Month: September 2020

Olvasgatok

“Talán dünnyögj egy új mesét,
fasiszta kommunizmusét”
József Attila: Világosítsd föl

“Stanley Payne a fasizmus jellemzőit a következő három csoportra osztja: ideológia és célok, tagadások, stílus és szervezet.
A. Ideológia és célok:
– Idealista és voluntarista filozófia, kísérlet egy modern, önálló, szekuláris kultúra megteremtésére.
– Új típusú nacionalista tekintélyuralmi állam megteremtése
– Erőteljesen szabályozott, integrált nemzeti gazdasági struktúra megteremtése, nemzeti korporatista nemzeti szocialista vagy nemzeti szindikalista néven.
– Az erőszak és a háború dicsőítése, hajlandóság az alkalmazásukra.
– Expanziós törekvések, birodalmi célok, a nemzet külkapcsolatainak alapvető átalakítása
B. A fasiszta tagadások:
– Antiliberalizmus
– Antikommunizmus
– Antikonzervativizmus (azzal, hogy a fasiszta csoportok hajlandóságot mutatnak időleges szövetségek kötésére, elsősorban jobboldali szervezetekkel).
C. Stílus és szervezet:
– Törekvés a tömegek mozgósítása, a politikai viszonyok és stílus militarizálása, törekvés egy tömeges, felfegyverzett pártmilícia létrehozására.
– A gyűlések, jelképek, politikai liturgia külső képének erőteljes hangsúlyozása, érzelmi és misztikus szempontok előtérbe helyezése.
– A férfiasság, a férfiuralom kiemelése, a társadalom erősen organikus szemlélete mellett.
– Az ifjúság dicsőítése, a generációk közötti konfliktusok hangsúlyozása, legalábbis a mozgalom kezdeti szakaszában.
– A tekintélyuralmi, karizmatikus, egyszemélyi vezetés hangsúlyozása, függetlenül attól, hogy az adott vezető miképpen került hatalomra.”
Wikipedia

“If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.”
Wikipedia

Quod erat demonstrandum

Egy meglepő véleménycikk az egyébként határozottan ellenzéki HVG-ben. Esküszöm, semmi közünk sincs hozzá, sem útburkolásról nincs benne szó, sem az utcánkról. Az újságírónak egyszerűen tele lett a hócipője a XVIII. kerületi önkormányzattal, azon belül is különösen Szaniszlóval. Az írást közvetlenül a helyi kerületi lap, a Városkép magazin ihlette. Mely újság gyakorlatilag semmi mást nem csinál, csak az önkormányzat seggét nyalja. Kritikus hang, az nincs. Önajnározás… ezerrel.

“Onnan fogjuk észrevenni, hogy az ellenzéki pártok komolyan gondolják a polgári demokráciákban normálisnak tekinthető viszonyok helyreállítását a médiában, hogy ennek mikéntjéről komolyan elgondolkodnak, vitairatokat készítenek és készíttetnek, különös tekintettel a régóta demoralizált helyi sajtóra, amelyben ilyen normális viszonyok nem is uralkodtak soha. Továbbá szigorúan megrendszabályozzák azokat az önkormányzati vezetőiket, akik fideszes elődeik útján haladnak tovább rendületlenül.
Kezdhetik az én szavazatommal visszaélő Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármesterrel.”
Révész Sándor: Ilyen az, amikor az ellenzék lemegy Orbánba

