Mennyi is a csomó?

Három.

Nem mondom, hogy szignifikáns csoporton mértük ki, de kimértük.

Még az egyetemen merült fel haveri körben, hogy tényleg, mennyit is jelenthet a csomó? A tucat az tizenkettő, azt tudtuk. De a csomó? Végül azt találtuk ki, hogy akárki találkozott azzal, hogy a beszélgetőpartnere használta a ‘csomó’ kifejezést, visszakérdeztünk, hogy bocs, de mennyi is volt az annyi?
És a legtöbbször az derült ki, hogy három.

[Update]

Ezt a hivatkozást csak az érdekesség kedvéért teszem ide. Gyakorlatilag az összes régi, hagyományos mértékegység megnevezése és jelenlegi értéke. A csomó, mint darabmérték nincs köztük.

3 Comments

  1. Idézett oldal:
    1 bála = 100 csomó dohány; 10 rizsma papír.

    Szerintem a csomó (kézben) egybefogott mennyiséget jelent, ld. csomós retek, répa stb., olyan 3-6 db.

    • Ez jó, tetszik. Azaz a csomó annyi, amennyit kényelmesen össze tudok fogni egy növényből a kezemben. Tehát kis retekből 6, nagy retekből 3, dohánylevélből lehet, hogy tíz, lehet, hogy 15, de a szám maga mindegy is, a mértéket a kényelmes kézbentarthatóság határozza meg. Ezért nem is lett egyértelmű szám hozzárendelve.
      Aztán ez absztrahálódott, például amikor azt mondom, hogy a gyógyulásomig még van egy csomó nap hátra. Ezt mindenki egyformán úgy érti, hogy bizonytalan, de valahol 10 és 20 között. Ha 10 alatt lenne, akkor meg tudtam volna mondani konkrétan, ha 20 felett lenne, akkor nem a csomót használtam volna, hanem valami sokat jelölő kifejezést (tömérdek, rengeteg). Azaz a csomó szándékosan – mondhatni ösztönösen evolválódva – maradt meg a nyelvben bizonytalan értékű, de nem túl nagy számként.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *