Nálam némileg be van ragadva a családnevek kialakulása, valahogy misztikusnak tartom, ahogy az ideiglenesen adott megkülönböztető névből egyszer csak megszilárdult a családnév.
De van ennél misztikusabb is.
Nézzük, hogyan tudjuk csoportosítani a magyar családneveket:

  • Tulajdonság alapú: ide tartozik a Kis, a Nagy és persze a ritkábbak is, Szőke, Kövér, Széles, Szép, Tar, Boldog.
  • Foglalkozás alapú: Kovács, Szabó, Bognár, Bodnár, Lovász, Madarász, Csikós, Juhász, Kerékgyártó, Pap és még tömérdek.
  • Származási hely alapú: ide soroltam a nációra utaló neveket (Tóth, Oláh, Szerb, Rác, Gál, Németh, Horváth, Lengyel), de ide tartozik minden -y/i-re végződő név is, konkrétan az enyém is.
  • Ősi magyar eredetű: talán a legérdekesebb kategória, olyan nevek vannak itt, amelyekkel első ránézésre nem igazán tudunk mit kezdeni, pl. Balla, Póta… aztán ha alaposan megpiszkáljuk, kiderül, hogy valami, mára már elfeledett eredetű ősi magyar névről van szó.
  • Idegen eredetű: Ide tartoznak azok a nevek, amelyekről egyből lerí az idegen eredet: Leffler, Salzinger, Teyermeier, Mikuska, vagy éppen anyai nagyapám eredeti neve: Tregova.
  • Keresztnév: Duplázás. Amikor valakinek a családneve is egy keresztnév. Miklós Erika, Antal Imre, József Attila.

Oké, ezekkel nincs is baj. Érthető, hogyan kapta meg az illető azt a nevet, melyből végül a családneve kialakult.

És akkor ott van a világ maradék része. Ahol annyira, de annyira más tipusúak a családnevek, hogy el sem tudom képzelni, ezek hogyan alakulhattak ki. Mit lehet kezdeni az ilyen nevekkel, mint Lándzsarázó Vilmos, Almakapu Krisztina, Vérérték Tamás, Mrs Kétségtűz, Ms Időjárásviasz…? Hogy lehetett valakinek ilyen jelzője a családnévvé rögzülés előtt? És egyáltalán, ezek szerint csak mi magyarok vagyunk ennyire földhözragadtak, a többi nép pedig dúskál a hétköznapi költészetben?

[Update]

Már megírtam a fentieket, amikor rászántam egy kis időt és nyomozgattam. Nos, nem, szó sincs hétköznapi költészetről. Eleve nincs is olyan sok bizarr név az angolban. (A többi nyelvre nem keresgéltem.) A legtöbb családnév ott is követte a fenti mintát. Aztán vegyük sorra: a Lándzsarázó a spearman, azaz a lándzsás harcos gúnyneve volt. A Kétségtűz és az Időjárásviasz kétségtelenül bizarr, de ezek filmben, illetve könyvben szereplő kitalált nevek. Az Almakapu, Almafa, Almafehér, Vérérték nevek eredete pedig ugyanarra a sémára vezethető vissza: van/volt valahol egy földrajzi név, a családnév pedig ebből a földrajzi névből alakult ki, időnként némileg átalakulva, értelmes szóvá alakítva a nem értelmezhetőt. Például az Applewhite név eredete az Applethwaite szó, mely az óészaki apaldrþveit névből származik, a jelentése réten álló almafa. Ez valamikor egy helyiségnév volt, ebből lett családnév. És mint látható, semmi köze a ‘fehér’ szóhoz, de az utókor számára így lett értelmes.

Na mindegy, ha már ennyit küzdöttem vele, nem dobom ki a szöveget. Csak hát… a világ már megint varázstalanítva lett.