ESTA vízum csalás

Illetve… mit tudom én. A csalás nem a legpontosabb szó rá, mert jogilag nehezen támadható a dolog. Talán az átverés, lenyúlás a megfelelő kategória.

Idén valamikor utazok Amerikába. A 10 éves vízumom már lejárt, de hallottam, hogy van valami könnyített eljárással megszerezhető izé. Az utazás ugyan jócskán arrébb van még, de jobb az ilyesmit nem halogatni. Beírtam a gugliba, hogy ‘amerika vízum’, az első találat valami siránkozás, a második viszont már teljesen rendben van. Elég hivatalosnak tűnik, részletesen elmagyaráznak mindent, ott is van az igénylő űrlap. Kitöltöttem, elküldtem. Nyilván bepipáltam, hogy elolvastam az ÁSZF-et. Fizetésként Paypalt adtam meg. Aztán nyeltem egy nagyot az összeg láttán ($72), valahogy kevesebb rémlett. Végül legyintettem: biztosan megemelték, mintha hallottam is volna róla, hogy a magyaroknál szigorítani fognak. Átutaltam a zsét, visszaigazolták. Elméletileg 24 órán belül meglesz a vízum.

De azért nem hagyott nyugodni az az összeg. Újabb keresés… és a döbbenet. Javaslom, olvasd el alaposan a belinkelt oldalt.
Jó, mi? Vannak oldalak, amelyek abból élnek, hogy úgy csinálnak, mintha náluk lehetne hivatalosan vízumot igényelni. Teljesen megtévesztőek, még az űrlap legördülő menüinek betútipusa is megegyezik a valódi oldaléval. Egyedül a végösszeg nem stimmel, 14 dollár helyett 72 dollárt kérnek. Amit persze sokan beszopnak (én is), mert ha az ember nem igényel amerikai vízumot hetente, akkor honnan is tudná az árát? A legviccesebb, hogy az imposztorok nem kamuznak, tényleg megigénylik a vízumot és amint elkészül, el is küldik az igazolást. Emiatt állítják, hogy nem csalnak: hiszen elvállaltak egy munkát, meg is csinálták. A haszonkulcs… az meg az ő dolguk. Semmi közöm hozzá, hogy mennyi költséggel dolgoznak és mekkora a nyereségük. Jogilag rendben is lenne a dolog… de azt hiszem, van erre egy helytállóbb kategória: a vásárló szándékos megtévesztése. A Fogyasztóvédelemnél lehetne is keresgélni… ha ezek a cégek nem Amerikába lennének bejegyezve. De oda vannak.

Jogilag egy helyen lehetne fogást találni rajtuk, legalábbis annál, amelyikkel találkoztam. Amikor elküldtem az űrlapot, akkor azt kattintottam be, hogy elolvastam és elfogadtam az ÁSzF-et. Igenám, de az ÁSzF-ben nincs semmi az árképzésről, meg arról, hogy ők csak közvetítők. Ezek ugyanis a Jogi Nyilatkozatba kerültek bele. Melyet aztán végképp nem olvas senki, de nem is kell, hiszen ezt nem kérik elismerni vásárláskor.

Még egy érdekesség. A fiúk tudnak keresőt is optimalizálni. Ha azt írom be a keresőbe, hogy “amerikai vízum”, akkor a valódi oldal a fasorban sincs, de az egyik kamuoldal a második helyen jön. Ha azt írom be, hogy “esta visa”, akkor már a jó oldal jön első helyen, de a második helyen megint egy kamuoldal jelenik meg.

Jó. Hogyan tovább? Mert az első gondolatom természetesen az volt, hogy nem hagyom annyiban. Írtam nekik egy levelet, miszerint aggyátok vissza a pénzt, köcsögök. Visszaírták, hogy nem aggyák, mert ez egy legális biznisz. Erre megírtam nekik, hogy felnyomtam őket a Paypal-nél. (Tényleg.) Azt írták, hogy leszarják. Aztán másnap megérkezett a vízum, én pedig aludtam rá egyet. Végül arra jutottam, hogy elengedem a keménykedést. Nem írok a Fogyasztóvédelemnek, mert úgysem tudnak csinálni velük semmit. A Paypalt sem erőltetem.

Itt egyébként az a menet, hogy az első felnyomást a Paypal nem veszi komolyan, ekkor csak összekapcsolják a vevőt az eladóval. Hátha meg tudnak egyezni. Ha nem, akkor a vevő újból felnyomja a céget és csak ekkor indul vizsgálat.

Hivatkozhatnék a fentebb leírt jogi anomáliára, de az egész ékes magyar nyelven van, nem hiszem, hogy a Paypal tudna bármit is kezdeni vele.

Egy dolgot tudok tenni: megpróbálom beemelni a veszélyt a köztudatba. Mindenki tudja, hogy ha autót akar vásárolni, akkor rengeteg csalóba fog belefutni. Lakásvásárlásnál is észnél kell lenni. Unit-linked ügynök, brókernetes arcok? Kerüljük őket, ahogy tudjuk. Nigériai trónörökös? Csodamatracos bemutatókat szervező, orvosnak álcázott gazemberek? Már ismerjük őket. Ez egy nagy közös tudás. Én pedig szeretném, ha ebbe a közös tudásba beleépülne az is, hogy ha amerikai vízumot szeretnél igényelni, rengeteg átverős, lenyúlós oldal les rád és a pénztárcádra. Tudom váratlan a dolog, hiszen az ember pont itt nem nagyon számítana rá. Éppen ezért veszélyes: nagyon könnyű beleesni a csapdába. Ráadásul a veszteség is éppen tűréshatáron van: 4e forint helyett 20e forintot fizettél, hát, nem öröm, de nem ettől fog bedőlni a havi költségvetés. Azaz az áldozatok sem emberkednek, beletörődnek.

Na, ennek szeretnék elémenni. Hogy minél kevesebb áldozat legyen. Megírtam a sztorit.

This entry was posted in Utazás.

20 thoughts on “ESTA vízum csalás

 1. Nem, az egész. Te több, mint 30 éve dolgozol az IT-ban, elég jól, mégis vakon rákattintasz valamire, aztán őket hibáztatod? Az írásod millió sebből vérzik:

  – kevered a vízumot az ESTA-val
  – sehol nem csalt senki, egy szolgáltatást vettél igénybe (amit nem akartál)
  – az ÁSZF-ben feketén-fehéren szerepel, hogy ez egy közvetítő szolgáltatás és semmilyen kapcsolatban nem állnak az USA-val vagy a nagykövetséggel

  • Hát ki a magasságos büdös lóf@szt hibáztassak? Elég undorító ez az egész, de a legundorítóbb az, amikor megjelenik valaki és valami vélt erkölcsi magasságból álszentül kioktatja az áldozatot, hogy lehetett volna körültekintőbb. Nem bakker, nem az áldozat a hibás, hanem az, aki a csapdát építette.

   • Sajnálom, hogy belefutottál, és nagyon jó hogy megosztottad. Egyetértek, nem lehet mindig mindenért az embernek a háta mögé nézni, és ha csak egyszer hibázol, akkor mindenki más meg kinevet. Ennél jobban kéne segítenünk egymást, pont úgy, ahogy te teszed a konstruktív hozzáállásoddal és ezzel az írással. Köszönöm!

 2. LOL, de itt nem volt csapda, egyszerűen nem olvastad el, miről szólt az oldal, mit rendeltél meg, mire kattintottál. Ha a nagymamámról lenne szó, elfogadnám, de tőled nem.

  • Utoljára. Ha most sem érted meg, akkor feladom.

   Az emberek közötti tranzakciókban fontos elem a bizalom. Egy társadalom élhetőségéről sokat elárul, hogy az emberek mely területeken bíznak meg egymásban és mely területeken nem. Egy olyan társadalom, ahol semmiben nem bízhatsz meg, ahol mindent le kell ellenőrizned, az élhetetlen. Emiatt fontos tudás az, hogy mely területeken sok a szélhámos és melyek azok a területek, ahol kevés. Ha egy csodatablettát értékesítő oldalba futok bele, akkor nagyon óvatos leszek, mert tudom, hogy ilyesmikkel gyakorlatilag csak csalók seftelnek. Ha amerikai vízumot akarok igényelni és találok egy olyan oldalt, mely azt sugallja, hogy az amerikai követség üzemelteti, akkor abban megbízok. Még annyira is, hogy nem olvasom el az ÁSzF-et. Hiszen pont ezt jelenti az alapszintű bizalom. (Egyébként meglepődnél, hányszor nem olvassák el az ÁSzF-et. Ez egyértelműen a jogászok bűne.)
   Még egyszerűbben:
   1. Csinálok egy oldalt, mintha az a követség oldala lenne.
   2. Az emberek megbíznak benne, ergo nem olvassák el az ÁSzF-et.
   3. Az ÁSzF-be írom bele, hogy nem is vagyunk követségi oldal.
   4. A Jogi Nyilatkozatba írom bele, hogy jól meg foglak kopasztani benneteket.
   Na, ez a csapda. Ha ugyanis nem akartak volna megtéveszteni, akkor rögtön az űrlap elé beírják, hogy ez egy független cég, akik szolgáltatásként – és plusz pénzért – igénylik meg számomra a vízumot.

 3. Józsi, ne csináld.

  A leírtak alapján belefutottál az estavisa.hu oldalba. Itt van nyitva előttem:

  ESTA támogatási és utazási vízum feldolgozó ügynökség

  Egy árva szóval nem szerepel sehol az, hogy követség, vagy bármi, ami azt sugallja, hogy ez egy állami szervezet. Továbbá:

  Üdvözlünk az ESTA Visa-nál, az online ügynökségnél

  Hülye voltál, ismerd be.

 4. A nagykövetségen kell felnyomni őket és a domain nevüket elvetetni, mivel jogosulatlanul használják a nevet.
  Ha védettnek tekinthető valamennyire a név és a nagykövetség ráizgul erre….
  Vszleg pont leszarják.

 5. Jozsi, en ebbol az irasbol egyvalamit hianyolok. Az igazi, valodi vizum igenylo oldalra mutato kozvetlen linket. Hogy miert? Minel tobb link mutat egy adott oldalra, a Google annal hitelesebbnek mutatja a tobbihez kepest ugyanarra a keresoszora. Ha mar igy jartal, egy dolog, de legalabb segitsd az amerikai magyar nagykovetseget azzal, hogy a helyes oldalra iranyitod az embereket.

  Tudom hogy manapsag sikk szidni mindent, ami ugy kezdodik, hogy Magyar… meg Nemzeti…, de ez pont az az eset, ahol meg a nagymagyarorszagos matricaval a kocsin is illik kivetelt tenni. Hogy mas tenyleg ne szopja be.

  Es nem jo arra szamitani, hogy NEKED “x y” kereso szora az elso helyen hozza. Nekem peldaul a “visa” szo miatt siman lehet, hogy a harmadik keresesi talalat lenne, mert tobbszor keresem ezt a szot bankkartya kontextusban, mint vizummal kapcsolatosan. Tessek szepen kirakni a megfelelo linket a helyes oldalra, ez nem reklam, ez kozerdeku.

  • Módosítok, nem volt látványos helyen a link. A cikk aljára emeld ki a rendes oldalt, hogy látszódjon a domain név, vagy hogy miről lehet megismerni a rendes oldalt. Mert ez tényleg fontos.

 6. Ejj, ha előtte dobtál volna egy mailt, elküldtem volna a jó linket. Én tavaly igényeltem ESTA-t, és nekem is kellett keresgélnem. Jó hogy kitetted hátha más már nem fut bele.

 7. Tavaly nyáron voltam Amerikaban először életemben. A munkahelyem (texasi ceg) csak annyit mondott, intézzem el a vízumot, el ne felejtsem. Azt se tudtam mit kell igényeljek, utána kellet olvasnom. Gugli, Gugli… Nem volt bonyolult.

  Ugorjunk.

  Az aki 30+ eve Magyarországon él, már hozzá kellett volna, hogy szokjon, az a mentalitás az alap a saját hazájában, nemzeti sport hogy aki nem ugyeskedik azt luzernek hívják. Egy ilyen háttérből jössz, valóban nem kellett volna így jarnod, minden adott volt számodra, hogy ezt elkeruld… Mindenesetre részvétem. Láthatóan érzed és nehezen viseled a súlyát, ezt a többszörösen is fájó, gyenge pontokat megszurkalo tényt, miszerint lehúzás történt, és te nem voltál elég szemfüles. Ez egyébként nem baj! Az már inkább, hogy utána még mást hibaztatsz. Egy nyugat európai nem volt rakeszulve egy ilyenre, tőle hiteles volna ez a mentegetozes az elhetetlen kozegrol… De te magyar vagy, te tudod, hogy elhetetlen helyen élsz, hogy mi mindenre kell figyelned, és ha ez elmarad egy egyébként okos ember esetében, akkor egyszerűen csak oregszel. Fogadd el, vallald fel. Minden érthető és elfogadható, csak az nem, ha nem vállalod fel a saját hibadat.

 8. Szia, sajnos ugy lyukadtam ki ide, hogy en is befurodtem. Sosem voltam meg Amerikaban es fogalmam sem volt, mennyibe kerul.

  A PayPalnal en csak az unathorized kategoriat tudtam megadni, amit visszautasitottak (mmint maga a PayPal), te hol tudtad felnyomi oket?

  Es megirtad nekik vegul, hogy az arkepzes tenyleg nincs a szerzodesi feltetelek kozott?

  Verem a fejem a falba rendesen, persze erre mondjak, hogy tanulopenz, csak ez mar a masodik ilyen iden.

 9. Én nem hagyom annyiban, sok sebből vérzik a dolog.
  Ahogy te is írod, a szerződési feltételeknél nincs árképzés – köszi, hogy erre felhívtad a figyelmemet.
  Nekem nem küldtek sem confirmation emailt, sem számlát – amelyben ugye szintén ott kell állnia, hogy mi mennyibe került.
  Letöltöttem a számom alapján az ESTA hivatalos weblapjáról a valódi dokumentumokat, aztán látom, hogy nini!, Estavisa barátaink kitörölték a doksi felét, amin ugye ott van, hogy ők pontosan mennyit és hány órakor fizettek. Én 3 órával korábban, rögtön a tranzakcióm után visszaigényeltem a pénzt tőlük.
  Azt is kértem, hogy magyar kolléga válaszoljon a leveleimre, hiszen én egy magyar oldalon intéztem az egészet – nagyon sok sebből vérzik és bűzlik ez az egész.
  Még nem válaszoltak, szerintem nincs is magyar emberük.
  Remélem, elérek valamit, valószínűleg nem nagyon megy utána senki, mert macera, de mivel idén már átvertek egyszer egy koncertjeggyel, tényleg sok a tanulópénz, úgyhogy ezt extrán nem fogom hagyni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *