A jövő minisztériuma

Rövid időn belül kétszer is szembejött velem.

 • Egyszer ebben a Csányi Vilmos interjúban, erről tudni kell, hogy kábé egy évvel ezelőtt már említette, én akkor olvastam el, nem kis mértékben az ő ajánlására. Másodszor pedig nemrég tudtam meg, hogy Lucia fordította, ami nem kicsit lepett meg, mert a könyvben viszonylag kevés a vámpír, de köszönet érte, jól sikerült.
 • Szóval itt van ez a könyv, alapjában véve okos, bár én inkább csak jó gondolatébresztőnek nevezném, mint receptnek, mert van benne egy hiba, egy olyan, mely alapjaiban lövi meg a koncepciót. Arról van szó, hogy a szerző szerint a közeljövőben a világ általánossá váló pénzét blokklánc alapúként hozzák létre, kinyírva ezzel a világméretű korrupciót. Ez elméletileg szép, gyakorlatilag viszont elképzelhetetlen mennyiségű energia kellene hozzá és közben annyi hő keletkezne, mely rövid időn belül elfüstölné az élővilágot, de minimum leolvasztaná a sarkokat. Szomorú, de a világ összes pénzmozgását lekövető, utólagos kereséseket lekövethetővé tévő adminisztrációnak ára van, nem kevés. Elég megnézni, mennyi gondot okoz jelenleg a bitcoin bányászata (ami gyk blokklánc adminisztráció), pedig annak mennyisége jócskán eltörpül a világ összes pénzének mennyisége mellett. Márpedig ha marad a korrupció, akkor az emberek élni is fognak vele, ezt legkésőbb MarxEngelsLenins óta tudjuk. Konkrétan hiába szép az elmélet, ha kijátszható, az emberek ki is fogják játszani, mert ez van belénk kódolva túléléstechnikailag.

  3 Comments

  1. Nem szerencsés összemosni a bányászatot az adminisztrációval. Nyilván van költsége (és a bitcoin esetében lassú is) de pl. ha jól tudom kínában pl. már nincs készpénz. Megoldható lenne a dolog (az újabb kripto-kat már erre is tervezték), csak a korrupción nem segítene. Ma is le van papírozva minden, “de jure” nem történik törvénysértés (legtöbbször).
   Egyelőre ez kultúra hiányában reménytelen.
   Emlékszem volt valami manager játék, ahol max azt lehetett elérni, hogy a politikusok kevesebbet lopjanak.

   • Annyira nem vagyok jártas a témában, eddig úgy tudtam, hogy a bányászat arról szól, hogy az illető a saját eszközeivel részt vesz a blokklánc adminisztrációjában, cserébe bitcoint kap fizetségként.

    • Az új “bányászati” módszerek >1% alá nyomják az energiafelhasználást. Lásd “proof of work” -> “proof of stake” migrációt ethereumnál.
     Én is nem sokkal a carbon coin után tettem le a könyvet talán a feléhez sem érve… Jól indul, de KSR a kelleténél több hopiumot fogyasztott a könyv írása közben.
     Ha minőségi collapse materiált szeretnél látni keress rá a L’Effondrement 2019-es minisorozatra. Már csak a kamerawörk miatt is… https://archive.org/details/effondrement-collapse-2019/
     A mai tiktokon edzett generáció is talán elvisel egy Next Floor típusú shortot: https://www.youtube.com/watch?v=t60MMJH_1ds
     Fiction/Non-fiction olvasáshoz John Michael Greer ad bőven alapanyagot…

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *