Gumi, azaz nyúlik

Ez még a pénteki szerelgetős naphoz tartozik. A Schwalbe gyárban a német precizitáshoz képest kifejezetten trehányan matekoznak. A gépkönyv szerint az RC520 váz maximum 36-os gumit fogad be, én – angol jelölés szerint – 28*1,4-eset rendeltem, ez 1,4*25,4=35,5 mm széles gumit jelent. Viszont a gumin feltüntették a méretet ETRTO-ban is, miszerint 37-622, ez azért elég rendesen beindította nálam a wtf algoritmust. Egyszerűen a 35,5 és a 37 nem lehet egyszerre igaz, az 1,4 col csak akkor lehetne 37 mm, ha a váltószám 26,43 lenne, ami nonszensz. Nyilván az is volt, a gumi kényelmesen befért, még lötyögött is. Ez viszont felerősítette a gyanakvásomat és megmértem sublerrel, mennyi is az annyi. 32,9 mm a tényleges gumiszélesség. Erre a wtf már nem is elég erős kifejezés. Most füstölhet az agyam, mert Nej graveljére is ilyen gumit terveztem, neki a sárvédő miatt max 38-as jöhet szóba, ez a Schwalbénál az 1,5 colos lenne (átszámolva 38,1, ETRTO szerint 40-622)… ha pontosak lennének a számok. Viszont az eggyel nagyobb gumi meg 1,75-ös (44,5), ami, belekalkulálva a laza méretkezelést is, egészen biztosan szélesebb lesz 38-nál. Végül az 1,5-öst rendeltem meg, erősen bízva az alábbi írásban.

“Fontos: a külső gumi szélessége – hiába adják meg mm pontosan – csak KÖZELÍTŐ érték. Ha szélesebb felnire rakod ugyanazt a külsőt, akkor a gumi is szélesebb lesz, ha keskenyebb felnire, akkor keskenyebb. Ha belefújsz még 1,5 bárt, akkor NŐNI fog a gumiméret, kicsit szélesebb és kicsit magasabb is lesz, ha lentebb ereszted, kissé összemegy. Ne feledd, GUMIBÓL van. Ezért nyúlik. Ráadásul van olyan gyártó, aki mintázattal együtt érti a gumi szélességet, más gyártó meg a minta nélküli gumitest-szélességét méri.… Szóval ne parázz rá! NEM kell pont ugyanolyan széles külsőt választanod, mint az előző gumid volt.”
link

Van még egy érdekes gondolatmenet: ki a hibás, hogy csak 33-as gumi került fel végül? Az írás bevezetőjében azt írtam, hogy a Schwalbe és tény, hogy elég lazán áltak hozzá a jelölésekhez, de a végeredményről nem tehetnek. A hibás egyértelműen a Decathlon. Ők pontosan tudták, milyen bringáról van szó, tudták, hogy 19-es a felni, mely keskenyebbre “húzza össze” a külső gumit, szóval tudtak mindent, mégis 36-os méretet adtak meg felső limitnek. Márpedig az adott körülmények között a 37-esből is csak 33-as lett és bőven lötyögött.
Rendben vagyunk?
Ádehogy.
Az igazi hibás én vagyok, méghozzá a restség bűnét követtem el. Addig oké, hogy mérnök létemre gyári leírásból és katalógusból méreteztem, de semmibe sem került volna elővenni a fiókból egy mérőszalagot és megmérni, mennyi hely van _ténylegesen_ a villák között. Akkor kiderült volna, hogy 40 milliméter, azaz bátran meg lehetett volna kockáztatnom az eggyel nagyobb méretű külső gumit.

2 Comments

  1. Offtopic, de nézem a kerékpárversenyt (Giro d’ Italia) és bizony behallatszik, hogy a 15 ezer eurós bringákon is csikorognak a tárcsafékek. Igaz, 9%-os lejtőkön fékeznek.
    Csak hogy ha náluk előfordul, akkor lehet nálad sem lehet vészes, de ez csak találgatás.

    • Nálam nem csak csikorogtak, hanem csúnyán ráztak is, és ez volt a nagyobb baj. Aztán mindegyik bringánál le lett cserélve a félfémes betét gyantásra, azzal az egyiknél teljesen megszűnt minden anomália, a másik kettőnél a rázás eltűnt, a csikorgás ugyan maradt, de ahogy kopik befelé, az is enyhült. Az is sokat segített, hogy végül úgy döntöttünk, ezek közül nem adunk el egyet sem, engem meg nem zavar a csikorgás, ha egyébként jó a fék. (Eladáskor nyilván árcsökkentő tényező lett volna.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *