Buborék

Amióta egyre inkább meghatározó világunkban a közösségi média, azóta létezik a buborék fogalma, méghozzá erősen negatív értelemben. Lenézően szoktuk emlegetni azokat, akik bezárkóznak a hozzájuk hasonló futóbolondokkal a saját buborékukba és lelkesen helyeselnek egymás összeesküvés-elméleteinek, be nem engedve áporodott eszméik közé az értelem friss levegőjét.

Csakhogy ennek is két oldala van.

Aki benne van a buborékban, jogosnak fogja tartani az őt irritáló külvilág kizárását. Ha komolyan hiszek a Repülő Spagettiszörnyben, akkor ki akarok zárni az életemből minden idiótát, aki nem hisz benne.

“A hit alapját a láthatatlan és érzékelhetetlen Repülő Spagettiszörny képezi, ami azt követően teremtette meg a világegyetemet, hogy keményen ivott. A hit szerint az evolúció, illetve a valódinál sokkal idősebb univerzum összes bizonyítékát, beleértve például a Föld felé repülő, megfelelő vöröseltolódású fotonokat a Repülő Spagettiszörny helyezte el a világban, hogy próbára tegye a pasztafáriánusok hitét.”
Link

De a legdurvább az, hogy mi van akkor, amikor a környező világban _tényleg_ az idióták kerülnek túlsúlyba és a buborék az előlük való menedékké válik?

Igen, érzem a helyzet fonákságát. _Minden buboréklakó_ pontosan ezt mondja. Hogy a világ tele van idiótákkal és ő csak bezárkózott. De mi van akkor, amikor ez egyértelműen igaz? Képzeld el mondjuk, hogy Magyarországon túlnyomó többségbe kerülnek a Balaton-tagadók. Te meg lemész, megnézed és azt mondod, hogy “Hö! Dehát a Balaton itt van!” Csakhogy mivel mindenki azt mondja, hogy nincs ott, a kevés normálissal kénytelen leszel buborékba vonulni.

Akkor most pozitív, vagy negatív a buborékba vonulás? Nehéz kérdés. Tulajdonképpen attól függ, mi elől vonulsz buborékba, de ez már rögtön a buboréképződés eredetéhez, pontosabban az okához vezet. Vegyük például Magyarországon az iszonyatos erővel nyomott valósághajlító propagandát. Csak úgy tudod megőrizni a józan eszedet, ha meg sem hallgatod, de még csak az újságcikkek címét sem olvasod el és egyből kifordulsz abból a helyiségből, ahol valami állami propagandacsatorna mérgezi az elméket. Buborékban vagy? Igen. Agymosott idióták vannak a buborékon kívül? Igen. Lehet velük vitatkozni? Egyáltalán nem. Zombik.

Csak hát… vedd észre, hogy ugyanabban a szituációban vagy, amelyikben az összeesküvés-elméletek hívői. Ki dönti el, hogy jogos a bezárkózás, vagy sem? Senki. Aki kívül van, az mindig azt mondja, hogy te vagy a hülye, mert bezárkózol. Te meg azt mondod, hogy a józan eszemet védem, tőletek, ti hülyék, azért zárkóztam be.

Nem lehet egyértelműen eldönteni.

Az viszont biztos, hogy a világban jelentős többségben vannak az idióták és a globális idiotizmus kezd öntudatra ébredni… az egyedüli menedék pedig a buborék.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *