Hogyan működik a Youtube ajánló algoritmusa?

Egy rövid példa, hogyan is kategorizált be engem egy konkrét termékre.

Mint írtam, a szilveszterek úgy mennek nálunk, hogy mindenféle apróságokkal készülök, aztán ezeket nézzük, elemezgetjük. A mostanin az egyik téma az volt, hogy a mesterséges intelligencia éppen hogyan áll fake videók, fake zenék készítésében. Bevezetésnek egy olyan videót választottam, amelyikben Leslie Nielsen szerepel egy tőle idegen film különböző jeleneteiben. (Ez még nem AI, egyszerűen csak vágástechnika, de mint mondtam, bevezetés.)
Ezek után a következők történtek:

 1. A következő napokban megszaporodtak a Leslie Nielsen videók az ajánlások között. Gondolom a Youtube algoritmus marhára örült, hogy végre valami népszerű cimkét tudott hozzámrendelni, amelyből rengeteg tartalom van fent. Nem igazán kattintottam rájuk.
 2. Hamarosan megjelent egy videó valami olyasmi címmel, hogy Leslie Nielsen leghíresebb fingásai. Nem kattintottam rá, ennek ellenére konstans darab lett a válogatásban.
 3. Aztán egy héttel később feltűntek az ajánlómban mindenféle bujtatott termékreklámok. Fingópárnákról és egyéb fingókészülékekről.
  Be lettem kategorizálva.

PS1.
Eredetileg úgy terveztem, hogy be is linkelem a fenti videókat, de lemondtam róla. Ha rájuk kattintok, a büdös életben sem fogok megszabadulni tőlük.

PS2.
Még mielőtt valaki nekiállna tippelgetni, alapállapotban ki van kapcsolva a mikrofonom.

7 Comments

 1. Pszichológusként elképesztő témákról beszélgetek emberekkel. Nagy részükre nem keresek rá, csak beszélünk. Ehhez képest (úgy, hogy mindenhol letiltom a személyre szabott reklámokat) mindenféle felületen, ahol van reklám, jópár napig szembejönnek a dolgok. Ez mondjuk egy álláskereső kliensnél nem akkora probléma, mint egy szexuális diszfunkciókkal rendelkezőnél :)
  Az elmúlt hónapokban hálás voltam a temunak, hogy a hirdetéseivel ennyire leuralta a piacot, addig sem kellett potencianövelőket néznem :)

  • :)
   Tegnap délután jelent meg a hír, hogy a Youtube korlátozza magát, azaz ha az ember nincs bejelentkezve a Google-be, vagy inkognitó módban böngészik, akkor a Youtube _semmilyen_ videót sem ajánl, üres fekete képernyő jelenik meg. (Leteszteltem, működik.)
   https://www.bleepingcomputer.com/news/google/youtube-stops-recommending-videos-when-signed-out-of-google/

   • Hehe, már évek óta Youtube alatt nálam már “elkophatott” volna a jobb gombos menüpont, hogy hivatkozás megnyitása privát ablakban…

    Azon videókat/témákat nyitom meg bejelentkezve, amik megérdemlik, hogy kínálja nekem a YT-főpincér utána is. Nem akarok hetente ugyanazt fogyasztani, csak mert kipróbáltam az étlapról.

    Eleve utálom azt is, amikor híroldalakon beágyazott külső médiák/oldalak nem jelennek meg, ha privátban (tehát mindenből “kijelentkezve”) nézem az oldalt.

    • Nálam külön böngésző (Brave) van a Youtube-ra. Viszont a fenti esetben be kellett lépnem, mert az esti beszélgetéshez betáraztam egy csomó videót a ‘Watch Later’ szekcióba.

  • Gondolom nem online beszelsz velunk, hanem szemelyesen.
   Valszin az tortenik hogy a paciensek keresnek ra ezekre a temakra es mikor nalad jarnak akkor a google (facebook, stb) erzekeli a telefonotokon hogy egy helyen tartozkodtok (akar gps akar wifi alapjan) es ezert osszekapcsol titeket.
   Es utana kapjatok az azonos temakban a reklamokat.
   Valszin a paciensek is kapnak olyan temaban reklamokat, amikre te kerestel ra…

 2. – A gyárban megnyertem a Leslie Nielsen díjat, szóltam a feleségemnek…
  – Az mi? Kérdezte az asszony…
  – Ahova az emberek pénzért járnak dolgozni, de ez most nem számít…

  Nézz utána az Invidious-nak, és NewPipe-nak ha PC-n és androidon szabadulnál nagytestvértől.

 3. Ha egy videó címére jobb kattintasz és link másolása, akkor nem nyitod meg, de ki tudod másolni a linkjét.

  Belinkelni nem ezért rossz ötlet, hanem a blog miatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *