Metavideók

Az előző bejegyzésben kissé elnagyoltam ezt a kifejezést. Miről is van szó? Olyan, a videó editor szoftverrel gyártott mozgóképekről, melyek akár meg is állhatnának önmagukban, de ehelyett nyersanyagként használom fel ezeket egy összefoglaló jellegű videóban.
Konkrétan a prágai videóba belekerült egy térképanimáció, egy slideshow és két timelapse videó.

 • Térképanimáció
  Nem is gondolnád, hogy mekkora küzdés volt. Több hétig tartott. Addig oké, hogy a Relive elkészíti ezeket a videókat (linkelem is ezerrel), de letöltésre nem adja át. Azaz ha fel akarom használni egy klipben, akkor le kell lopnom a képernyőről.
  Ami persze nem egy nagy dolog. Elég sok oktatóvideót csináltam, a laptopomon van is egy jogtiszta, de nagyon régi verziójú Camtasia. Mármint a döglött laptopomon. Amelyiken a maximális felbontás 1366*768 volt. Amelyikben i7-es processzor van.
  Természetesen felraktam a Camtasiát az új laptopra is. (1920*1080, i5.) Eldobta az agyát. Közölte, hogy ez a verzió nem képes ekkora felbontást kezelni. Frissítsek. Megnéztem az árakat. Az én verziómról már nem lehetett frissíteni, meg kellett volna vennem újra a cuccot, horribilis összegért. Időközben ugyanis belepakoltak egy komplett videóvágó szoftvert, azok meg durva drágák. (A ‘durva’ szó helyett eredetileg másik jelző szerepelt.) Nyilván megfordult a fejemben, hogy veszek egyet a torrentboltban, le is szedtem, de amikor elolvastam a telepítési útmutatót, elborzadtam. Kösz, de nem. (Egyébként is az a tapasztalatom videózás terén a feltört programokkal, hogy több velük a szívás, mint a haszon.) Szerencsére ma már vannak alternatívák. Képernyőlopásra például az ingyenes FFSplit/FFMpeg páros.
  Csá, Camtasia. Jó volt veled, de túl mohó lettél.
  Szépen fel is raktam mindent a laptopra. Bekonfiguráltam. Éles teszt.
  Tulajdonképpen… levette a képernyőt. De valami borzalmas minőségben. Az a pötty a térképen… nem szaladt, hanem vánszorgott. Ráadásul rángatózva. A térkép textúrája még csak nem is hasonlított.
  Először azt hittem, hogy csak rosszak a paraméterek, de majd frankón behangolom.
  Ezzel telt el az első hét.
  Kénytelen voltam szembenézni azzal, hogy itt bizony a vas gyenge. Nagy a felbontás, gyenge a proci, nincs GPU. B terv. Ott van a videóvágó desktop. A felbontás ugyanaz, de i7 és Nvidia GPU. Felraktam oda is. Hasított. Hurrá.
 • Slideshow
  Itt pont a technológiáról nem kell beszélnem, anno nagyon sokat eljátszottam vele, írtam is róla, működik. Ugyan nem a klasszikus, minden képet alaposan bemutató diavetítést szoktam használni, hanem azt a hektikus, gyorsan pörgő változatot, de úgy gondolom, hogy ez a sebesség, ez a pörgés, ez a villódzás pont arra jó, hogy a képek alapos tanulmányozása helyett egyszerűen a csavargás hangulatát adja vissza. (Akit meg a képek érdekelnek, az nézze meg a fotóalbumokat. Mindig be vannak linkelve.)
  Itt inkább az volt a kérdés, hogy miért?
  Nos, azért, mert most szeptemberben nemhogy videófelvételek, de fényképek se nagyon készültek. Igen, nem volt nyersanyag. Most őszintén, ha be kell menned Budapest belvárosába, fényképezgetsz? És ha egy olyan városban jársz, melyet gyakorlatilag kívülről ismersz? Ahol fél évvel korábban lefényképeztél mindent, ami addig még nem volt lefényképezve?
  Hiába volt nálam a teljes, tízkilós felszerelés, alig használtam. Fényképek még csak-csak, videó alig.
  Oké, mondhatod, hogy ha nincs nyersanyag, akkor nem kell videót csinálni. Igaz. Csakhogy volt néhány érdekes kísérlet és kíváncsi voltam, hogyan lehet ezeket beilleszteni egy videóba. Amihez kellett egy videó.
  Végül nem lett rossz. A slideshow lett a kenyéranyag, a márciusi és a szeptemberi fényképek pontosan visszaadták a csavargásaink hangulatát, jobban, mintha videókat forgattam volna. Ráadásul unalmas sem lett (remélem), mert meg lehetett szaggatni tényleges videódarabkákkal.
 • Timelapse
  Huh, erre voltam a leginkább kíváncsi. Már régóta érdekelt a technika, de sajnos csak az ezeréves gopro kamerám támogatja, a többi nem. Ez meg… ezeréves. Otthon próbálkoztam ugyan vele, de az erdő melletti nyugis életben… mondjuk úgy, hogy nincs olyan pörgés, ahol tesztelgetni lehet. Prágában pedig élesben ment minden. Ahogy leraktam a kamerát. (Ezen még nincsen visszajelzés.) A fényképek közötti idő. A látószög. Szóval leraktam, aztán félóra szivarozás. Majd megint leraktam. Újabb félóra szivarozás. És csak itthon, jó egy hónappal később derült ki, mit is csináltam.
  Jó lett.
  Annyira nem, hogy önállóan rakjam ki a netre, de annyira viszont igen, hogy üde színfoltként belerakjam egy videóba. Feltéve, hogy készül ilyen videó.
 • Nos, ennyi. Ahogy Nej fogalmazott, amikor levetítettem neki: “Ügyes vagy. Egész jó videót gyártottál a semmiből.” Amihez annyit tennék hozzá, hogy szerintem a város és a sörtúrák hangulatát is sikerült megfognom. És tényleg a semmiből.

  3 Comments

  1. Lefényképeznéd Budapest belvárosát?
   Őt pont igen. :)
   No nem azért, mert lassan 10 éve külföldön élek. Már jó ideje volt, hogy az Erzsébet-hídnál várok a buszra, amikor egy csoport óvodás járt arra. Vidékről jöttek, és mind álmélkodott, hogy milyen szép, milyen nagy, stb… A tanárnő pedig mondta, hogy ez az, amiről olyan sokat tanultak.
   Akkor elgondolkodtam, hogy én meg naponta kétszer átmegyek azon a hídon és még rá sem nézek. Mások pedig csak ezért jönnek ide, messziről.
   Még aznap elővettem a digitális gépet (akkor még 2 Mpixel), és azóta gép nélkül még a sarki közértbe sem mozdulok ki. Mert mindig lehet találni valami érdekeset, izgalmasat.

   Más részről viszont mondjuk Velence az, ahol tényleg én is csak 1-2 alkalommal kattintok. Egyszerűen annyi kép van már róla! Nincs olyan, amit ne fotóztak volna le pár száz alkalommal.
   Még olyan 2006-8 körül, amikor még éppen csak kezdtek a telefonok elfogadható képeket készíteni, már akkor annyi fotó volt Rómáról a Flickr-ön, amiből pár lelkes kutató legerenerálta a város 3D-s modelljét. Képzelem, most mi lenne, ha újra nekiállnának…
   Ez a pár lelkes kutató amúgy microsoftos volt, és egy új, azóta elterjedt 3D modellezős rendszert fejlesztett.

   Ez egyébként is érdekes a Microsoftnál. Valahogy mindig előkerül egy csoport, ami rettentően kilóg a sorból, és kitalálnak valami tényleg forradalmit (mint pl. a többujjas érintő képernyőt, jóval az Apple előtt). Aztán valahogy mindig eltűnik. Talán a főnökök rászólnak, hogy ne javítsák a cég megszokott rossz hírnevét…

   Ilyen az a Timelapse/Hyperlapse is, amit ajánlok kipróbálásra. Ez is Microsoftos dolog, amit feltehetsz a mobilra (ha esetleg nem merülne még eléggé). Lényegében a felvett videót azonnal lebontja képkockákra, átalakítja 3D modellekre, majd ebből újraépíti a videót. Itt a technikai bemutató: https://www.youtube.com/watch?v=sA4Za3Hv6ng

   Elég izgalmas. És ilyenkor télen jól felfűti a mobilt.

   ui: a videó tényleg izgalmas. :)

   • Köszi a linket, csak hát ezzel az a probléma, hogy amikor mobiltelefont választottam, akkor a kamera része teljesen hátul volt a sorban. Olyan is. Mármint a telcsi jó, de a kamera vacak. Még timelaps-hoz is.

  2. Nekem a problémám ott kezdődik, hogy eleve túl van terhelve a telefon. A fényképezgetések, GPS-log, megosztások, térképezések, látnivalók listája, navigáció, Facebook megosztások, Foursquare check-inek, és többi nyalánkság mellett pont arra van még szükségem, hogy a procit maximálisan kihasználó app fusson.
   Ha úgy mennék túrázni, ahogyan azt a programozók elképzelik, még a pályaudvarról sem jutnék ki, és a tartalék aksik is lemerülnének.

   Így is már az van, hogy a térkép központ (track, lista, offline térképek, stb..) egy másik telefonon vannak. A kocsis dolgok (navigáció, stb..) megint másikon. És így tovább..
   Így azért túl lehet élni az első napot (meg a frászt hozni a reptéren az átvizsgálókra). Csak aztán este a hotel győzze majd a villanyszámlát fizetni! :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Discover more from MiVanVelem

  Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

  Continue reading