ESTA vízum csalás

Illetve… mit tudom én. A csalás nem a legpontosabb szó rá, mert jogilag nehezen támadható a dolog. Talán az átverés, lenyúlás a megfelelő kategória.

Idén valamikor utazok Amerikába. A 10 éves vízumom már lejárt, de hallottam, hogy van valami könnyített eljárással megszerezhető izé. Az utazás ugyan jócskán arrébb van még, de jobb az ilyesmit nem halogatni. Beírtam a gugliba, hogy ‘amerika vízum’, az első találat valami siránkozás, a második viszont már teljesen rendben van. Elég hivatalosnak tűnik, részletesen elmagyaráznak mindent, ott is van az igénylő űrlap. Kitöltöttem, elküldtem. Nyilván bepipáltam, hogy elolvastam az ÁSZF-et. Fizetésként Paypalt adtam meg. Aztán nyeltem egy nagyot az összeg láttán ($72), valahogy kevesebb rémlett. Végül legyintettem: biztosan megemelték, mintha hallottam is volna róla, hogy a magyaroknál szigorítani fognak. Átutaltam a zsét, visszaigazolták. Elméletileg 24 órán belül meglesz a vízum.

De azért nem hagyott nyugodni az az összeg. Újabb keresés… és a döbbenet. Javaslom, olvasd el alaposan a belinkelt oldalt.
Jó, mi? Vannak oldalak, amelyek abból élnek, hogy úgy csinálnak, mintha náluk lehetne hivatalosan vízumot igényelni. Teljesen megtévesztőek, még az űrlap legördülő menüinek betútipusa is megegyezik a valódi oldaléval. Egyedül a végösszeg nem stimmel, 14 dollár helyett 72 dollárt kérnek. Amit persze sokan beszopnak (én is), mert ha az ember nem igényel amerikai vízumot hetente, akkor honnan is tudná az árát? A legviccesebb, hogy az imposztorok nem kamuznak, tényleg megigénylik a vízumot és amint elkészül, el is küldik az igazolást. Emiatt állítják, hogy nem csalnak: hiszen elvállaltak egy munkát, meg is csinálták. A haszonkulcs… az meg az ő dolguk. Semmi közöm hozzá, hogy mennyi költséggel dolgoznak és mekkora a nyereségük. Jogilag rendben is lenne a dolog… de azt hiszem, van erre egy helytállóbb kategória: a vásárló szándékos megtévesztése. A Fogyasztóvédelemnél lehetne is keresgélni… ha ezek a cégek nem Amerikába lennének bejegyezve. De oda vannak.

Jogilag egy helyen lehetne fogást találni rajtuk, legalábbis annál, amelyikkel találkoztam. Amikor elküldtem az űrlapot, akkor azt kattintottam be, hogy elolvastam és elfogadtam az ÁSzF-et. Igenám, de az ÁSzF-ben nincs semmi az árképzésről, meg arról, hogy ők csak közvetítők. Ezek ugyanis a Jogi Nyilatkozatba kerültek bele. Melyet aztán végképp nem olvas senki, de nem is kell, hiszen ezt nem kérik elismerni vásárláskor.

Még egy érdekesség. A fiúk tudnak keresőt is optimalizálni. Ha azt írom be a keresőbe, hogy “amerikai vízum”, akkor a valódi oldal a fasorban sincs, de az egyik kamuoldal a második helyen jön. Ha azt írom be, hogy “esta visa”, akkor már a jó oldal jön első helyen, de a második helyen megint egy kamuoldal jelenik meg.

Jó. Hogyan tovább? Mert az első gondolatom természetesen az volt, hogy nem hagyom annyiban. Írtam nekik egy levelet, miszerint aggyátok vissza a pénzt, köcsögök. Visszaírták, hogy nem aggyák, mert ez egy legális biznisz. Erre megírtam nekik, hogy felnyomtam őket a Paypal-nél. (Tényleg.) Azt írták, hogy leszarják. Aztán másnap megérkezett a vízum, én pedig aludtam rá egyet. Végül arra jutottam, hogy elengedem a keménykedést. Nem írok a Fogyasztóvédelemnek, mert úgysem tudnak csinálni velük semmit. A Paypalt sem erőltetem.

Itt egyébként az a menet, hogy az első felnyomást a Paypal nem veszi komolyan, ekkor csak összekapcsolják a vevőt az eladóval. Hátha meg tudnak egyezni. Ha nem, akkor a vevő újból felnyomja a céget és csak ekkor indul vizsgálat.

Hivatkozhatnék a fentebb leírt jogi anomáliára, de az egész ékes magyar nyelven van, nem hiszem, hogy a Paypal tudna bármit is kezdeni vele.

Egy dolgot tudok tenni: megpróbálom beemelni a veszélyt a köztudatba. Mindenki tudja, hogy ha autót akar vásárolni, akkor rengeteg csalóba fog belefutni. Lakásvásárlásnál is észnél kell lenni. Unit-linked ügynök, brókernetes arcok? Kerüljük őket, ahogy tudjuk. Nigériai trónörökös? Csodamatracos bemutatókat szervező, orvosnak álcázott gazemberek? Már ismerjük őket. Ez egy nagy közös tudás. Én pedig szeretném, ha ebbe a közös tudásba beleépülne az is, hogy ha amerikai vízumot szeretnél igényelni, rengeteg átverős, lenyúlós oldal les rád és a pénztárcádra. Tudom váratlan a dolog, hiszen az ember pont itt nem nagyon számítana rá. Éppen ezért veszélyes: nagyon könnyű beleesni a csapdába. Ráadásul a veszteség is éppen tűréshatáron van: 4e forint helyett 20e forintot fizettél, hát, nem öröm, de nem ettől fog bedőlni a havi költségvetés. Azaz az áldozatok sem emberkednek, beletörődnek.

Na, ennek szeretnék elémenni. Hogy minél kevesebb áldozat legyen. Megírtam a sztorit.

30 Comments

  1. Józsi, ez méltatlan hozzád…

  2. Nem, az egész. Te több, mint 30 éve dolgozol az IT-ban, elég jól, mégis vakon rákattintasz valamire, aztán őket hibáztatod? Az írásod millió sebből vérzik:

    – kevered a vízumot az ESTA-val
    – sehol nem csalt senki, egy szolgáltatást vettél igénybe (amit nem akartál)
    – az ÁSZF-ben feketén-fehéren szerepel, hogy ez egy közvetítő szolgáltatás és semmilyen kapcsolatban nem állnak az USA-val vagy a nagykövetséggel

    • Hát ki a magasságos büdös lóf@szt hibáztassak? Elég undorító ez az egész, de a legundorítóbb az, amikor megjelenik valaki és valami vélt erkölcsi magasságból álszentül kioktatja az áldozatot, hogy lehetett volna körültekintőbb. Nem bakker, nem az áldozat a hibás, hanem az, aki a csapdát építette.

      • Sajnálom, hogy belefutottál, és nagyon jó hogy megosztottad. Egyetértek, nem lehet mindig mindenért az embernek a háta mögé nézni, és ha csak egyszer hibázol, akkor mindenki más meg kinevet. Ennél jobban kéne segítenünk egymást, pont úgy, ahogy te teszed a konstruktív hozzáállásoddal és ezzel az írással. Köszönöm!

    • Későn olvastam.

  3. LOL, de itt nem volt csapda, egyszerűen nem olvastad el, miről szólt az oldal, mit rendeltél meg, mire kattintottál. Ha a nagymamámról lenne szó, elfogadnám, de tőled nem.

    • Utoljára. Ha most sem érted meg, akkor feladom.

      Az emberek közötti tranzakciókban fontos elem a bizalom. Egy társadalom élhetőségéről sokat elárul, hogy az emberek mely területeken bíznak meg egymásban és mely területeken nem. Egy olyan társadalom, ahol semmiben nem bízhatsz meg, ahol mindent le kell ellenőrizned, az élhetetlen. Emiatt fontos tudás az, hogy mely területeken sok a szélhámos és melyek azok a területek, ahol kevés. Ha egy csodatablettát értékesítő oldalba futok bele, akkor nagyon óvatos leszek, mert tudom, hogy ilyesmikkel gyakorlatilag csak csalók seftelnek. Ha amerikai vízumot akarok igényelni és találok egy olyan oldalt, mely azt sugallja, hogy az amerikai követség üzemelteti, akkor abban megbízok. Még annyira is, hogy nem olvasom el az ÁSzF-et. Hiszen pont ezt jelenti az alapszintű bizalom. (Egyébként meglepődnél, hányszor nem olvassák el az ÁSzF-et. Ez egyértelműen a jogászok bűne.)
      Még egyszerűbben:
      1. Csinálok egy oldalt, mintha az a követség oldala lenne.
      2. Az emberek megbíznak benne, ergo nem olvassák el az ÁSzF-et.
      3. Az ÁSzF-be írom bele, hogy nem is vagyunk követségi oldal.
      4. A Jogi Nyilatkozatba írom bele, hogy jól meg foglak kopasztani benneteket.
      Na, ez a csapda. Ha ugyanis nem akartak volna megtéveszteni, akkor rögtön az űrlap elé beírják, hogy ez egy független cég, akik szolgáltatásként – és plusz pénzért – igénylik meg számomra a vízumot.

  4. Józsi, ne csináld.

    A leírtak alapján belefutottál az estavisa.hu oldalba. Itt van nyitva előttem:

    ESTA támogatási és utazási vízum feldolgozó ügynökség

    Egy árva szóval nem szerepel sehol az, hogy követség, vagy bármi, ami azt sugallja, hogy ez egy állami szervezet. Továbbá:

    Üdvözlünk az ESTA Visa-nál, az online ügynökségnél

    Hülye voltál, ismerd be.

    • Igazad van, hülye vagyok. Leginkább azért, mert még mindig foglalkozom veled.

    • Kedves Dr.
      Igazad van! Hülye aki ebbe belefut. Csakhogy. A világ egy kicsit komplikáltabb annál mint, hogy fekete vagy fehér. Ezeknek a csaló oldalaknak minden porcikája úgy van kitalálva, hogy átverjen. Ez színtiszta pszichológia. Kihasználják az ember hiszékenységét, bizalmát, és hogy felhasználói feltételeket a kutya se olvassa el…. Ilyen trükkök ezreit alkalmazzák mert ismerik a felhasználói szokásokat és erre felépítik a labirintust. Fellehet ismerni, kétszer nem vágnak át senkit. De azért azokat hibáztatni akik belefutnak az elég vad elképzelés. Itt igenis a jogi hézagokat kéne betömni. Ezért találtuk ki a jogot, hogy védje az embereket. Ne üljünk már fordítva a lovon. Szóval az erőszak áldozatai meg miért sétáltak egyedül?
      Egyébként nem csak Amerikai de Kanadai vízumra is működnek hamis oldalak. Meg kitudja még mire és hány. Figyeljen oda mindenki az a biztos!

  5. Orosz vizumnal szinten van ilyen, majdnem sikerult is osszehozni…

  6. A nagykövetségen kell felnyomni őket és a domain nevüket elvetetni, mivel jogosulatlanul használják a nevet.
    Ha védettnek tekinthető valamennyire a név és a nagykövetség ráizgul erre….
    Vszleg pont leszarják.

  7. Jozsi, en ebbol az irasbol egyvalamit hianyolok. Az igazi, valodi vizum igenylo oldalra mutato kozvetlen linket. Hogy miert? Minel tobb link mutat egy adott oldalra, a Google annal hitelesebbnek mutatja a tobbihez kepest ugyanarra a keresoszora. Ha mar igy jartal, egy dolog, de legalabb segitsd az amerikai magyar nagykovetseget azzal, hogy a helyes oldalra iranyitod az embereket.

    Tudom hogy manapsag sikk szidni mindent, ami ugy kezdodik, hogy Magyar… meg Nemzeti…, de ez pont az az eset, ahol meg a nagymagyarorszagos matricaval a kocsin is illik kivetelt tenni. Hogy mas tenyleg ne szopja be.

    Es nem jo arra szamitani, hogy NEKED “x y” kereso szora az elso helyen hozza. Nekem peldaul a “visa” szo miatt siman lehet, hogy a harmadik keresesi talalat lenne, mert tobbszor keresem ezt a szot bankkartya kontextusban, mint vizummal kapcsolatosan. Tessek szepen kirakni a megfelelo linket a helyes oldalra, ez nem reklam, ez kozerdeku.

    • Módosítok, nem volt látványos helyen a link. A cikk aljára emeld ki a rendes oldalt, hogy látszódjon a domain név, vagy hogy miről lehet megismerni a rendes oldalt. Mert ez tényleg fontos.

  8. Ejj, ha előtte dobtál volna egy mailt, elküldtem volna a jó linket. Én tavaly igényeltem ESTA-t, és nekem is kellett keresgélnem. Jó hogy kitetted hátha más már nem fut bele.

  9. Tavaly nyáron voltam Amerikaban először életemben. A munkahelyem (texasi ceg) csak annyit mondott, intézzem el a vízumot, el ne felejtsem. Azt se tudtam mit kell igényeljek, utána kellet olvasnom. Gugli, Gugli… Nem volt bonyolult.

    Ugorjunk.

    Az aki 30+ eve Magyarországon él, már hozzá kellett volna, hogy szokjon, az a mentalitás az alap a saját hazájában, nemzeti sport hogy aki nem ugyeskedik azt luzernek hívják. Egy ilyen háttérből jössz, valóban nem kellett volna így jarnod, minden adott volt számodra, hogy ezt elkeruld… Mindenesetre részvétem. Láthatóan érzed és nehezen viseled a súlyát, ezt a többszörösen is fájó, gyenge pontokat megszurkalo tényt, miszerint lehúzás történt, és te nem voltál elég szemfüles. Ez egyébként nem baj! Az már inkább, hogy utána még mást hibaztatsz. Egy nyugat európai nem volt rakeszulve egy ilyenre, tőle hiteles volna ez a mentegetozes az elhetetlen kozegrol… De te magyar vagy, te tudod, hogy elhetetlen helyen élsz, hogy mi mindenre kell figyelned, és ha ez elmarad egy egyébként okos ember esetében, akkor egyszerűen csak oregszel. Fogadd el, vallald fel. Minden érthető és elfogadható, csak az nem, ha nem vállalod fel a saját hibadat.

    • Miért? Nem értem, miért kell ilyet írni? Szegény embereket átbasszák és ők a hibásak? A gyilkosokat is engedjük ki a börtönből mert hát miért nem tanult meg mindenki Kungfuzni??? Miért kell ilyen világban élni ahol az a normális, hogy átbasznak??? Nem csak aki átbasz hanem még szolidaritás sincs??? Ezt nem kéne magyarázni.
      20 év az interneten és comment háborúzok… ezt is megéltem most már meghalhatok.
      Csak még egy kis perspektíva… engem se tudtak átverni, de ez nem az én felsőbbrendűségem, hanem ilyen és ehhez hasonló oldalak ahol informálódsz és tanulsz mások hibáiból. Nem sárt kéne dobálni hanem összedobni közösen a kárt azoknak akik helyettünk hibáztak. Ez lenne a normális világ. Egymást felemelni nem összetaposni.
      de minden igaz meg az ellenkezője is….

  10. Szia, sajnos ugy lyukadtam ki ide, hogy en is befurodtem. Sosem voltam meg Amerikaban es fogalmam sem volt, mennyibe kerul.

    A PayPalnal en csak az unathorized kategoriat tudtam megadni, amit visszautasitottak (mmint maga a PayPal), te hol tudtad felnyomi oket?

