Couldn’t organise a piss-up in a brewery

Jópofa kifejezés, határozottan csábít egyfajta sikamlós altesti poénkodásra.
Mert mi van egy sörözőben? Fűrészpor. Csak van ahol szendvicsnek, van ahol söralátétnek nevezik. És ezen kívül van természetesen sör – hogy egy volt tanárom alkalomhoz majdnem illő kifejezésével éljek – szarásig.

Középiskolás almaszüretre mentünk és amikor kiszálltunk a buszból, a labortanár körbenézett a horizonttól horizontig tartó almáskerten és döbbenten annyit mondott: – “Na fiúk, van itt alma szarásig.”

Elnézést, eltértem a tárgytól… nagyon is eltértem, mert a sörözőben az anyagcserének nem éppen erről a megnyilvánulásáról van jellemzően szó. Tehát ahol söröző van, ott bizony pisilni is sűrűn kell. Ismeretlen kocsmába lépvén az öreg rutinok már az ajtóban körülnéznek (általában arrafelé van a klotyi is) és ha hív a szükség, tudják az utat.
Na de milyen ember az, aki képtelen összehozni egy slanyát a sörözőben? Azon kívül, hogy vizesnadrágos, nagy valószínűséggel totálisan inkompetens is.

Szóval ezeket írtam volna, hogyha altesti dolgokkal akartam volna poénkodni.
Csakhogy a szólás nem erről szól, figyelem, produkció, a szlengben egy másik szleng is el van rejtve: a ‘pissed up’ annyi mint ‘padlórészegnek méltóztatni lenni’.

Azaz nem az a személy a totálisan inkompetens, aki nem bír slanyálni a sörözőben, hanem az, aki képtelen egy ilyen helyen baromállat módjára lerészegedni.

Csak ha a virtus megkivánja, persze.

Tisztelettel:

Virtus Béla

1 Comment

  1. Nem sorozo lesz ez, hanem, serfozde. Azaz megtobb sor van elerheto kozelsegben, megnagyobb gyikarc, aki nem bir betompulni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *