Month: February 2024

Gyáva népnek

Feltehetően mindenki találkozott már az alábbi idézetekkel, még ha a szerzőket rendszerint rosszul is adják meg.

“Gyáva népnek nincs hazája –
Világ népe mind megveti,
Még az ég is kineveti –”
Sajó Sándor: A vén bolond

Meg ez.

“Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.”
Surányi Miklós: Egyedül vagyunk

Ezekkel az idézetekkel rendszeresen lehet találkozni az ún. ellenzéki csatornákon. Engem ezek az idézetek kifejezetten bosszantanak. Egyfelől vegyük már észre, hogy ezek – az adott kontextusban – nem mások, mint nemzet szintjére emelt önvádaskodások. (Amelyek annyiban különböznek az egyén önvádaskodásától, hogy amikor az illető a nemzetre gondol, az mindig a másik embert jelenti, soha nem az idézet felemlegetőjét.) Az önvádaskodások jelentős része hamis: valami nem sikerült és a szenvedő fél keresi a bűnöst. Önbizalomtól duzzadók általában külső körülményekben találják meg, az önbizalomhiányosak viszont magukban, függetlenül attól, hogy valójában mi ment félre.

De nem is ez a legnagyobb baj, ez tulajdonképpen csak mellékszál. A gond az, hogy ezek az idézetek mára érvényüket vesztették. Sajó Sándor 1923-ban írta a versét. Surányi Miklós 1936-ban írta meg a könyvet. Mindketten csak gyáva, vagy dicső nemzetben tudtak gondolkodni, meg sem fordult a fejükben, hogy létezhet félrevezetett nemzet is. El sem tudták képzelni azt, hogy mire képes végtelen mennyiségű erőforrás (pénz, média, akarat), hogy létezhetnek olyan ördögi személyek, mint Göring, vagy Finkelstein, hogy korlátlan mennyiségű és erősségű propagandával mi mindent lehet elérni egy erre kellően fel nem készült néppel. És hasonlóan ahhoz, ahogy a göringi propaganda nácit csinált az addig átlagos erkölcsi szinten élő német népből, pontosan ugyanúgy csinált gyűlölködő segglyukat a magyar népből az orbán/rogán propaganda.

Nos, ha már annyit idézgettem, akkor tessék elolvasni (de tényleg, nagyon meggyőző) ezt a nyúlfarknyi Karinthy karcolatot.
Gyönyörűen levezeti, mi is az, hogy “időszerű”.

A jövő minisztériuma

Rövid időn belül kétszer is szembejött velem.

  • Egyszer ebben a Csányi Vilmos interjúban, erről tudni kell, hogy kábé egy évvel ezelőtt már említette, én akkor olvastam el, nem kis mértékben az ő ajánlására. Másodszor pedig nemrég tudtam meg, hogy Lucia fordította, ami nem kicsit lepett meg, mert a könyvben viszonylag kevés a vámpír, de köszönet érte, jól sikerült.
  • Szóval itt van ez a könyv, alapjában véve okos, bár én inkább csak jó gondolatébresztőnek nevezném, mint receptnek, mert van benne egy hiba, egy olyan, mely alapjaiban lövi meg a koncepciót. Arról van szó, hogy a szerző szerint a közeljövőben a világ általánossá váló pénzét blokklánc alapúként hozzák létre, kinyírva ezzel a világméretű korrupciót. Ez elméletileg szép, gyakorlatilag viszont elképzelhetetlen mennyiségű energia kellene hozzá és közben annyi hő keletkezne, mely rövid időn belül elfüstölné az élővilágot, de minimum leolvasztaná a sarkokat. Szomorú, de a világ összes pénzmozgását lekövető, utólagos kereséseket lekövethetővé tévő adminisztrációnak ára van, nem kevés. Elég megnézni, mennyi gondot okoz jelenleg a bitcoin bányászata (ami gyk blokklánc adminisztráció), pedig annak mennyisége jócskán eltörpül a világ összes pénzének mennyisége mellett. Márpedig ha marad a korrupció, akkor az emberek élni is fognak vele, ezt legkésőbb MarxEngelsLenins óta tudjuk. Konkrétan hiába szép az elmélet, ha kijátszható, az emberek ki is fogják játszani, mert ez van belénk kódolva túléléstechnikailag.