    Es megirtad nekik vegul, hogy az arkepzes tenyleg nincs a szerzodesi feltetelek kozott?

    Verem a fejem a falba rendesen, persze erre mondjak, hogy tanulopenz, csak ez mar a masodik ilyen iden.

  11. Én nem hagyom annyiban, sok sebből vérzik a dolog.
    Ahogy te is írod, a szerződési feltételeknél nincs árképzés – köszi, hogy erre felhívtad a figyelmemet.
    Nekem nem küldtek sem confirmation emailt, sem számlát – amelyben ugye szintén ott kell állnia, hogy mi mennyibe került.
    Letöltöttem a számom alapján az ESTA hivatalos weblapjáról a valódi dokumentumokat, aztán látom, hogy nini!, Estavisa barátaink kitörölték a doksi felét, amin ugye ott van, hogy ők pontosan mennyit és hány órakor fizettek. Én 3 órával korábban, rögtön a tranzakcióm után visszaigényeltem a pénzt tőlük.
    Azt is kértem, hogy magyar kolléga válaszoljon a leveleimre, hiszen én egy magyar oldalon intéztem az egészet – nagyon sok sebből vérzik és bűzlik ez az egész.
    Még nem válaszoltak, szerintem nincs is magyar emberük.
    Remélem, elérek valamit, valószínűleg nem nagyon megy utána senki, mert macera, de mivel idén már átvertek egyszer egy koncertjeggyel, tényleg sok a tanulópénz, úgyhogy ezt extrán nem fogom hagyni.

    • Én is így kezdtem és szerintem sokan mások is. Nagyon ingoványos… és nekem végül nem érte meg a harcot.

    • Sziasztok!
      Tegnap belefutottam en is ugyanebbe az oldalba, es 2x igenyeltem estat az ismeroseimnek! Ez mai arfolyamon 25 ezer forint kb fejenkent!
      Csak az utalas utan derult ki, hogy pontosan mennyi penzt is vett le a kartyarol… amint utanajartam, lattam, hogy valami nagyon nem stimmel. Azonnal irtam az oldal uzemeltetojenek, hogy visszavonom a kerelmet, es lass csodat! A megadott email cimnek nem lehet levelet kuldeni, az oldalukon a direkt uzenet funkcio sem mukodik!!!! Telefont sem veszik fel, ami termeszetesen miamiban es telefonszam.
      Mit lehet ilyen helyzetben tenni? A vizum nem erkezett meg! Ellenben 50.000.- forinttal lett karcsubb az ismerosom, az en hibambol :(

      • >Mit lehet ilyen helyzetben tenni?

        Semmit. Tanulópénz. Ahol lehet, hirdesd, hogy vigyázat emberek, csalók vannak a terepen. Azóta több utazósblogban is találkoztam a módszerrel, gyakorlatilag mindenhol, ahol lehetőség van elektromos vízumot igényelni, megjelentek a csaló oldalak is.

        • Igen sajnos, mas lehetosegem nincs.
          Minden forumon probalom majd elmondani, hogy lehuzas.

        • > Semmit. Tanulópénz.

          Ez igy nem igaz. Azonnal jelenteni kell a bankodnak, hogy fraud tortent. Lehet, hogy le fogjak tiltani a bankkartyadat, de van esely ra, hogy a bank visszagorgeti a tranzakciot. Ez minden vasarlassal kapcsolatos sztorira igaz. Azonnal tessek felhivni a bankot!

        • Az van, hogy nem fraud. Innentől meg veszett fejsze nyele.(Igen, megtévesztés, de nem fraud. Inkább olyan véleményes, szürke.)

  12. Hello!

    Annyira jo hogy ezt megirtad, meg sokkal tobb ilyen blog post kellene, hogy mikor beirod a nevuket a keresobe, megjelenjenek ezek az bejegyzesek is egybol.

    En is belefutottam, es engem is majd szetvet az ideg.

    Az a nagy helyzet, hogy ez az egesz estavizum.hu ez egy irgalmatlan okos csalas. Komolyan mar-mar elismerem azt aki ezt kitalalta, mekkora otlet mar? Csak pislogok.

    Nem tudom ki ez a Dr. Szoszi aki kommentekben iszonyatosan vedi ezt az oldalt, de nem lennek meglepodve ha nekik dolgozna o is, annyira kedvesen es naivan nem erti hogy mi a problema ezzel az egesszel. LOL

    Csak annyi lenne a kerdesem hogy oke, ez egy hivatalos ugynokseg es oke, igy-ugy ugyeskedve amugy oda is irtak (ugy hogy azert ne szurjon nagyon szemet, plusz ne legyen elsore egyertelmu) hogy szoval akkor ok egy teljesen valid ceg. Uhum.

    De kerdezem en, KI A JOISTENNEK LENNE SZUKSEGE ILYEN SZERVIZRE ENNYIRE DRAGAN, MIKOR 5 PREC MEGCSINALNI A VIZUMOT ES CSAK $14-BA KERUL??? Azert ez furcsa nem? Hogy teljesen ki van zarva, hogy teljesen elkepzelhetetlen az a szenario, hogy valaki ESTA-t akar (a vizumot amit mindenki megkap es tok egyszeru igenyelni – nem ugy mint a tobbi fele vizumot) es teljesen tudatosan ugy dont, hogy “Aaaa en egy ugynoksegen keresztul akartom a vizumomat, es fizetnek erte $14 helyett $82(!!!!)” Miert? Miert dontene valaki tudatosan emellett?

    Kedves Dr. Szoszi, mondd el nekem hogy ki es miert akarna direkt ezt a szervizt?

    Attol meg csalas, es csapda, hogy okosan ki van talalva. Es igen, en voltam a hulye meg figyelmetlen, meg az osszes tobbi ember akibol ok penzt csinalnak, nem is keveset, ugy hogy olyan servicet ajanlanak ami valojaban ertelmetlen, iszonyu dragan.

    Szoval lehet mondani hogy ugy kell nekem, de valojaban semmi masrol nem szol az oldaluk mint arrol hogy az olyan ‘hulyeket’ mint en iszonyatosan lehuzzak. Nincs igazi erteke a servicenek, semmi olyan erv nem szol amellett hogy az ugynokseget valaha barki is szandekosan hasznalna aki nem ‘hulye’ – ertsd: figyelmetlen. Magyarul, ok igenis a figyelmenetlenekre jatszanak, pontosan hogy ebbol csinalnak penzt – ami pedig egyertelmu szandekos megtevesztes.

    Aztan valoszinuleg ok meg csak igy rohognek hogy hulye vagy hahaha besetaltal a csapdankba, mi legalis business vagyunk te hulye.

    Okos. Csak bant, hogy gondolom naponta csomo ember belesetal ebbe gyanutlanul, ok meg mossak kezeiket es nyugodtan alszanak. Annyira szomoru.

  13. Hello. Sajnálatos módon most futottam én is bele :( , pár éve voltam már az USA-ba, és úgy rémlett ezen az oldalon estavisa.hu csináltam meg anno is az ESTA-t, DE NEMMM! Majd kiestem a gatyámból amikor megjött az sms és láttam a 26ezres levonást.Aztán elkezdtem keresgélni, rájöttem ,hogy nagyot hibáztam! De azért próbálkoztam legalább megnyugtatni magam,hogy sok sok ,de legalább megkapom az engedélyt….a weboldalon üzenetet nem lehet küldeni,mert nem megy el, email szintén… szóval most ott vagyok,hogy reggel bank és “visszavonom” /chargeback/ a kártyás fizetést, vagyis megpróbálkozok vele, mert ok,hogy vhol legalul írja,hogy ez milyen oldal,és mennyi a díj, de 24órás folyamatos elérést és email értesítést az egedély aktuális állapotáról ígér…viszont ezek nem teljesültek,így erre apellálok, illetve mivel elérhetetlenek részemről teljesen jogos azt gondolni,hogy csalók! Meglátjuk reggel a bankban mit mondanak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading