Szörfözünk a neten

Nem is olyan egyszerű ennek a megítélése. Szoktam is ugratni Nejt: Mi van, már megint csak tologatod az egeret? Amivel arra utalok, hogy gyakorlatilag szellemi rágógumizik, ide-oda kattogtat, igazából nem is azért, mert érdekli a dolog, hanem azért, mert nem tud elszakadni a gép mellől.
Nos, ilyen is van, velem is sokszor előfordul. (Tipikus példa a 9gag.)

De akad olyan, amikor a szörfözésnek értelme is van. Elindulsz egy láncon és rácsodálkozol dolgokra. Nem mondom, hogy nagyságrendileg műveltebb leszel utána, de a kirakósjáték egy-két részlete letisztul.

Ma reggel Studiolum írását olvastam a blogján, amikor megütötte a szememet Frank Eberhardt neve. Nocsak, hiszen az Erste Allgemeine Verunsicherung zenekarnak is van egy ilyen száma: Sandlerkönig Eberhardt. Lehet, hogy ugyanaz a személy? Hozzáteszem, amikor meghallgatom az EAV anyagot a kocsiban, rendszeresen megfogadom, hogy utánanézek, mit is jelent a sandler szó, hiszen a dal szövege – az én hiányos német tudásommal – kifejezetten zavaró. Tele van régi, illetve modern utalásokkal. Nos, a szó a szótárban nincs benne – rögtön felcsigázódott az érdeklődésem – a google meg tele van Adam Sandler-rel. De aztán sikerült találnom egy kérdést, amely konkrétan az EAV dalra vonatkozott és a válaszokból megtudtam, hogy a sandler szó az osztrák/bajor nyelvjárásban csövest, hobót jelent. Azaz a dal Eberhardról, a csöveskirályról szól.
Valószínűleg nem róla nevezték el Csernovicban az utcát.

Viszont extra bónuszként találtam a kommentek között egy videót. Az a címe, hogy “Óbajor nyelv kezdőknek”. Na, ezen megfeküdtem.

Ma is tanultam valamit.

2 Comments

  1. Jól látom, hogy ehhez óbajorul is kell öltözni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading