Elkapott a hév, nem is tagadom. Amikor nézegettem a nemrég összerakott Utazások oldalt, eszembe jutott, hogy tulajdonképpen minden belinkelt íráshoz tartozik az itthoni archívumban videó is. Ezek egy része kint is volt valahol a Youtube csatorna legmélyén, más része meg nem. Eleinte azért nem vettem figyelembe ezeket, mert régi cuccok, ősöreg technológiákkal, a manapság elvárt videók szintjét már nem ütik meg. Nem is beszélve arról, hogy ezen videók jelentős része egyszerű slideshow (vagy hogy beszéljünk már magyarul: zenés diavetítés), ráadásul a 2005-2008 közötti időszakban még erre sem volt igazán jó, elérhető technológia. Azaz mai szemmel még képnézegetésnek sem túl jók.
Pár nap után viszont az jutott eszembe, hogy és akkor mi van? Ha be vannak linkelve az útleírások, kinek fog fájni, hogy be vannak linkelve melléjük az akkori időszakra jellemző videók is? A linkben jeleztem, hogy ez tkp. diavetítés, így akit zavar a műfaj, az nem kattint rá. Akit meg érdekelnek a szövegekhez kapcsolódó vizuális információk is, használja egészséggel. (De ide sem válogattam be mindent ész nélkül. Ha két perc nézés után én magam is eluntam, akkor az a videó kimaradt.)

Szóval száz szónak is egy a vége, jelentősen bővült a linkgyűjtemény.

Másfelől nagyon jó alkalom volt ez az egész ahhoz, hogy rendezzem az online világban a videóimat.

  • Vimeo: A szemetes. Ide kerülnek az illusztrációnak használt, rövidebb videók. (Igen, a hülye feltöltési korlátok.)
  • IndaVideo: Ezt is a kényszer szülte. Az Izland videóval minden népszerű megosztónak volt valami baja, egyedül az Inda ette meg. Ha lesznek még ilyen makacs jogtiprások, akkor azok a videók is idekerülnek.
  • Youtube: Ugye a legnagyobb, a leglátogatottabb… és a leginkább szarakodós. Lehet erről vitatkozni, de én úgy gondolom, hogy ha valaki a házi videója alá bevág valami zenét, kiteszi és nem monetizálja (vagy hogy a fenébe mondják, amikor felkéri a szolgáltatót, hogy vágják tele a felvételt reklámmal), akkor nem kellene letiltani/lenémítani a videót minden egyes felismert zenedarabnál. Na mindegy, a Youtube máshogy gondolja. Emiatt ezzel, hogy most felszórtam még egy csomó régi felvételt, a Youtube csatornát le is zártam.
  • DailyMotion: Egy youtube konkurrens. Letisztultabb felület, kevesebb vacakolás a jogsértésekkel. Kipróbálom tartós használatra is. (Nem mintha mostanában az a veszély fenyegetne, hogy lesz időm új videókat vágni. Mondjuk, két éves elmaradásom van, szóval lassan már kellene.)