Ez azért elég kemény lezárás. Magunk között szólva, nem is értem. Amióta az eszemet tudom, a Városkép újság mindig is az aktuális önkormányzat pincsikutyája volt. Ez volt az MSZP-s önkormányzatnál, ez volt a Fideszesnél és ez van most. Ezt mindenki tudja, szvsz nem is olvassa senki a lapot. Én például kapásból dobom a kukába. Az újság önajnározása régi, közismert tény, egyszerűen ez nem indokolja, hogy a baráti sajtóban ilyen hevesen rohanjon ki valaki az önkormányzat ellen.
Van ellenben más. Csak éppen arról egy szó sem esik az írásban. Pedig az bőven indokolja mind a cikk végkövetkeztetését, mind a hevességét. A jelenlegi önkormányzat ugyanis diktatórikusan, erőből operál, egyáltalán nem érdekli az itt élők véleménye, folyamatosan tolja a hazug propagandát és elhallgattatja az ellenvéleményt. Abszolút úgy működik, ahogy Orbán és a Fidesz. Abszolút ugyanaz a tempó, amellyel az éppen aktuális csinovnyik, ez a Vidnyánszky nevű bedarálja az SzFE-t.
Volt itt például egy botrányos óvodaösszevonás. 800 szülő tiltakozott ellene írásban. Megcsinálták. Itt van a Flór Ferenc utca leburkolása. Semmi sem indokolja, durván látszik, hogy csak közpénzlenyúlás van mögötte, kifejezetten káros és környezetromboló, van kábé 500 tiltakozó aláírás… ezt mind lesöprik az asztalról és csinálják. Írtam már itt a blogon többször is, a 18. kerület legnagyobb Facebook lakossági csoportját az önkormányzat adminkodja. Elméletileg van kiírva moderálási szabályzat, a gyakorlatban nem tartják be. Mindent törölnek, ami rossz fényt vethet rájuk. Mindenféle vita, ellenvélemény kizárva. A ‘Flór’ név például egyike a legsúlyosabban tiltott kifejezéseknek.

“Petrovai László, a beruházásért felelős alpolgármester hosszú hozzászólásával indult a vita, melyben az önkormányzat kompromisszumkészségét fejtegette, és hogy a lakók érdekében járnak el.
Előadásában – mint az ügyben korábban máskor sem – nem zavartatta magát a tényektől, hosszasan ecsetelte, hogy a lakókkal nem lehetett megegyezni. Nehéz is lett volna, hiszen soha egyetlen alkalommal sem kereste az ott élőket azért, hogy tárgyaljanak a beruházásról, sőt, több alkalommal is úgy nyilatkozott, hogy senkivel sem kell tárgyalniuk, azt csinálnak az utcával, amit akarnak.
Nem csak egyeztetés nem volt, de tájékoztatás sem. A Párbeszéd Magyarországért helyi elnökeként és alpolgármesterként sem mutatott hajlandóságot párbeszédre. A beruházás kapcsán sem hivatalos lakossági fórum, sem közmeghallgatás, sem pedig egyeztetés nem volt, melynek során az érintettek kifejthették volna a véleményüket.”
A beruházási alapokmány elfogadása, Flór Ferenc utca weblapja

Ha az újságíró ezekkel indokolta volna a kirohanását, akkor teljesen rendben lett volna az írás. Hiszen a végkövetkeztetésben igaza van és jó lenne, ha az érintett ellenzéki pártok is észrevennék már, hogy ebben a kerületben mekkora pusztítás folyik a nevükben. Mennyi választót vadítanak el maguktól.

Akkor most tippeld meg, mi lett a történet vége?
Valaki megosztotta a 18. kerület Facebook csoportban a cikk linkjét. Mely cikk ugye arról szól, hogy a helyi önkormányzat elnyomja a kritkát, elnyomja a polgárok véleményét. Mit lépett az önkormányzat? Törölte a megosztást.
Q.E.D.. Bebizonyították, hogy a cikk állítása igaz.
Ezek tényleg a velejükig romlottak.

Ki képvisel kit?

A mai nap során volt egy önkormányzati képviselői gyűlés, ahol többek között szavaztak az útfelújításokkal kapcsolatos beruházási alapokmányokról. Igen, a Flór Ferenc útca leburkolásáról is.

Tegnap délután el lett küldve egy levél a polgármesternek, illetve a másolata a képviselőknek. Megkértük a polgármestert, hogy mielőtt szavaznak, vegyék figyelembe az itt élők, a személyes életterükben érintettek véleményét is. Jeleztük, hogy jelenleg 474 aláírásunk van, olyan emberektől, akik ellenzik az utca leburkolását. (Valószínűleg a héten fizikailag is át lesznek adva az ívek.)

Nos, ehhez képest mi történt?

Petrovai a bevezetőjében megint lehazudta a csillagokat az égről. Szerinte többen támogatják az utat, mint ellenzik, egyedül egy maréknyi ember veri magát. Mindezt arra az abszolút nem mérvadó ‘felmérés’-re alapozva, amikor egy vaskos – és hazug – zsarolással megtámogatott levelet küldtek ki kábé ötszörannyi embernek, mint aki érintett, mindezt a pandémia miatti tiltások és a ‘maradj otthon’ idején, majd úgy álltak hozzá, hogy aki nem küldte vissza, az akarja az utat. Ilyesmikért a falusi kocsmákban már nyílik a bicska.

Sikerült megszereznünk az adatokat. A valódi érintettek, tehát azok, akiknek tényleg a Flór Ferenc utca felé van a kertjük, 88%-ban ellenzik a burkolást. (És a maradékról sem lehet tudni, hogy azért nem küldték vissza, mert akarják az utat, vagy a pandémia idején nem vállalták be a zsúfolt postát.) Ennyit a maréknyi emberről.

Aztán meglepő dolog történt. A szavazás előtt az egyik képviselő szavazásra bocsátott egy indítványt. Arról, hogy mi lenne, ha tényleg megkérdeznék az érintetteket?
Az indítványt leszavazták.

Ezen most gondolkodjunk el egy kicsit. Kik is ezek az emberek? Képviselők. Benne van a titulusaikban: embereket képviselnek. A körzetük embereit. Akik azért választották meg őket, hogy az érdekeiket képviseljék. Ehhez képest meditáljunk el azon, hogy az egyik képviselő meg akarta szavaztatni azt, hogy egy sokat támadott döntés előtt kérdezzék már meg az általuk képviselt embereket. Leszavazták. Nem kíváncsiak a képviseltek véleményére. (És itt hivatkoznék arra, hogy bárki, aki megemlíti a Petrovai által adminolt 18ker Facebook csoportban a Flór Ferenc utca nevét, egyből ki lesz tiltva.) Akkor kiket is képviselnek? Nagyon könnyen adódik a válasz, hogy csak és kizárólag a saját zsebüket. Mi más magyarázná, hogy olyan környezetben – amire ugye hivatkoznak – amikor a kormány elvonja az ellenzéki vezetésű önkormányzatok forrásait és nem tudnak eleget tenni az alap kötelezettségeiknek, amikor egyre több külvárosi utcában panaszkodnak és követelik az aszfaltburkolatot, szóval ilyen környezetben mi indokolja, hogy a környéken élők heves tiltakozása ellenére beletegyenek 160 millió forint sajáterőt és leluxustérkövezzenek egy erdő melletti dűlőutat?

Ja, és persze az alapokmányokat megszavazták.

[Update]
Akit részletesebben érdekel, itt van a link.

[Update]
Csak hogy lássuk, mennyire velejéig rohadt ez az egész ügy. A fenti link Dr. Lévai István FB bejegyzésére mutat. Ő szerette volna kikérni az érintettek véleményét. A bejegyzésben szerepel Galgóczy Zoltán neve, aki számonkérte a körzet jelenlegi képviselőjét, hogy miért nem a választói akaratát képviseli. Eddig oké. Csakhogy. Itt van egy 5 évvel ezelőtti írás egy lakossági fórumról. Az írásban emlegetett alpolgármester (és egyben a körzet képviselője) Galgóczy Zoltán volt, a polgármester-helyettes pedig Lévai István. Azaz az ő vezényletükkel próbálták meg csapadékvíz problémák mögé bujtatva leburkolni ezt a szerencsétlen utcát, és csak a heves fórum, illetve a 400 ellenző aláírás után gondolták meg magukat. Most pedig a Fidesz-KDNP frakció próbál meg politikai tőkét kovácsolni az ügyből, bízva abban, hogy az emberek már elfelejtették, hogy pár évvel ezelőtt ők is burkolni akartak, illetve azt, hogy idén februárban ők is megszavazták az utca leburkolását. Nos, nem felejtettük el, de így is örülünk a fejleményeknek. Hogy ha számításból is, de valaki legalább már észrevette, hogy a jelenlegi vezetés ebben az ügyben túlment minden határon és immár érdemes beleállni.