Eldöntetett

Elég régóta nyavalygok a sportórámmal kapcsolatban. Hogy ilyen szar, olyan szar…

Aztán reggel, egy trükkös kettlebell-lengető gyakorlatnál hátrafordult a csuklóm, a 20 kilós golyóval. Nekem nem lett semmi bajom, de a súly nekicsapódott az órának, melynek két helyen is megrepedt a kijelzője. Vízben ugyan még nem mertem tesztelni, de jó eséllyel kakukk.

Szóval egy véletlen baleset döntött helyettem. Csak éppen arra nem adott útmutatást, hogy mi legyen helyette.
Mondjuk, egyáltalán nem csodálom. Nem egyszerű a helyzet.

Like Polar and Garmin, Suunto also uses the new Sony GPS chipsets that everyone else is using. In fact, Suunto was the first one to adopt them. And, like everyone else, it’s been a super-slow roll to get these Sony GPS chipsets producing accurate tracks.

Finally, as for the GPS accuracy updates – my test run puts that in the category of ‘Meh’. For this run, I had the Suunto 9 on my right wrist, the Garmin Venu on my left wrist, and then a FR935 hand-held. Overall it was blah, actually one of the worse FR935 and Suunto 9 tracks I have. The Venu had the best track of the three, but nothing to be terribly proud of.
DC Rainmaker

Illetve később a kommentek között.

GPS accuracy is roughly a blend of the following:

A) GPS Chipset firmware baseline accuracy
B) Antenna Design
C) Watch company firmware decisions around things like smoothing/etc

There’s more nuanced elements too like how much power is provided, etc… but the above three are the biggies.

All of the 2019 watches from Garmin/Polar/Suunto are on the same chipset. However, take for example the Polar Ignite. By Polar’s own admission, GPS accuracy will be lesser there, which appears to stem from antenna design/restrictions. Again, same exact chipset as in their Vantage series, and likely running the exact same Polar firmware algorithms above it.

Magyarul. Az új órákkal rendesen szarban vagyunk, mert ugyanazt a vacak Sony GPS chipset-et használják és a cégek még nem találták meg a megfelelő korrigáló algoritmust (watch firmware). A Suunto – saját bevallása szerint – most kijött egy frissített firmware-rel, mely már tényleg jó… ehhez képest DCR tesztje alapján a mérés még mindig gyatra. Beleszólhat a pontosságba még az antenna méretezése, formája, illetve az óra egyéb műszaki paraméterei, de ezek csak lefelé módosítanak. A régi – egyébként pontos – órák meg akkumulátor, pontosabban üzemidő téren bénák.

Jó kérdés, hogy miért kellett ezekre a Sony GPS chipekre váltani? Gondolom 0,0001 fillérrel olcsóbbak voltak.

Öcsém és a sógornőm most váltottak Vantage-ra. Nézegetem a trackjaiket. Ugyanolyan bénák, mint az enyémek. Egyedül Nej M430-as órája pontos, csak azt meg 4-5 óra után tölteni kell, annyira kicsi az akkumulátora.

Nem igazán van megoldás. Persze, lehet reménykedni, hogy valaki majd firmware-ben kihozza a csodaalgoritmust. Majd. Egyszer. Valaki.

8 Comments

  1. És az nem jobb megoldás, ha inkább elengeded ezt a pontosság mániát, és egyszerűen használod az órát? Még mindig nem értem miért baj, ha futsz 2 kilométert és 15 métert téved a mérés.

  2. Suunto Ambit 3 Peak. Kicsit régi, de nagyon pontos és 20 óra körül bír.

    • Köszi, megnéztem. Jó kis órának néz ki, de ez nekem már nem jó. Sokszor vannak egész napos megmozdulásaim, amelyeket mérni szeretnék: kajaktúrák, bringatúrák, gyalogtúrák. Nekem az nem megoldás, hogy ilyenkor egész nap rajtam legyen egy mellpánt.

  3. Esetleg egy Powerwatch? Azt nem kell tölteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *