(H)őskor

Ez az írás is már évek óta porosodott a piszkozatok között.

“A kezdeti időkben az ügyfél gyakorlatilag szóba sem állt a műholdas szolgáltatóval, amíg az nem garantálta, hogy képes összehangolni az ügyféloldali alkalmazásokat a műholdas technológiával. Egy-egy bevezetést így többnyire egy pilot előzött meg, és ennek tapasztalatai alapján lehetett finomhangolni az egyes paramétereket. Volt azonban példa kudarcra is: a novelles fájltranszfer az istennek sem akart összeállni – mivel LAN-ra volt kifejlesztve, a lehető legtermészetesebb környezetként azt tekintette, hogy ott van mellette a másik gép, elküldött egy aprócska csomagot, és csak várt-várt a válaszra… A műholdas kommunikáció szempontjából ez egy meglehetősen zűrös alapértelmezésnek bizonyult. Ezért nagyon jó – mondja Zsakó János –, hogy a TCP/IP-t már eleve ezekre a lehetséges problémákra is gondolva tervezték meg; arra, hogy különböző átviteli környezetekben más és más késleltetési idők fordulhatnak elő, és ehhez a protokoll automatikusan tud alkalmazkodni.”
20 éves a magyarországi internet

A fenti könyv nemrég került a kezembe és fülig érő vigyorral olvastam végig. Ugyan név szerint nem szerepelek benne, de egy csomó dologban azért benne voltam, meg persze a korom miatt át is éltem az egészet.
De most nem történelemkönyvet szeretnék írni.

Egy apró sztori a fenti idézethez. Avagy hogyan változtattam egy ilyen protokollhiba miatt munkahelyet.

A cég neve tulajdonképpen mindegy is, ha jól tudom, már megszüntek. A történet idején próbaidős voltam. Nagyjából ekkor folyt egy projekt, amely során egy vidéki központi irodát kellett nagy teljesítményű wifin közvetlenül összekötni egy másik telephellyel. A cégnek voltak már ilyen projektjei, gond nélkül lementek.
Itt nem.
Az architektúra úgy nézett ki, hogy mind a központban, mind pedig az isten háta mögötti telephelyen Windows klienseket használtak, azokon pedig a cég lelke, egy Clipper alkalmazás futott. Az adatbázis természetesen a központban figyelt egy Novell szerveren. Nos, a központban hasított a program, a külső telephelyen pedig… timeout-tal dőlt a kardjába. A kollégák hiába mutogatták, hogy hálózati teszten, fájlmásolásnál hasít a hálózat, az ügyfélnek csak az számított, hogy a riska.exe (kösz Peka a nevet) fut, vagy sem. Nyilván elmérgesedett a helyzet, különösen úgy, hogy a projekt már eleve feszültséggel indult. Az alkalmazást helyi informatikus vállalkozó fejlesztette, aki szivesen megcsinálta volna az összeköttetést is, a cégvezetés viszont inkább a pesti profikat választotta. Ja. A küzdés, a kudarcszag éreztén nyilván beindult a helyi hangulatkeltés is, a végén már arra is gyanakodtunk, hogy a helyi informatikus szabotál, hiszen semmibe nem került volna beleírnia az alkalmazásba, hogy a telephelyről ne kapcsolódjon.
Ebbe a projektbe kerültem bele, nagyjából abban a fázisban, amikor már mindenkinek a zsebében kinyílt bicskák lapultak. Volt egy szuperképességem: a kilencvenes években hat évig dolgoztam alapvetően Clipper fejlesztőként. Át is bogarásztam a forrásprogramot, de minden hálózatos része rendben volt: lockolt, amikor lockolnia kellett, nyitott, amikor meg már nem. Közben a kollégák sniffelték a forgalmat. Végül összegyűltünk az irodánkban és elkezdtünk átvizsgálni minden begyűjtött cuccot. Sikertelenül. Egyszerűen nem találtunk semmit.
A nap végén bejött a csoport vezetője. Amikor megtudta, hogy nem találtunk semmit, kitört. Hogy mennyire kutyaütők vagyunk. Hogy még ezt sem tudjuk megoldani. Majd közölte, hogy mindenki, aki benne volt a projektben, elbukta a havi zsebbe-pénzt.

Ez még abban az időben történt, amikor teljesen természetes volt, hogy a kicsi/közepes cégek minimálbérre jelentették be az alkamazottakat, a többit meg borítékban csúsztatták a zsebükbe.

Nekem itt azért elkerekedett a szemem. Ez a borítékos rendszer ugyanis cefettül erősen azon áll, hogy lemondok bizonyos jogaimról, azért, hogy a cég megfizethető bért tudjon fizetni. A cég viszont soha, hangsúlyozom sohasem rúghatja fel ezt a szóbeli egyezséget, hiszen a borítékban lévő összeg nem prémium, nem bónusz, hanem a fizetés. Ha ezt megvonják, akkor az gyakorlatilag kirúgás.
Így is álltam hozzá. Másnap közöltem a csoportvezetővel, hogy kösz, részemről vége. És ennyi.

A cég végül elbukta a projektet. Hogy mi lett a történet vége, azt nem tudom. Utólag persze könnyű okosnak lenni, de valószínűleg el sem lett volna szabad vállalni a munkát, csak hát az a tapasztalat, hogy mit csinál a Clipper/Novell páros vezetéknélküli hálózaton, az nem volt meg a cégnél. Meg úgy általában az informatikusi közbeszédben sem.

Sárvadászat a Péceli-havasokban

Sárra volt szükségem. Most nem részletezendő okok miatt felkerült a bringára egy csomagtartó, melyet csak és kizárólag a hozzá tartozó sárvédővel lehetett felszerelni. Nekem viszont voltak fenntartásaim a cucc sártűrésével kapcsolatban.
Nagy eső már régen volt, de azért bíztam benne, hogy Pécel és Gödöllő között, az ún. Péceli-havasokban azért akad még egy kis dagonya. Jó kis birkózós kirándulásra sikeredett.

Apró megjegyzés. Ha már most nem megy, akkor nyáron szinte biztos, hogy nem fog menni. Mármint az, hogy túrázok egyet, majd megírom a blogba és csak utána vágom össze a videót. A videó elkészült, írni már nem volt sem időm, sem kedvem.

Annyi azért legyen, hogy mellékelem az útvonalat.

(Ha rákattintassz, ne dőlj be a kamuképernyőnek, görgess le, ott lesz a nagyítható térkép.)

Isa szeg es homok vogymuk

Csak szólok, hogy ha esetleg valami trónkövetelő nekiállna emberkedni: a Defektisten még mindig én vagyok.
Elmesélem.

Március 15-re trágya időt mondtak, előtte egy nappal viszont brutál tavasz jön, legalábbis délelőtt, mert délután már esővel, hóval érkezik a hidegfront. Adta magát, hogy kedden megyek el egy százkilométeres bringatúrára, szerdán pedig nekiállok bringát szerelni, mely most elsősorban a defektvédelemről fog szólni. (Amennyire utánaolvastam, ritka nagy szívás lesz a szerelés, kell rá időt hagyni.)

Kedden megvolt a reggeli meeting, utána összekészültem, irány a gödöllői dombok. (Nem, ez nem az a túra, amelyről most gyártom a videót és nem az, melyet a videóban is megemlítettem. Ez egy harmadik. Kedvet kaptam a környékhez.)

Alapvetően jól alakultak a dolgok. A napocska ezerrel sütött, az esőfelhők még az osztrákoknál kóboroltak, a szél… nos, szél, az volt. 25-45 km/h közötti. De ne is menjen bringázni az, aki nem bírja a szelet. A túrába beleterveztem egy rövid, de izgalmas terepezést is, némi variálással, de ez is meglett. Valkó után letértem az erdőbe. Nem gondoltam volna, hogy pont a gödöllői arborétum környékén futok bele akkora homokba, mely után a Kiskunság is csak megnyalná az ujjait, de belefutottam.

És ami a legjobb, az új gumival simán át is mentem rajta. Pedig nem volt rövid, sőt, aztán mély is volt, meg járműnyomokkal széttrancsírozott, ennek ellenére a bringa csak ment és ment. Félelmetes élmény volt, még most se nagyon hiszem el.

Az erdőből Isaszegnél jöttem ki… és innentől durvultak el a dolgok. Az út – magyar szokás szerint – botrányosan szar volt, egy autók által az aszfaltban kimélyített hosszanti vályúból jöttem volna ki, amikor éreztem, hogy a vályú széle megütötte a hátsó kereket. Nem volt jó hangja. És ekkor jutott eszembe, hogy reggel, amikor néztem a kereket, éreztem, hogy kellene még bele pumpálni, de végül csak legyintettem, hiszen egy nappal később úgyis darabokra szedem mindkét kereket, addig jó lesz így is.
Nem lett jó. Megálltam ebédelni, majd amikor indulni akartam, a hátsó kerék már puha volt. Felütéses defekt. Fasza. Egy nappal a defektmentesre szerelés előtt.
Sóhaj.
Szétkaptam, régi belső ki. Megpróbáltam felpumpálni. Nem sikerült. Jó, van ilyen. Akkor nézzük át a külsőt. Sehol semmi, ami defeketet okozhatott volna. Jó. Beledobtam az új belsőt és összeraktam a bicót. Pumpa. Nem ment. Az istennek sem.

Emlékeztető. Utoljára a Balaton-felvidéken volt defektem, egy ritka ocsmány fajta. A problémát akkor az okozta, hogy a pumpám preszta oldala sorra nyírta ki a belsők szelepeit, végül úgy tudtam csak úrrá leni a problémán, hogy a pumpa schrader oldalát használtam, preszta adapterrel.

Most is így próbáltam, és nem. A szokásos 2-300 pöff helyett ezret(!) toltam bele és még mindig elég vérszegény volt. Ez így nem lesz jó. Elővettem a mobilt, megnéztem, hol van a közelben benzinkút. 500 méterre. Bakker. 500 méterre volt tőlem egy kompresszor, én meg beletoltam puszta kézzel a gumiba 1000 pöfföt. Odagurultam. Még meg is jegyeztem magamban, hogy mekkora mázlim van, ugyanis a gumi annyira lagymatag volt, hogy a külső be sem pattant a helyére, de annyira nem, hogy a kerék összevissza csalingázott, a féktárcsa meg folyamatosan hozzáért a pofákhoz. Ezzel ugyan haza nem mentem volna. De itt van a benzinkút a csodálatos kompresszorával, pár pillanat alatt jön a nagy pöff és már mehetek is haza.

Hát, nem. Rádugtam a kompresszort, a biztonság kedvéért megnéztem, melyik a felpumpáló gomb, oké, zöld, akkor mehet. Erre a kompresszor leeresztette a kereket. Azt, amelyikbe beleszenvedtem ezer pöfföt. Nagyon durvát és hosszút káromkodtam. Ez nagyjából háromnegyedórán keresztül ki is tartott. Egyszerűen képtelen voltam a kompresszorból levegőt tölteni a gumiba. Aztán földhözvágtam a csövet és ziláltan néztem az oszlopra. Oké, Béláim, gondolkodjunk. Az első koncepció, miszerint a tartalék belső szelepe rossz, nem igaz. Nagyon kicsi az esélye, hogy mind a két tartalék belsőnek rossz legyen a szelepe. A kompresszor sem lehet rossz, amíg ott szenvedtem, több autós is jött oda és simán felpumpálta a gumijait. Akkor mi lehet a rossz? Kizárásos alapon maradt a preszta adapter. Kizárásos alapon, mert erre soha nem gondolna az ember: ez ugyanis egy faék egyszerűségű, mindkét oldalán menetes bigyó, egyszerűen nincs rajta semmi, ami elromolhatna. Aztán mégis.
Jó. Kispekuláltam, mi lehet a baj. De nem voltam sokkal előrébb. A kompresszorból csak ilyen adapterrel tudok levegőt fújni a bringa kerekébe. Az, hogy itt Isaszegen találok egy másik adaptert, az kizárt. Puha gumival nem tudok hazagurulni a fék miatt. Telefonos segítség? Nej ma nem autóval ment dolgozni, meló után sörözni fognak. A fiam meg külföldön van. Hmm. Volt már ilyen, akkor lezártam a bringát, hazamentem tömegközlekedéssel, majd kocsival vissza a bicóért. Délután fél három, még beleférhet. Vagy akár azt is meg lehet próbálni, hogy vonattal megyek haza és viszem rajta a bringát is, aztán a Rákosokról valahogy hazacsámborgok. Egyiknek sem örültem túlzottan. Végül belevágtam egy elkeseredett próbálkozásba: nézzük meg, a pumpám preszta oldala továbbra is kinyírja-e a belső szelepét? Rosszabb már úgysem lesz a helyzet. Újból szétkaptam a bringát. Ekkor kezdett el esni az eső. De már mindegy volt, végig akartam csinálni. És… tadamm, nem nyírta ki. Kétszáz pöff és a gumi betonkemény lett.
Huh. Megúsztam. Összeraktam mindent, végre mehettem haza.
Aztán útközben meggyőztem magamat, hogy tulajdonképpen minden rendben, igaz, esik az eső, de nincs hideg, a gumi pedig, habár még mindig nem pattant be a helyére, de már majdnem, azaz már nem csalingázik annyira, hogy blokkoljon a fék, szóval tényleg minden rendben, akkor miért ne fejezzem be a tervezett úton a túrát, ahelyett, hogy hazarohannék a legrövidebb úton? Így is lett.

Holnaptól pedig – remélhetőleg – örökre elfelejthetem a defekteket. (Bár ahogy elnézem a technológiát, valószínűleg sokkal kevesebb defektem lesz, de sokkal nagyobb szívás lesz megszerelni.)