A régi seprő mégiscsak jobban seper. Már, ha seper.

Nagyon-nagyon régi elmaradásomat pótolom most.

Volt itt ez az írás.

A Garmin Fenix-et meg valószínűleg kidobom a Jófogásra olyan 20e forintért. Jó lelkiismerettel többet nem akarok kérni érte.

Aztán vettem egy Polar Vantage M órát és elkezdtem párhuzamosan tesztelni a kettőt.

Nos, az eredmény meglehetősen furcsára sikerült. A Garmin, abban a pillanatban, hogy belépett a képbe egy konkurrense, tökéletesen megjavult. Olyan szépen mért, hogy élvezet volt nézni. Jól mért a Polar is, de azért itt-ott megbotlott. A Garmin nem. És itt jött elő a Garmin kétszer drágább árának a tartalma: elképesztően sok dolgot számolt és abban a pillanatban, hogy jók lettek a mérések, jók lettek az elemzések is.
Hónapokig hordtam együtt a két órát. A Garmin Fenix5 nem tudott hibázni.
Végül megvontam a vállam. A Polar Vantage M órát odaadtam Nejnek (az ő régi M430-as órájában már nagyon haldokolt az akksi), én pedig megtartottam a Garmint.

Nem hiszed el. Az első futásnál akkora homályt mért, mint ide Lacháza. És utána az összesnél.

Nézd meg például ezt.

Az óra olyan 1,7 kilométerig ‘elfelejtett mérni’. A track-et valahogy húzta, de semmit nem mért. Aztán a fejéhez kapott és megpróbálta utolérni magát. Hogy a végelszámolás legalább jó legyen. Így jöttek ki a második részben olyan 3 min/km értékek. (Agyonvágva és egyben értelmezhetetlenné téve az egyéni rekordokat.) Végül az átlag nagyjából jó lett, de az egész úgy nézett ki, mintha az első felében csak üldögéltem volna egy padon, majd a második félben villámgyorsan besprinteltem volna a távot. Ennek megfelelően reagált az összes fitnessz elemzés is. Gyakorlatilag meghülyültek. Olyan két hétre. Annyi idő kellett, mire ez az elképesztő mérési hiba kifutott a rendszerből.

Nem mintha könnyen futott volna ki, persze, hiszen a többi mérés is sorra borzasztó gyatra lett.

Most, hogy árgus szemekkel figyelem, mit csinál ez az ipari hulladék, nagyjából sejtem, mi a baja. Nem bírja a fákat. Ha csak a közelben is van egy, egyből meghülyül. Erdőben futok. Erről elég is ennyi. De nemrég megfigyeltem, hogy bringázás közben, amikor bementem egy fák alatti bringaútra, egyből visszaesett 10 km/h-val a pillanatnyi sebesség és ez a lemaradás ki is tartott, amíg a fák alatt tekertem.

A legbosszantóbb az egészben az, hogy ez egyértelműen gps mérési hiba. Egy olyan gyártótól, melynek gps téren kifejezetten jó neve van. (Fiamtól tudom, hogy a repülőgépekben is Garmin gps-ek vannak.) A cég csúcskategóriás órájában. Miközben a Polar középkategóriás órájának semmi problémája sincs sem a fákkal, sem az erdővel. (Pontosabban, nem mér olyan korrekten, mint a Garmin, amikor jól mér, de az enyhén hibás méréseket minden körülmények között hozza.)

Na, mindegy. Ami megtörtént, megtörtént. Nej megkapta a Polar órát én meg próbáltam jó pofát vágni az egészhez. Végülis, a Garmin nak azért vannak előnyei is. Megbízható az alvásfigyelője. (A Polar óráé használhatatlan volt.) Tud mérni stresszt.

Ez mekkora rablás már. A Garmin filozófiája szerint a test fizikai stressz értéke nem más, mint a folyamatos pulzusmérés szórásnégyzete, százalékos kijelzésben. Egy nyomorult képlet, nem is igazán bonyolult. De csak a csúcskategóriás órákba teszik bele.

Meg, ha eltekintek a futással kapcsolatos hülyeségektől, azért még itt van ez a fittségi grafikon. Mely a training load-ot ábrázolja. Ez se rossz.

De.

Nézzük végig alaposan ezt a diagramot.

00. Június 30-án futottam egy 2,5 kilométeres sprintet, 5:58 min/km idővel. A jelenlegi formámat tekintve ez nem rossz. A Garmin egy kicsit növelte a training load értéket.
01. Július elsején elbringáztam Gödöllőre, majd vissza. 64 km, tűző napon, olyan 400 méter szinttel, 2,5 óra alatt. Nem sprint, de azért elég gyors. A Garmint nem hatotta meg, levágta a training load értékét a f@szba. Komolyan, 490-ről 350-re.
02. Pihenőnap. 20 perc súlyzózás. Érdekes módon ez növelte a training load értékét.
03. Futottam egy ugyanolyant. 2,2 km, sprint, 5:59. A training load beszakadt.
04. Ez vágta ki végképp a biztosítékot. 04-én leevezteünk Nejjel az RSD-n. 45 kilométer. Tűző napon. 7 fölötti átlaggal. 2000 kalória. A training load nem változott. De nézd meg a színt a felső csíkon! Lila. Az mi is?

Peaking. Azt mondja, hogy ideális versenyformában vagyok. Mert az előző napon _annyira_lecsökkentettem_a_terhelést_ hogy a szervezetem teljesen lenyugodott, felfrissült. Érted? 45 fucking kilométer evezés, este izomfáradtsággal, reggel izomlázzal, elgémberedéssel. Ez neki egy sima relaxáció. Egy rápihenés a versenyformára.
05-06: Pihenés. A trainig load szépen süllyedt, de a peaking maradt.
07. Súlyzózás. A training load lesüllyedt az optimális alá.
08. Egy 9 kilométeres edzőkör az RSD-n. Lassú kajakkal, szenzációs idővel. Az órát nem hatotta meg. Training load még mélyebbre süllyedt.
09. 121 kilométer bringázás a Velencei-tóhoz. Tűző napon. 5,5 óra. 3300 kalória. Az óra csak köpött egyet. A training load ugyan emelkedett egy kicsit, de még nem érte el az optimális sáv alsó szélét. Talán ha elbrigáztam volna Nyíregyházáig, meg vissza.
10. Pihenőnap.
11. Körbeeveztem a Velencei-tavat. 21 kilométer, durva körrekord. Tűző napon. 1000 kalória. Az óra szerint ez lófasz, nem terhelés. Igazán csinálhatnék már valamit, ahelyett, hogy csak a seggem meresztem.

Na szóval, ennyit ér. Semmit.

A hosszú sorozat végére kívánkozik egy összefoglalás. Nos, a konklúzióm az, hogy az ún. sportórák, fitnesszórák közül egy sem érte el még azt a szintet, ahol komolyan lehetne venni. Gyakorlatilag annyira pontosak, annyira használhatók, mintha egy véletlenszám-generátor dobálná fel a számokat. Ha esetleg azon gondolkodnál, hogy beszerzel egyet, azt javaslom, ne. Inkább mostantól vegyél ebből a pénzből eggyel magasabb árkategóriájú borokat, azokat legalább élvezni fogod.
A félrevezető mérésnél még a semmilyen mérés is jobb.

PS.
Természetesen track-et rögzíteni jók, de azt tudja már egy mobiltelcsi is.

4 Comments

  1. Ez az egész azért történik veled, mert túl sokat képzelsz bele ebbe az egészbe. Ez egy eszköz, ami mér, és természetesen vannak határai – de ez *bármilyen* mérésre igaz, csak attól függ, hogy hová helyezted az elvárásokat.

    Én csak afféle megalkuvó felhasználó vagyok, nekem elég az, ha az óra azt mondja, hogy futottam 3 kilométert, akkor nekem simán belefér plusz-mínusz 10%. És mégsem cipeltem magammal egy tepsit (=mobiltelefon).

  2. “a repülőgépekben is Garmin gps-ek vannak” vs “nem bírja a fákat”
    Lehet e kettő összefügg :)

    • Hát, ja. DCR is piszkálja ezt a témát rendesen, de nem mer határozott lenni bizonyos esetekben. Gondolok itt arra, hogy az én órám (Garmin Fenix 5) nagyjából jól mér, de erdőben durván nem.. Ezt nem feszegeti, ehelyett mondja azt, hogy
      “and 1.7% on a 0.84 km loop route through a mix of open area and tree cover (Rainmaker, 2011)”
      Hát, nem. Kurvára nem. Erdőben 10% a hiba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading