Aki esetleg elbátortalanodott a múltkori bejegyzésben emlegetett ‘vírusos a blog’ kitételen, immár megnyugodhat. Rákérdeztem, nem a blog lett vírusos, hanem a bloghoz tartozó postafiókba érkezett egy vírusos levél. Tekintve, hogy ezt a postafiókot életemben nem használtam, valójában a hozzátartozó emailcímet sem ismerem, így teljesen hidegen hagyott a dolog. Tőlem törölhetik az összes levelet is.

Ez a bizonyos 503-as hibaüzenet viszont keményebb dió. Elkezdtem nézegetni Cpanel-ből az erőforrások használatát. Rögtön láttam egy csomó 90% körüli memóriahasználatot. Hoppá, megvagy bestye! De aztán kiderült, hogy mégse. Ez ugyanis csak az azóta feltelepült Wordfence modul blogszkennelése. Márpedig a hiba már ezelőtt is megvolt, jócskán. (Ettől persze még beállítottam, hogy ne szkenneljen olyan vadul, ráérünk Dönci.) Ha viszont kiveszem a grafikonból ezeket a terheléseket, akkor a blog nagyon szerényen fogyaszt.
Akkor most mi van?
Megkérdeztem a szolgáltatót. Azt írták vissza, hogy ez a hibaüzenet azt jelenti, hogy feszegetem a számomra biztosított határokat. Na de… Cpanel, statisztikák. Eltekintve a háromnaponkénti blogszkenneléstől, a processzor pár százalék, a memória stabilan 20% alatt, az IOPS meg gyakorlatilag nem is mérhető.
Akkor most mi van?
A szolgáltató ajánlott még két tesztoldalt is. Mindkettő lehúzta a vérbe a blogot. Mondjuk, nem is csoda, eddig eszembe sem jutott tuningolni. Lehet, hogy kellene.
Tuningoltam.
Amivel nem tudtam mit kezdeni, az a GPSies beágyazott térképei, illetve a NextGen rutinjai. Pedig mindkettőre fújtak rendesen a tesztelő oldalak.
Ami viszont látható, az az, hogy a nyitólapon lecsökkentettem a bejegyzések számát ötre. (RSS-ben maradt 15.) Amekkorákat én írni szoktam, ez is elég. A többi már ilyen-olyan apró hekkelés. Képek letöltésének optimalizálása. Aztán minden tömörítve menjen le. (Dolgozzon a ti processzorotok.) Végül még a PHP-t is felnyomtam 7.3-ra. (Hogy én miket csinálok, pár éve még elképzelhetetlen lett volna.)

Most ennyi. Feljegyeztem, hogy hány 503-as hiba volt eddig. 5392. Aztán remélem, nem szaporodik.