Nos, bármennyire is hihetetlen, de úgy is hozzá tudok jutni használhatatlan eszközökhöz, hogy nem attól válnak használhatatlanná, mert eláztatom őket.

Vehetitek ezt egy újabb kütyü tesztjének.

Polar FT7 pulzusmérős fitness óra.

Az egész úgy kezdődött – de erről írtam is – hogy volt egy Decathlon-gazdaságos vízálló órám, kifejezetten kajakozási céllal. Ez pár év alatt tönkrement. Amikor elmentem egy újért, akkor láttam, hogy alig valamivel drágábban, ötezer forintért van pulzusmérős óra is. Nosza. Nem írom le még egyszer, a lényeg az, hogy megdöbbentő dolgokat tanultam. Életem egyik leghasznosabb beruházása volt. Aztán használat közben jött meg az étvágy. De jó lenne, ha nem csak látnám sportolás közben az értékeket, hanem trekkelve is lenne egy-egy edzés. Nyilván a számítógépen. Sőt, akár az Endomondóban. (Sajnálom, de én már csak ilyen analizálgatós típus vagyok.)
A lehetőség hamar adódott. Amikor beszélgettünk Nejjel a témáról, neki is kedve támadt egy ilyen órához. Elmentem a Decathlonba, de ott villant be, hogy ha nekiadnám az enyémet, akkor tudnék venni magamnak egy trekkelős, számítógéppel-kommunikálós órát. Abban biztos voltam, hogy nem vágyok okosórára, semmi Garmin, meg Android, IOS meg főleg nem. Csak trekkeljen és tudjon kommunikálni a számítógéppel.

Hívtam egy eladót. A fiatal srác az első kérdések után bepánikolt, de aztán hívott egy tanult kollégát. Ez most nem gúnyolódás, a hapsi többször is hivatkozott arra, hogy ő elvégzett egy ilyen fitnesszóra tanfolyamot a cégen belül.

Elmondtam, mit szeretnék: a legolcsóbb órát, amelyik már képes kommunikálni számítógéppel. Nem kell semmi extra, ha megkapom az adatokat a gépen, akkor azzal én már tudok bűvészkedni. Nos, a legolcsóbb ez a Polar FT7 volt, 25e pénzért. Tetszett a dolog, a Polar kifejezetten jó márka. Többször is rákérdeztem: tud kommunikálni a számítógéppel, van Endomondo kimenete? Igen volt a válasz. (Bár a srácon látszott, hogy nem tartja jó készüléknek, állandóan más, olcsóbb órákat ajánlgatott. Hogy azok mennyivel többet tudnak. Csakhogy azok nem tudtak számítógéppel kommunikálni.)
Mindegy. Megvásároltam. Itthon birtokba vettem. Letöltöttem és feltelepítettem a szinkronizáló programot. Aztán semmi. Nem is találtam, milyen felületen tudnának ezek kommunikálni. Böngészés. Nos, kiderült, hogy a kommunikációhoz kell még egy kütyü, egy USB-re dugható rádióvevő, mely tudja venni az órába épített adó jeleit. 15e pénz. Ekkor már csikorogtak a fogaim. Megrendeltem. Pár nap múlva jött a válasz, hogy nincs és nem is lehet az országban beszerezni. Kerestem egy kifejezetten Polar kereskedést, na ők valahogy csak beszerezték. Hurrá. Próba. Account a Polar felhőben létrehozva, szinkronizációs program feltelepítve, gyerünk. És igen, a szinkronizáció sikerült.
Apró nüansz, hogy csak hét(!) értéket vitt át. Azt a hét értéket, melyet az óra az edzés után ki is jelzett: az edzés kezdetét, időtartamát, a maximális pulzust, az átlagos pulzust és az elfogyasztott kalóriaértéket. (Emellett a háttérben felküldte azt a százalékos arányszámot is, hogy az edzés során mennyit tartózkodtam a fit, illetve a fat zónákban.)

Döbbenten néztem a monitorra. Tehát az óra valójában nem trekkel, hanem folyamatosan szummáz, a végén átlagol és csak ezt a hét számjegyet tárolja el. Nyilván a gépre is csak ezeket küldi fel. Azaz pusztán azért vettem egy 15e forintos kütyüt, hogy ezt a hét számjegyet ne én pötyögjem be a két kis kacsómmal a gépbe. Endomondo támogatás? Semmi. Ha akarom, begépelem kézzel ezt a hét számot. (Illetve nem is hetet, mert az Endomondo speciel trekkel, azaz csak a két pulzusértéket nem tudja.)

Nyilván megfordult a fejemben, hogy visszaváltom a francba ezt az egészet, de közben eltelt a három nap, meg nem is volt semmi minőségi hiba. Csak éppen átbasztak.

Morogtam pár napig, aztán beletörődtem. Oké, nézzük meg, mit is tud ez az izé.
Itt kaptam az újabb gutaütést.

A Polar eleve úgy hirdeti magát, hogy őrületesen nagy tapasztalata van a sportolással kapcsolatos kütyük terén, mindent tudnak az emberek mozgásáról és ki is szolgálják az ezzel kapcsolatos igényeket. Ennek az órának a marketingje pedig arra volt kihegyezve, hogy intelligensen közli a kocasportolóval, az edzés során mennyi ideig volt a zsírégető (fat) zónában, illetve mennyit az erősítő (fit) zónában.

Ezekről is írtam már korábban, most csak röviden összefoglalom. A terhelés erősségétől függ, hogy mi történik a szervezetben: relaxálás, zsírégetés, állóképesség-javítás vagy csúcsteljesítmény-növelés. Ezek mind-mind pulzuszónák. A bibi ott van, hogy a határértékek egyénenként változnak. A számolás alapja az ún maximális pulzus, az egyes határok már ennek meghatározott – sporttól függő – százalékos értékei. A maxpulzust ki lehet mérni erre szakosodott sportorvosi rendelőkben, de ennek híján közelítőleg ki is lehet számolni. Volt egy módszer, amelyről ma már mindenki azt mondja, hogy elavult. Van helyette három másik. Én mindegyikkel kiszámoltam a sajátomat (elég közel szórtak egymáshoz) és leátlagoltam.

Vissza az órához. Kezdjük azzal, hogy a mindent tudó Polar a maximális pulzus meghatározásához az elavult képletet használta. Szerencsére ezt az értéket felül lehetett írni. Amit viszont nem engedett módosítani, az a maxpulzusból kalkulált zónahatár. Na itt akartam habzó szájjal megtaposni az órát.

Csak hogy lásd, miről van szó. Nálam – a meglehetősen pontos becslések szerint – a zsírégető zóna 107 és 125 között van. A fit zóna 125 és 142 között. (A relaxációs, illetve versenyre felkészítős zónákat most hagyjuk.) A Polar világegyeteme – ugyanabból a maxpulzusból kiindulva – így néz ki: 0-112 között zsírégetés, afölött fit. Ennyi. Ez még baltával faragásnak is durva. És ezt nyújtja az a cég, amelyik mindent tud az edzésről. Írtam már, hogy a határértéket nem lehet módosítani?
Még jobban konkretizálom. Én úgy lőttem be a sportjaimat, hogy olyan 120-as pulzusszám környékén legyek. Ez tisztán zsírégetés. A Polar szerint lófaszt mama, ez már erőnléti edzés. És ezt az arányszámot adja át az óra a felhőben futó programnak, erre épít rá a Polár mindenféle grafikus kijelzést, statisztikát, edzéstervet. Melyek akár jók is lehetnének, csak éppen az alapadatok értelmezése hibás. Innentől viszont minden csilivili megy a kukába. Felesleges. Csak arra jó, hogy erre hivatkozva elkérhessenek egy valag pénzt.
Naná, hogy még nincs vége. Elemezgessük még egy kicsit ezeket az adatokat. (Igen, azokat, amelyekre a Polar később annyi mindent épít.) Szerinted mennyit fejez ki egy edzés minőségéből az átlagpulzus és a maximális mért pulzus? Ha azt mondom, hogy 120/156, milyen ember jelenik meg a szemed előtt? Valaki, aki végigkocogta a távot és csak egyszer sprintelt húsz métert, vagy valaki, aki végig sétált, de időnként nyomott egy-egy százméteres sprintet? Mindkettő lehetett. Csak éppen az első pacák végig zsírt égetett, a második pedig végig hol a relaxációs, hol a csúcsrajáratós zónában volt.
Hogyan lehetne ezt lekezelni? Hát, például trekkelni az egész edzést. Mekkora adatmennyiségről lenne szó? A pulzus értéke 50-230 között változhat, ez pont belefér egy byte-ba. Ha tíz másodpercenként veszünk mintát, akkor egy egyórás edzés adatainak rögzítése 360 byte. Lófütty. Ha rögzíteni akarok egy egész napos kajakozást (akar a fene, annyira nem kényelmes az a mellpánt), az tíz órával számolva 3,6 KB. Ha veszek egy 2000 forintos, 2 GB-os microsd kártyát, akkor az 7/24-es rögzítéssel 1000 évnyi adat rögzítésére lenne elég. Meggyőző? Nekem igen. Filléres tételről beszélünk és tényleg használhatók lennének a mért értékek.

És ismétésként jegyezzük meg, hogy ha nem ragaszkodnának a saját ‘okosságukhoz’, azaz engednék módosítani a fit/fat zóna határát, akkor megint lehetne valamire használni az értékeiket. Így nem. Így ez az egész csak egy jó drága parasztvakítás.
És ez minden alkalommal eszembe jut, amikor ránézek az órámra. Jó kis reklám a Polar-nak.