Utólövések

Mondjuk úgy, hogy volt egy kis munka a Meat Loaf poszttal.

Látod a revíziók számát? 108. Szép. (Azóta már 110.)

Publikálás előtt 101 volt, ami azt jelenti, hogy a megjelenés után még kilencszer módosítottam. Tudom, ilyesmit nem illik csinálni, csak hát a Youtube ilyen furán működik. Például az anyag összeállításánál találtam egy olyan 1987-es Paradise előadást, amely illett volna az írásba. De két részletben rakták fel és a második részt az istennek sem találtam. Így végül kimaradt. A Youtube viszont az anyaggyűjtés óta úgy gondolja, hogy én egy fanatikus Meat Loaf rajongó vagyok és folyamatosan tolja a képembe a videókat. Aztán pár nappal az írás kirakása után idetolta azt a második részt is. Azt, melyet keresésre sem adott fel addig.
Meg ilyenek. Szószerint ugyanezt játszotta el a Todd Rundgren performansz első felével is. (Bár ez – az 1. rész – végül nem került ki az írásba, de ha valakit érdekel, ide kirakom mindkettőt: első rész, második rész.)
Meg persze dőlnek a mindenféle Paradise feldolgozások, de valahol azért meg kell húzni a határt. Jóból is megárt a sok. Befejeztem.

PS.
Ez ma esett be és nem tudom kihagyni. Van ez a Vámpírok Bálja című Roman Polanski film. Ebből a filmből készült egy musical, magyarul ugyanzzal a címmel. (Eredetiben ez nem egészen így van, a film címe ‘The Fearless Vampire Killers’, a musical címe pedig ‘Dance of the Vampires’.)
Hogy kerül ez ide? Úgy, hogy a musical zenéjét és a zenék angol szövegét Jim Steinman szerezte.
Ennek ellenére az _eredeti_ musical angol nyelven soha nem lett előadva. Hollandul, németül és néhány más nyelven igen. (Lásd az írás végén a videót.) A darab hatalmas sikerrel megy a mai napig. (A Wikipedia szerint magyarul is.) Később előadták a Broadway-n, de teljesen átírva. A darab minősíthetetlenül vacak lett, hatalmasat bukott. Steinman és Polanski semmilyen azonosságot nem vállaltak vele.
Ettől még persze nem foglalkoztam volna vele. Hiszen Steinman írt musicalt Andrew Lloyd Webberrel is közösen, aztán mégsem írtam eddig róla.
A vámpírok úgy kerültek képbe, hogy amint péntek délután magamhoz akartam venni az esedékes Biciklis Józsi adagomat, a Youtube a képembe tolt egy videót. A Dance of the Vampires musical német nyelvű előadásáról. Angol felirattal. Ez valami akkora ajándék, nem is gondoltam, hogy ilyesmi egyáltalán létezik.
Naná, hogy továbbosztom.
A Dance of the Vampires – 1. rész
A Dance of the Vampires – 2. rész
A Dance of the Vampires – 3. rész
A Dance of the Vampires – 4. rész
A Dance of the Vampires – 5. rész
A Dance of the Vampires – 6. rész
Első meghallgatásra… vicces. Olyan erdélyi vámpíros, operafantomos. De sorra buknak elő azok a zenei motívumok, melyeket Meat Loafnál vagy Bonnie Tylernél ismerhettünk meg. A Total Eclypse of Heart újabb változatai (ez az egyik fő motívum, a szerelmi téma), vagy a késői (Bat Out of Hell III) Meat Loaf lemezen feltűnő Seize the Night, melynek dallama már a 69-es Dream Engine musicalben is benne volt (ez a másik fő motívum, a vámpír téma), szóval érdekes zenei kaland.

A végére egy kis meglepetés. (Igen, ott van magyarul is.)

3 Comments

  1. Húú, a musicalt köszi! A Total Eclipse of Heart az egyik kedvenc számom, álmomban sem gondoltam, hogy van belőle magyar verzió is.

    • Igen, ez egy kifejezetten érdekes dal. Ha belehallgattál a Meat Loaf írásban Steinman recsegős felvételeibe, akkor hallhattad, hogy 1969-ben ez a dal még része volt a The Dream Engine musical-nek, méghozzá az a része (Come in the Night), amelyben a banda öntudatra ébred és fekete színekkel festi le az őket körülvevő világot. (Így már teljesen más értelme van a ‘turn around, bright eyes’ soroknak.) Később a Dream Engine anyagára épülve jött létre a Neverland musical, amelyben a lázadó dalból szerelmes dal lesz, változik a szöveg, belekerül a dallamba az ismert refrén. Ezt a dalt kapta meg később Bonnie Tyler is. Az újabb átalakulás pedig az, amikor a Dance of the Vampires musicalban az egész darabot átszövő szerelmi téma zenéje lesz belőle.
      [Updated]

    • Ja, és ha annyira érdekel, itt megtalálsz minden részletet: hol tudod megvenni a magyar nyelvű dupla cédét, hogyan tudod meghallgatni spotify-on, illetve mikor és hol lesz élő előadás 2022-ben.
      https://vampirokbalja.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading