzemeltethető dolgok szinonimája lett.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *