Nemrég találta ezt a cikket egy erdőért aggódó kolléga. Beidézem az egészet, nem hosszú.

Erdőszerkezet átalakítás a Halmi-erdőben

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete egy ökológiailag stabilabb, őshonos fajokból álló, önmagát megújítani képes erdőt alakít ki a Budapest XVIII. kerületében a Halmi-erdő egyik erdőrészletében, a száradó fenyves helyén. Az erdő megújítása facsemeték ültetését, és több évig tartó ápolási munkát igényel az erdészettől, ami bár költséges, de hosszú távon biztosítja a területen az erdő fennmaradását.
A XVIII. kerületi Halmi erdőben rossz egészségi állapotú fenyves erdő átalakítását kezdte meg a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete. A területen a termőhelyi viszonyokhoz jobban alkalmazkodó fafajokkal történik az erdőfelújítás. A teljes talajelőkészítést követően hazai nyár, mezei juhar, mezei szil, puszta szil, nyír, csertölgy valamint kislevelű hárs facsemetéket ültetnek a korábbi fenyves helyébe. A szürke nyár ültetése géppel történik, az elegyfajok ültetését kézzel végzik. Az így létrehozni kívánt erdő ökológiailag stabilabb, sokfélébb lesz, mely az esetleges klímaváltozás során utolérhetetlen előnyt jelent a helyi ökoszisztéma részére. Ez azt is jelenti, hogy a fafajokhoz kapcsolódó több őshonos lágyszárú, madár- és rovarfaj találja majd meg életfeltételeit az erdőben.

Az ültetéssel még közel sincs biztosítva az erdő létrejötte, ezért az erdészet több éven keresztül erdőápolási munkát végez. Az csemeték sorait és sorközeit minden évben egy-két alkalommal, géppel vagy kézzel ápolják, segítve a kis fákat a gyomkonkurencia legyőzésében. Ha szükséges, az erdészet pótolja az aszályban kiszáradt vagy károsított csemetéket. A felújított területen várhatóan 2-3 év múlva már embermagas fák lesznek.

Pilisi Parkerdő Zrt. weblapja

Ugye, milyen jól hangzik? Felhorgadt indulatok lekonyulnak, lám-lám bárány lett a farkasból. Hanyattdőlünk a székben, kisöpörjük fejünkből a gondot, az élet szép.

Aztán észrevesszük a dátumot: 2013.03.27. 07:07.
Igen, ez volt az az év, amikor valamelyik nagyfejűnek eldurrant az agya (vagy éppen jól megkenték) és az erdőgazdaság vad erővel nekiállt erdőt irtani. Tarvágással. Dehogyis volt szelektív vágás. A francokat volt értékes fák egyedi ültetése. Erdőápolás? Ne röhögtess. Tömeges kivégzés. Mészárlás. Ezek sokkal inkább. Ültetés? Egy részen ültettek a tarvágás helyére fákat. Akácot. Vastag, tömött sorokban, hogy be sem lehet menni közéjük. Sorközök ápolása? Kackac. Bokros az egész. És sehol máshol nincs semmilyen facsemete.

Ezek olyan szemérmetlenül hazudnak, hogy én szégyellem magamat helyettük. És ezeknek, meg a választási év közeledtével népszerűséget hajhászó, velük összeboruló politikusoknak kellene elhinnünk, hogy mostantól minden rendben lesz, galambok ülnek verebekhez, csak bízzunk bennük és leginkább ne foglalkozzunk vele, mit is csinálnak.
Lófaszt.