Új seprő nem áll meg

Ma reggel megvolt az első közös súlyzózás is. (Húsz perc kettlebell.) Háát, ezek nem a Polar óra dicső percei. Azt sejtettem, hogy veszíteni fog, hiszen itt csak pulzusmérés lesz, abban meg egy mellpánt ezerrel pontosabb, mint egy csuklón mérő optikai. A kérdés csak az volt, hogy tisztes vereség, vagy megalázó tizenkettőnull?
Nos, inkább az utóbbi. Sajnos. A furcsa az volt, hogy pánt nélkül a Polar óra pontosan annyira volt használhatatlan, mint korábban a Garmin, szintén pánt nélkül. Ez viszont előrevetíti, hogy ha ez az óra marad, akkor venni kell ehhez is pántot. Igaz, itt van karpánt is, állítólag a műfaj legjobbja. Viszont futásparamétereket nem tud.

Hogy számszerűsítsem is egy kicsit az eltérést. Harmadik gyakorlat. Utána 20 másodperc szünet, majd jön a negyedik gyakorlat.
A Polar óra végighisztizte az első 3 gyakorlatot. A harmadikban konkrétan 155-ös pulzust mért. Nagyon magas, különösen az elején. A negyedikben aztán megcondolodott és visszaesett 85-re. Ami meg durván alacsony. Különösen 15 másodperc alatt. Majd utána, a hátralévő nyolc gyakorlat során egyszer sem ment 120 fölé. Ami meg elképzelhetetlen.
Ehhez képest a Garmin által mért értékek szép lassan, egyenletesen mentek felfelé. A harmadik gyakorlatban volt 133, a negyedikben 138, az utolsónál kúszott fel 147-re. Teljesen hihető.
Ezek az értékek nyilván megjelentek a kalóriaszámolás pontosságában is.

Ami viszont megmosolyogtató, az az, ahogy az egyes gyártók hozzáállnak a méréshez. A Garmin szikáran közölte, hogy ez nem volt túl fényes, a Training Status értéket visszavette 493-ról 481-re. Legközelebb igyekezz jobban, fiam. A Polár még nem tanult meg engem, még nem ad Cardio Load Level értéket, de erre a röpke 20 perces gyakorlatra is megajánlotta a napi aktivitásigényem 31%-át. A tegnapi napra a Garmin 2796 kilokalória energiafelhasználást mért, a Polar 3417-et. Azaz még ha el is bizonytalanodnék a Polar méréseinek pontosságában, ez az óra inkább dicsér. A Garmin meg inkább büntet.

Persze, egyik sem jó. Valahol azt szeretném, ha egy óra azt mondaná, ami tényleg van.
De egyelőre ilyen még nincs.

One thought on “Új seprő nem áll meg

  1. Nem is lesz soha. A kalóriafelhasználást az óra semmiképp nem tudja megmondani, csak nagyon durván saccolni. Aminek meg igazából kevés értelme van. Főleg nem érdemes a kajálásnál figyelembe venni. Az viszont furcsa, hogy ennyire eltér a két pulzusmérés. Nekem a Sigma óra mellpánttal és a Bip a csuklós méréssel közel ugyanazt mutatja. Hosszabb távon átlagolva meg pláne. És elég jól egyeznek a saját pulzusszámolásommal is. De csak futáskor teszteltem, és főleg amikor újak voltak az órák. Azóta elhiszem amit mutatnak. Ahhoz amire nekem kell, elég jó értéket adnak. Kényelmi okból a Bipet használom mindig, a mellpántosat csak néha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *